Опште информације

Обични голуб

Pin
Send
Share
Send
Send


Уобичајени призор у сваком парку је јато голубова. Тако су се чврсто уклопили у живот градског живота да врло мало људи обраћа пажњу на ове једноставне птице, осим да трчи пар крушних мрвица у бекству, и пусти децу да возе. Али њихова најближа браћа, дивљи голубови, много су племенитији и занимљивији. Оне су нешто веће и имају различиту боју, што несумњиво потврђује фотографију на интернету. Али боље је видјети својим очима, а за то би било лијепо сазнати гдје живе.

Ко је голуб и где се може видети

Дивљи голубови долазе у многим облицима. Један од њих је голуб. Зову га и витите или шумски голуб. Он је највећи у својој породици, па је због тога веома привлачан ловцима. Одрасли могу достићи и до 2 кг, њихово тело је месо, а распон крила је више од пола метра. Голуб има необичну боју:

На врату су два карактеристична обележја - беле тачке које имају само одрасли голубови и немају их. Песма голуба је веома значајна. У шуми је тешко примијетити голуба, али увијек га је издала њежна гужва: "Кру-куу-ку-кук, кру-куу-ку-кук", која се дијели из грана дрвећа.

Вијахирска станишта могу бити равнице, планине прекривене листопадним или црногоричним шумама. Они тамо живе у великим јатима, али често је могуће сусрести те голубове на селу. Њихова омиљена места за спавање на границама поља, у густим грмовима, младим обраслим дрвећем. Пољопривредници не воле веверицу због тога што се хране семеном из својих усева. У урбаним вртовима људи су сретни да виде необичне голубове.

На чему се храни голуб?

Дивље голубове једе углавном биљном храном, избјегавајући гусјенице или све врсте ларви. Понекад им не смета да једу усеве, да се окупљају на пољима сенфа, махунарки, детелине или житарица. Они голубови који живе у близини европских градова се не боје људи и никада не одбијају хлеб и друге производе. Међутим, остале птице су прилично стидљиве и опрезне, али толико енергичне да када узму, праве гласан звиждук. Лов на њих није тако лак, иако има много љубитеља овог занимања. То је чак довело до смањења популације голубова, ау неким земљама до потпуног изумирања.

Савет Ако се гнездо шумског голуба појави у близини ваше виле, подржите популацију птица - нахраните их кукурузним или сунцокретовим семењем, биће вам веома захвални.

Где је голубица и како је разликовати

Још један типичан члан породице голубова је шумски голуб. По величини, заузима треће место иза колевке и клинтухе. Вањски је врло сличан обичном градском голубу, али има неколико разлика од њих:

  1. Имају браонкасту, пругасту и црвенкасту груди.
  2. На врату су све исте бијеле мрље, али мало више издужене, попут шеврона.

Голубови ове врсте насељавају скоро целу територију Европе, са изузетком најсевернијих региона. Међутим, јужна подручја су пожељнија од њих, јер на мјестима с дугим хладним периодима морају летјети зими. Да би се избјегли заморни летови, голубови се све више насељавају у близини људских насеља, у потрази за топлином и крухом.

О животу и исхрани шумског голуба

Храна ових птица углавном се састоји од биљака и житарица пољопривредних култура, тако да се често могу наћи у селима у близини домаћих пилића и обичних голубова. У градовима се налазе много рјеђе, па чак ни остаци круха и других делиција не чине њихов однос према људима толерантнијим.

Предатори често сметају голубовима, уништавају гнијезда и лову на одрасле. Да би избјегли своје нападе, птице се задржавају на високим црногоричним стаблима. Тамо пажљиво граде гнијезда, у којима, по правилу, лежи 1-2 бијела јаја. Да би седели на потомцима дивљих голубова, женки треба само 17 дана, тако да две генерације могу да расту за годину дана.

Голубови су познати по свом пјевању и гугутању, ови угодни звуци су навели особу да укроти птицу. До сада, ови пернати љубимци су добродошли. Постоји чак и посебан тип домаће корњаче - голубица. Истина, пјевање ових голубова се веома разликује од обичног - подсећа на смех, отуда и име. Али ова птица је погодна за чување у ћелијским условима.

Дивљи голубови су веома интересантне и племените птице које привлаче својим изгледом и гугутањем. Они више него заслужују поштовање за себе. Не пролазите поред тих голубова, не дивите се, храните, посматрајте. Воли природу и она ће одговорити на исти начин.

Карактеристике и станиште Виакхира

Воод пигеон - Ово је дивљи шумски голуб, на други начин који се често назива витите. Ово је представник голубарске породице, која је знатно већа од својих колега. Дужина тела птице је око 40 цм, али се у неким случајевима приближава пола метра.

Распон крила перја досеже 75 цм и више, тежина је од 450 г, а понекад и мање од 1 кг. Такве птице су блиски рођаци свих градских и домаћих голубова и грлица - дивљих представника ове породице, али много мањих димензија.

Као што видите пхото пигеонзанимљиво је бојање птица: главна позадина је сива или плавичаста дима, црвенкасте или ружичасте боје, врат је зеленкаст с металним сјајем, гуша је тиркизна или јоргована.

У том тренутку, када птице лете у висини, на сваком крилу и на репу јасно се виде беле пруге, сачињене од тачака које су на врату, као и са стране у облику полумесеца.

Окретна крила око 75 цм.

Кљун птице има жуту или ружичасту боју, очи су бледо жуте боје, а ноге су црвене. Лако га је разликовати од рођака голубова дрвеног голуба, осим великог раста, релативно кратког, у поређењу са његовом величином, крилима и дугим репом.

Такве птице обитавају у црногоричним шумама Скандинавије и налазе се до Хималаја. На територији бившег СССР-а су уобичајене у балтичким државама и Украјини. У Русији се дивљи шумски голубови најчешће налазе у регионима Лењинграда, Горког и Новгорода.

Зависно од станишта, голуб може бити и становник и миграторна птица. Птице које живе у више северних територија, зими теже да се померају до ивица загревања. Али клима на Крим и Кавказу је већ прилично погодна за зимовање птица, гдје стижу током цијеле године.

Ближе сјеверу, птице се најчешће насељавају у црногоричним шумама, али даље на југ налазе се иу мјешовитим шумама, а храстови насади су насељени, гдје има довољно хране. Понекад се шири у шумско-степској зони.

Карактер и начин живота

Са изузетком узгојних пилића, шума голуб дивљег голуба обично преферира да се држи са колегама јата, број појединаца у којима има до неколико десетака птица. Посебно велике акумулације вихиреи формирају се током дана јесенских летова.

Иако се птице гнијезде у тишини црногоричних и мијешаних шума (најчешће на периферији), остатак голубова радије проводи на пољима, гдје обично имају више хране.

Вихир воли да се скупља у јатима

То су веома опрезне птице, али истовремено и покретне и енергичне. Дајући глас, они, као и сви голубови, гугутају: "Кру-кууууку-ку-куку". И излазећи из земље, голуб лупа крилима прилично гласно, изговарајући оштру звиждук.

Лов на вимплес односи се на бројне спортске догађаје и изузетно је узбудљиво и узбудљиво. Истина, природни опрез ових птица ствара многе потешкоће за љубитеље такве забаве, али жеља да се надмудре и привуку птице доприноси забави узбуђења и узбуђења. А од ловца је потребна поштена смиреност, опрез, издржљивост и стрпљење.

У пролеће, на дозвољеним територијама, заљубљеници трче около по птицама како би ловили дивље голубове са мамцима. Истовремено, искусни ловци опонашају гласове птица и на тај начин их варају.

У лето често лови воод пигеон са пуњене животиње. Ово је још један уобичајени начин да се привуче такав плен. Умјетна птица направљена по слици дивљег голуба воод пигеон, то буи лако, а такве играчке се продају у специјализованим продавницама.

А њихови живи колеге, навикли да живе у паковањима, виде своје "рођаке", радо лете и седе поред, а то су лукави љубитељи лова. Штавише, што је више пуњена, то је већа вероватноћа да ће се за тај трик извући највећи број дивљих голубова. Лов на голубове у ваздуху са нашом пнеуматиком је забрањен, мада прекршиоци закона често користе ову врсту оружја.

Као резултат активног лова на птице, многе подврсте дивљих голубова, на примјер, Цолумба палумбус азорица, биле су у великој опасности и угрожене, те су стога уврштене у Црвену књигу.

Још једна подврста виоле, која је некада насељавала острва Мадеира, нажалост, у потпуности је уништена у прошлом стољећу. Популација Азора Виола, иако се сматра специјалистима у нормалном распону, али, настањујући све главне отоке архипелага раније, сада је сачувана само на острвима Пицо и Сао Мигуел.

Данас популација голубова није бројна. А број дивљих голубова знатно се смањује, не само у вези са њиховим пуцањем, већ и немилосрдном сјеча шума у ​​којима су раније живјели.

Виакхира Нутритион

Вијаки живе у близини борових шума и храстових лугова, хране се чуњевима, семеном смрче и жирима. Птице их налазе у гранама дрвећа и скупљају их са земље. Цела стада вихиреи стада да се хране на мјестима богатим погодном храном за њих, и, по правилу, птице, бирајући једно прикладно мјесто, воле да се врате точно тамо.

За храну голуб голуб користи махунарке, разне плодове, орашасте плодове, лековито биље, као и семена широког спектра биљака, од којих се најлакше конзумира дивље траве, поред тога укус бобица: боровница, боровница, боровница. Гусак ових птица је изузетно волуминозан и садржи читаву здјелицу и до седам жира.

Букви од дрвеног голуба кљуцају директно из грмља. Велике биљке се обично не додирују, али мале могу буквално да се издвоје у коријену. Од хране за животиње, која је изузетно ретка у исхрани птица, користе се црви и гусјенице.

Слабост вихиреија су житарице, које понекад стварају велике проблеме људској раси. И након жетве на пољима, мноштво птица се окупља на местима где се пшеница и друге културне житарице узгајају како би профитирале од онога што је тамо, лети око снопова и сакупља своју омиљену посластицу.

Узгој и очекивано трајање живота

Бирд голуб Узгаја гнезда за своје младе, обично у централној Европи, као иу западном Сибиру, где период гнежђења траје од априла до септембра. Птице, које се враћају после зимских летова на позната места у пролеће, ау својим јатима, заједно са већ формираним зрелим паровима, стиже велики број младих животиња.

На фотографији су пар голубова

Појединци, седећи на врховима дрвећа, гласно гугу, привлаче своје девојке, а посебно су активни у јутарњим сатима. До краја априла, голубови, који су се одлучили за свој избор, обично су потпуно разбијени у парове, напорно радећи на изградњи гнезда.

Дрвени голубови узгајају своје пилиће иу сјеверозападној Африци, гдје се размножавају тијеком цијеле године, обично без напуштања својих домова. Нијирска гнезда се граде брзо и могу да заврше свој посао за само неколико дана. Основа за дом будућих пилића су дебеле гране, које су заједно ткане флексибилније и тање.

На фотографији је ниахријево гнездо

И на крају градње се испуштају слободни, прозирни са свих страна, гнијезда равног дна, причвршћена на дрвеће, обично на висини не већој од два метра. Понекад птице користе старе зграде других птица: мале соколе, четрдесет и гавране.

Након гнијезда почињу игре за парење, које се манифестују у гугутању мужјака и њиховим летовима с вртложним и периодичним садњом око женке. И након обављања неопходних ритуала, полагање јаја се коначно одвија. Пошто су птице опрезне, нарочито током сезоне парења, склони су да се сакрију у лишћу од грабљиваца, великих животиња и људи.

И одмах утихну када се појави нешто сумњиво, вреба иза грана црногоричног дрвећа, где они, по правилу, развијају гнијезда у којима обично има око два пилића.

На фотографијама

Воод Пигеон Мум инкубира јаја 15-18 дана. Њен отац јој помаже у свему, зато оба родитеља активно учествују у подизању пилића. Затим долази период храњења пилића, који траје око четири недеље. Виахи храни своје младунце прво са гушавом грудњаком, али постепено деца прелазе на друге врсте хране.

Гнијезда не троше више од 40 дана у гнијезду. Они уче да лете без напуштања родитеља по први пут, али убрзо почињу самосталан живот. Дрвени голубови живе око 16 година.

Места пребивалишта

Вихире се може сусрести у Европи и на западу Сибира у зонама са умереном климом, птица такође живи на територији Африке (на северозападу). Вита преферира гнезда на гранама дрвећа, гдје се крије када се појави човјек или предатор - опрез је карактеристичан за шумског голуба.

Голуб се налази у Скандинавији, преферирајући црногоричне шуме, јер је сјеме чуњева омиљена делиција птице. Такође, шумски голубови се могу наћи у мешовитим шумама Украјине, централне Русије, балтичких држава. У храстовим шумарцима може се набавити много хране, па се вина често овдје насељавају. Они више воле да живе у паковањима од неколико десетина појединаца.

Станиште птица у Русији покрива скоро целу територију свог европског дела:

  • На западу граница ареала улази на територију Сибира.
  • Источна граница је у Томској области.
  • Север - Аркхангелск и Кандалаксха Баи.
  • Југ - Крим, Кавказ, северна обала Каспијског мора.

У Централној Азији голуб Вијахира се може наћи у земљама као што су Авганистан, Ирак, Иран и Кина. И птица живи у Хималаји.

Карактеристике понашања

Птица различит енергетски леттоком којих гласно прекрива крила, што личи на смеђег голуба.

Шумски голуб, веома опрезан пернати, нарочито током сезоне парења, преферира да се склони у густом лишћу дрвећа и да се храни близу гнезда. У Русији, птице су веома уплашене, преферирајући да се населе на удаљености од људи. Али у Европи, попречни голубови често праве гнијезда на крововима кућа, тихо живе у малим градовима и градовима.

Становници северних географских ширина - номади, радије одлазе у топле земље у првом месецу јесени, враћајући се у гнезда почетком марта. За летове који се скупљају у великим јатима, зиму проводе на Кавказу или на Криму.

Птице се крећу по земљи у малим корацима, а кимањем глава им помаже да фокусирају свој вид. Због тога конац полако полети, често постаје плен предатора.

Природни непријатељи су разнолики. Од птица су сове, орлови, златни орлови. Свраке и гаврани могу уништити гнијездо и јаја. Предаторске животиње такође могу продријети у гнијездо, тако да бијели штребери милују ласице, куне, кртице. На терену такођер вреба опасност у облику јазаваца и лисица.

Голубарска птица преферира да једе биљну храну, ријетко прелази на животињу. Шта чини дијета овог дивног шумског голуба? Ово је следеће:

  • житарице,
  • махунарке,
  • дивље бобице (лончић, боровница, боровница, вибурнум),
  • бумпс
  • трее будс
  • ацорнс
  • У време глади, инсекти могу ићи да се хране за шумске голубове: црве и гусјенице.

Генерално, храна зависи директно од подручја боравка птице. Како се голуб голуб храни?

  • Покупио је пало зрно са земље.
  • Кљуца ниску траву.
  • Кора из грмља и дрвећа, ораха, жира и бобица.

Два пута дневно преферирају у току дана. За становнике Кавказа карактеристична је интересантна особеност - локалне вјештице воле да посете слане изворе гдје пију воду. Птице више воле хранити се великим јатима, летећи до мјеста богате хране. Занимљиво је да ће се бирати овакав заплет, а голубови виахи ће се овдје дуго вратити.

Међу омиљеним делицијама гранчица, вреди споменути житарице, тако да ове птице стадају на поља након жетве пшенице и проналазе преостале житарице.

Бреединг

Период гнијежђења траје од априла до првог мјесеца јесени. За гнезда птица бирајте ширину средњег појаса. Како се младе животиње понашају током периода гнијежђења?

Мужјаци гласно гугу, седећи на гранама дрвећа, нарочито често се ујутро чују њихови гласни гласови. Упаривање голубова одвија се до краја априла, а птице почињу да стварају гнезда. Изградња "куће" не траје много времена, птице се заснивају на дебелим гранама дрвећа, које их међусобно испреплићу флексибилним гранчицама. Чаще всего такое гнездо получается с плоским дном, просвечивающее со всех сторон, размещенное на высоте порядка двух метров.

Нередко витютни предпочитают селиться в брошенных гнездах других пернатых (чаще сорок и ворон, иногда мелких соколов) нежели строить собственное жилище. Когда начинается кладка, жилище уже готово.

Голуби вяхири – удивительные птицы, пара остается верной друг другу всю жизнь, Пилиће такође одгајају оба родитеља.. Након аранжирања гнезда, птице организују игре за парење, мушкарци почињу гугутати и кружити над женкама. По завршетку дивљачи за парење голубови голубова полажу јаја, по правилу, два. Женка се инкубира, трошећи на јаја од 14 до 18 дана, мушкарац помаже чувањем стана. Излегли младунци су потпуно беспомоћни, тако да родитељи хране први месец живота, прво користе храну струме као храну, а затим другу храну.

То ће трајати око 40 дана, а пилићи ће постепено научити да лете, прво држећи се близу својих родитеља. Али постепено почињу самостални живот.

Лов на вимплес

Шумски голуб често постаје предмет спортског лова. Упркос опрезу птице, људи су научили да варају своју будност, спретно имитирајући глас пернате или користећи мамац - мамећи вјетар.

Љети је уобичајен лов с пуњеним шумским голубом, захваљујући којем је могуће привући живог у односу на припремљену замку. Али сваки лов на ове опрезне птице захтева искуство, стрпљење и издржљивост од ловца.

Важно је! Према закону, употреба пнеуматског оружја у лову је забрањена! Зато је вредно размотрити друге начине.

Месо шумских голубова се не разликује по укусу, па је лов само спортски.

Једна од подврста шумског голуба, Цолумба палумбус азорица (Азов обични голуб), настањена на Азовским острвима Пицо и Сан Мигуел, налази се на ивици изумирања, стога је укључена у Црвену књигу и заштићена.. Раније су ове птице нађене на свим острвима архипелага, али због интензивног лова, број становника је нагло пао и птица је узета под заштиту. Сада ова врста није у опасности.

Али, нажалост, није било могуће спасити голубове Мадеире, који су трајно уништени почетком прошлог стољећа.

Преостале врсте шумских голубова и даље су изван опасности, али њихов број се смањује не само због популарности спортског лова, већ и због активног крчења шума.

Голуб голуб је дивна шумска птица, права декорација четинарских шикара. Као и сви голубови, витите преферира биљну храну, а лојалност птица једни другима не може помоћи него се помакнути.

Хабитат

Витутиен живи на афричком континенту, у северозападним регионима. Врло је пажљив. Током узгоја, голуб воли да се скрива у листопадном дрвећу. Ако у том тренутку у близини прође велика животиња или човек, витите ће одмах ућутати.

Гнезди на гранама дрвећа у густом лишћу. Гнездо овог представника птица је прилично лабаво. У руралним подручјима, птице воле да се насељавају између поља, на мјестима гдје је грм и има дрвећа. Птице могу да живе у листопадним и мешовитим шумама, али ако их нема, насељавају се на црногоричном дрвећу. Због чињенице да птице могу јести житарице, фармери их не воле, али ако се птице појаве у градским парковима, онда их људи хране хлебним мрвицама.

Дрвени голуб је највећи у поређењу са другим сличним врстама птица.

Изглед

Овај голем голуб је највећи у поређењу са другим сличним врстама птица које живе у умјереним географским ширинама у Европи и Сибиру, али је виталност инфериорна по величини и тежини за канадске и сингапурске колеге. Међу њима су примерци тежине 1-1,5 кг, а голубови одгајани у заточеништву ових врста могу досећи масу 1800. године.

Колика је величина голуба и колико птица тежи овиси о његовој врсти. Дужина појединачних узорака је често већа од 38-40 цм, а тежина се приближава 650 г. Иако је просечна телесна тежина већине птица ове пасмине 450-500 г, распон крила је 70-80 цм.

Голубица дивљег голуба је врста везана за цодлинг - има мање величине, на пример, дужина грлица корњача досеже само 30 цм.

Шумски голуб има прилично енергичан лет, а приликом узлијетања птица са својим крилима прави оштар звук (сличан звиждуку), који је сличан звуку који се појављује када полети смеђи голуб. Друге врсте голубова практично не дају такву звиждук када се дижу у ваздух.

Голубица изгледа овако: боја перја је плаво-сива. Груди су прекривене црвеним и сивим перјем. Врат има зеленкасту плиму. Витутиен има 2 беле мрље на врату. Ако лети, онда на крилима можете видјети попречне бијеле пруге. То су такозвани шеврони. На крилима могу бити бијеле мрље. Шумски голуб има жути кљун, а на репу од дна води бијели попречни појас. Приликом узлијетања, птица емитира памук са својим крилима, која се претвара у звиждук.

Галерија: Цоммон Пигеон Бирд (50 слика)

Понашање птица ове врсте

Овај највећи голуб у зору прави прилично чудан, гласан звук. Али зашто голубови почињу гугутати рано ујутро, научници још нису схватили. Птице ове врсте готово увек се држе у јатима. Изузетак је период гнежђења.

Током репродукције, ова птица води прилично скривен начин живота. Током овог периода, она избегава скоро све животиње и људе.

Виахи се храни близу својих гнезда. Да би то урадили, они лете до земље, где кљуцају жиреве, а на дрвећу се ови голубови хране семенама чуњева, житарица, орашастих плодова, бобица. Ако ова храна није доступна или мала, онда голубови иду да једу разне гусјенице и црве. Ако птице живе поред особе, онда могу јести пекарске производе.

У неким локалитетима, ови голубови прелазе на потрошњу усева. Могу јести сенф, дјетелину, разне житарице. Представници врста које живе у јужним земљама, на пример, у Африци, хране се дивљим смоквама.

Голубови не пију као друге птице. Кљун потапају у воду, а затим усисавају течност кроз специјалне рупе. Прије гутања воде, голуб подиже главу на кратко вријеме.

Током лета ова врста птица је веома опрезна. Да би се у потпуности заштитили, голубови се заустављају на ноћним мјестима која су тешка за друге животиње.

Голуб може да живи у дивљини 15-16 година. Главни непријатељи ових птица су велики пернати предатори и куне. Ако голубови падну на тло, могу их напасти лисице или јазавци, јер големи голубови због своје велике величине не могу одмах отићи у зрак. У неким земљама је дозвољено пуцање ових птица. Али има и оних где ова птица је уврштена у Црвену књигу. Током лета птице ове врсте окупљају се у јатима, које броје од 300 до 500 јединки. Иако су голубови овог типа прилично велики, могу да изводе различите облике и бројеве у ваздуху. Да би дошли до жељеног воћа или ораха, голубови могу висити на глави гране.

Значајке узгоја

Ове птице се размножавају на следећи начин: прије парења, мужјак тврди да покушава да привуче пажњу жене. Он показује своје изабране способности летења. Ако се женка брине о мужјаку, изводи се још један ритуал: голубови се додирују кљуновима, почињу чистити перје једни другима.

Мушко и женско гнијездо се извијају из танких грана. Родитељи пажљиво бирају грађевински материјал, истражују кљуном или гранчицама, за које је одлучено да се користи за гнијездо. Обично се налази у густој крошњи листопадног дрвета. Често, птице користе стара гнезда од четрдесет или вране, тамо полажу јаја. Понекад су птице сретне - своје гнијездо праве у старим шупљинама које праве вјеверице.

Период гнежђења траје од пролећа (април) до јесени (септембар).

Ваљајућа пилића након парења трају 16-18 дана. То раде оба родитеља. Уобичајено потомство ове врсте голубова је 1-2 пилића.

Родитељи их хране такозваним "голубим млијеком", које се формира у гушу код одраслих птица. После 5-7 дана, пилићи ће се пребацити на нормалну исхрану. Храњење млађе генерације траје 30 дана. Мали голубови почињу да лете око 45-50 дана након рођења. Млади голубови постају сексуално зрели 12 месеци након рођења. Током године ове птице имају 2 потомка.

Ако нема стабала на којима се може направити гнијездо, голубови ове врсте чине их на тлу, обично у пукотинама стијена.

Прехрамбене навике

Дијета корњаче је биљна храна са превластима сјемена пољопривредних култура. Дакле, голубица корњача често живи у селима, веома близу домаћој живини. Много ређе, ови Пернати живе на територији градова, где могу да уживају у остацима хлеба, али нису превише толерантни према људском присуству.

Голубица преферира да се гнијезди у црногоричном дрвећу. Помаже заштити потомака од птица грабљивица и домаћих мачака. Женка инкубира 1-2 тестиса 17 дана. Обично имају два легла пилића годишње.

Голубови корњача - врло занимљив изглед. Поред дивног пјевања којим уживају у ушима, птице такође дају и разноликост врста у својим стаништима.

Карактеристике врсте Виола

Ова птица има још једно име - витути. Оба имена имају исту циркулацију када се идентификују следеће карактеристике врста:

  1. Величина голуба изненађује својим параметрима. Дужина тела од кљуна до врха репа достиже, у просеку, око 40 цм, а постоје појединци чија дужина достиже и веће вредности. Међутим, овај највећи голуб у својој величини не иде даље од пола метра.
  2. Размак крила, тј. Удаљеност од врха крила до врха другог у спљоштеном стању, достиже у просјеку 75 цм за овог големог голуба, али постоје птице с великим параметрима распона. Обични голубови разликују се од осталих голубова кратким крилима за такво тијело и релативно дугим репом.
  3. Ако ова птица достигне ту величину, колико тежи обични голуб голуб? Ови параметри су такође импресивни: тежина његовог тела се креће од 0,5 до 1 кг. За успоредбу: дивљи голуб доведев тежи само око 120 г, а просјечна градска сива голубица тежи до 380 г.
  4. Мало људи зна шта голуб изгледа као духовит, јер овај шумар не воли показивати очи људима. Ова птица је обојена у сиве нијансе. Ово је њена главна позадина. Међутим, на телу голуба налазе се сиве и задимљене боје. Витутиен има жути или ружичасти кљун, очи су светло жуте, шапе су црвене. Прса су обојена црвенкасто или ружичасто, врат трепери металик зеленкасто-металним нијансама, а гушавост је тиркизна или јоргована.

На крилима и репу постоје беле пруге, али се посебно добро виде током лета, када птица потпуно рашири крила. Очигледно, такав знак помаже голубовима да се боље пронађу у шумским шикарама.

Област у Русији и иностранству

Витутиен живи као главна, а не транзитна или зимска врста углавном у источној и западној Европи, сјеверозападној Африци, Малој Азији, Блиском истоку, централној Азији (Иран, Ирак, Хималаја, Афганистан, Кина), у шумској зони сјеверне Азија Постоје чак и на Азорима и острву Мадеира.

У Русији, Велики Витус настањује практично читаву територију европског дијела земље. Велики сужавајући језик подручја улази у Западни Сибир, углавном у југозападном дијелу. Источна граница пролази у подручју Томска. Надаље, подручје се протеже до сусједних територија до планинских предјела јужног Казахстана и централне Азије.

Ова птица има још једно име

Сјеверне границе руског домета овог голуба досежу Кандалаксха заљев и Аркхангелск, ау азијском дијелу до Тјумена и Тоболска.

У јужном делу земље, Пигеон се простире на Кримски полуострво, Кавказ и северне обале Каспијског мора.

Галерија: голуб дрвног голуба (25 фотографија)

Трендови станишта и дистрибуције

Домет ове птице изгледа помало чудно. На крају крајева, ако је овај голуб у потпуности шумска птица, онда његова преваленција у планинама Средње Азије не изгледа сасвим логично. Међутим, где год се ова птица успе, она се држи шумских заједница. Штавише, ове птице, зване голубови, могу бити потпуно задовољне са шикарама обалног грмља, сушних шумских површина, издвојених стабала арча, планера и других остатака некада богатих планинских шума. Тамо гдје овај голуб није нарушен, може направити гнијездо у вртовима и плантажама ораха, маслине и сл.

Међутим, најомиљенија станишта шумског голуба су црногоричне, али боље мешовите и листопадне шуме.

Дрвени голуб је неподношљива птица. Она често не може да живи са особом. Можда је то због тужног искуства у лову. Овај голуб гнијезди не ближе 1,5-2 км од насеља и других мјеста концентрације људи.

Међутим, овај образац важи и за Русију. У западној и источној Европи, обични голуб, Клинтух и Сиви голуб живе мирно у градовима и градовима, бирајући дрвеће, кровове и господарске зграде за места за гнијежђење. Могу се чак населити на балконима, тешким оградама, на подручју у близини пољопривредних површина, итд.

Било је случајева покушаја Виоле да овлада нашим већим градовима, али ништа добро од тога није дошло. У Русији, ове птице су и даље становници шума далеко од насеља.

Упркос љубави према мјешовитим и бољим листопадним шумама, овај голуб је прилично толерантан према чистом црногоричном и чак и шумском тундри. Нарочито су ове преференције добро видљиве на сјеверној граници врсте.

Овдје се голуб може гнијездити у боровим шумама и смрековим шумама различитих врста. Међутим, у овом краљевству црногоричних шума преферира богатију боровницу која је богатија храном, а налази се у близини поплавних ливада и поља.

Ова птица избегава мочваре, али воли да се насели у шуми на њиховој граници. Можда је то због чињенице да су ивице увек више у могућности да пронађу погодну храну.

У јужним предјелима Сибира, ова инвентивна птица може бити задовољна квачицама бреза и плавним шикарама. Лако развија специјално засађене шумске појасеве, посебно ако комбинује велика стабла са грмљем.

Зависности од хране

Дрвени голуб је голуб, и његова храна је типично голуб. Сваки становник града јасно разуме шта једу голубови: једу све. Међутим, ово је илузија која се формира из контемплације покретних голубовских маса, који журе у свему што им је особа бацила. Истина, проблем је у томе што им људи обично бацају хлеб и све врсте сјеменки. А ово је њихова уобичајена храна.

Сви голубови су биљоједи. Дрвени голуб није изузетак. Поред типичне житарице, овај шумски голуб радо једе све зрна која падају на земљу. Међутим, он је у стању да скупља храну и дрвеће. Он може да тргне бобице и друго воће, кљуца пупољке из дрвећа и грмља. Попут птица пилића, може да сече зелене траве. Уз сву разноликост хране, ова птица преферира, пре свега, семе житарица и махунарки. Можда је ова преференција због високе енергије и нутриционистичке вредности ових семена.

У Русији, дивљи живот живи практично у целом европском делу земље.

У зимовању иу јужним регионима, ове птице могу бити задовољне зеленим лишћем детелине, купуса, уљане репице и других биљака чији се листови лако кљуцају. На дрвећу се голуб може хранити жирима, буковим орасима и семеном четинара.

У близини људских насеља, овај голуб не оклева за отпадом људске хране, спајајући јата птица које хране на депонијама.

Тако је дијета Виоле толико разнолика да је лакше цртати линију, ограничавајући се на једноставан унос. Овај шумски голуб се храни:

  • зрна зељастих биљака,
  • семе четинара,
  • бобице, које расту и на дрвећу и на најнижим нивоима,
  • било какве орахе које може прогутати или сломити кљуном,
  • пупољци разних дрвенастих биљака
  • млада трава
  • све што особа расте у пољу, осим што је уроњен у земљу,
  • инсекти и мекушци,
  • култивисане и дивље бобице рибизле, орлови нокти, дуд, грожђе, итд.

Шумски живот Виоле значајно проширује своју исхрану, што јој омогућава да опстане у различитим условима.

Дрвени голуб: Опис

Име дивље дивље ноге је Цолумба палумбус.

Човек на улици без упозорења не може разликовати дивљег голуба од уобичајеног градског голуба. Али обични голуб је довољно велик (чак и за тако велике птице) голуб, његове димензије су импресивне: дужина тела је до четрдесет пет центиметара, тежина је у просеку од седам стотина до девет стотина грама, распон крила је скоро седамдесет центиметара. Мужјаци и женке теже скоро подједнако, мада мушки изгледа много већи.

Као и сви представници овог реда (у облику голуба), голуб је обојен у сиво-плаву (сиву) боју.

Његове карактеристичне особине су јасно видљиве у лету: на крилима је бијели широки шеврон (трака), врх репа је таман, затим слиједи бијели руб. За разлику од градског партнера, дивљи голуб нема попречне пруге тамне нијансе на крилима.

На фотографији голубиње је јасно видљива боја дојке - вино-ружичаста, испред са зеленкастом нијансом.

По бокам шеи расположены два крупных белых (иногда кремовых) пятна.

Лапы розово-красные, клюв желтый.

Окрас самцов более яркий, пятна на шее гораздо больших размеров. Самки изящнее самцов, которые выглядят несколько тяжелее и крупнее.

В благоприятных условиях вяхирь может прожить до шестнадцати лет.

Вяхирь: распространение

Витутени живи у умјереним географским ширинама Европе и Азије, а распоређен је у сјеверном дијелу западне Африке, гдје сјеверни појединци долазе за зимовање, а мјештани стално живе. У Русији никада није виђен сјеверно од шездесетдруге паралеле, како у европском дијелу тако и изван Урала. Станиште је ограничено на југ од педесет друге паралеле (до граница са Украјином).

Најчешће се насељава у црногоричним или мјешовитим шумама, преферирајући своје предграђе. За гнијежђење може изабрати одвојене групе црногоричних стабала и заштитне шумске појасеве дуж стаза, понекад чак и смјештене у мирним парковима, фармерима и приватним вртовима.

У јужним регионима европског дијела Руске Федерације, голуб може летјети за зимовање, понекад се задржавајући тамо за даљње миграције. У азијском јужном делу Русије није ријешено.

Време и начин гнезда

Крајем марта ове дивље голубице лете у јатима са југа, а крајем септембра (средином октобра) лете за зимовање.

Мужјаци у року од две недеље по доласку (средином априла) сами бирају земљиште и почињу да траже пријатеље. Токен изгледа овако: гугутање током лета, наизмјенично полијетање и полагано спуштање планирања ("слајд"). Након неколико таквих измјеничних летова, голуб ће се вратити у тзв. Смуђ (лексикон ловаца).

Пар голубова одмах почиње да прави гнијездо, стављајући га у виљушке великих хоризонталних грана смреке или бора, мало према страни дебла на висини од два до пет (рјеђе осам до десет) метара. Њахирско гнездо је лабава транслуцентна платформа од пет до двадесет центиметара висока и до тридесет центиметара у пречнику са слабим пладњем (око пет до осам центиметара дубок, до четрнаест у пречнику). Материјал за градњу су танке гране брезе, јохе, смреке и бора. У неким случајевима, структуре су тако крхке да јаја једноставно падају кроз шипке, постајући плијен свим врстама предатора.

Женка полаже само два јаја (њихова величина је већа од оне код обичних градских голубова), тежина јаја је деветнаест грама, до три центиметра у пречнику, око четири дужине, боја љуске је чиста бела са жућкастом у лумену.

Прва квачила је готово увијек крајем априла (у рано топло прољеће), чешће - средином маја, а друга - у јулу.

На гнијезду је углавном женско, а мужјаци га могу замијенити за вријеме храњења. Излегла јаја - од седамнаест до деветнаест дана.

Мужјаци за вријеме инкубације женки канџи могу се комбинирати у јата за колективно храњење. Они лете до поља жита, а затим се враћају на места за гнежђење један по један.

У августу, женке, пилићи из првог (младог) и другог легла уједињују се у јата (понекад и до четири стотине јединки) за храњење, а затим за миграцију.

Релативно велики младунци у гнијезду проводе до тридесет пет до четрдесет дана.

Оба родитеља су заокупљена храњењем дјеце, уносећи у жито прво омекшана зрна ("птичје млијеко"), а затим и друге разноврсне намирнице.

Нестлације се појављују скоро голи, благо пегаво перје - база перја не расте брзо, кљуцеви за перје се појављују прво на крилима, затим муха перја расте, а следи само перје перја. Боја пилића постаје благо сива.

А осми дан постоји могућност да се види.

До четрдесетог дана, пилићи су већ на крилу и могу се снабдети храном.

Скоро половина свих женки након првог полагања спремне су за овај тренутак до друге.

Нутцрацкер Фоод

Зрно дивљег голуба је прилично велико, понекад ловци са утробом извлаче готово читаву посуду семена житарица.

Основу исхране по доласку (у рано пролеће) чине млади пупољци, семе четинара.

Средином маја, голуб витоо ће јести проклијала пролећна зрна, понекад (са великим бројем) може проузроковати оштећења.

Почетком и средином љета зрење бобица, семена дивљег биља и плодова камених стабала постају објекти хране за голубове.

До јесени дивљи голубови почињу кљуцати младе грмове, планински јасен, рибизлу, дивљу ружу, стабла птичје трешње из грмља, не презиру стрвину. Веома ретко једу црве и гусјенице.

Веома волим кљукање зрна. Они лете цијелим јатима до мјеста сортирања и претовара житарица, кљуцају што је више могуће - колико се можете уклопити у гушавост. Онда одлетите један по један.

Ацтивити

Поремећаји понашања голубова су због начина и начина исхране.

У пролеће птица губи на тежини, тако да је њена исхрана лоша - клијање семена житарица, пупољака, прошлогодишње мркве. Губитак тежине - скоро три до четири одсто (до тридесет пет грама).

До средине краја љета, дивљи голуб поново почиње да добија на тежини, једе плодове, семе дивље и пољске траве (јако воли дјетелину), а затим лети у јатима, житарицама и махунаркама.

Храњење се одвија ујутро и касно увече (део пада на сумрак).

Дивљи голуб живи практично по распореду: спавање, јутарње храњење, наводњавање, повратак на место гнежђења, вечерњи оброци.

Женке се понашају активније, животни процеси су бржи него код мушкараца. Мање времена троше на храњење, наводњавање, чишћење перја. Али у гнијезду с пилићима проводе готово четири пута више времена.

Орнитолози нису могли да објасне константно јутарње и вечерње ниско бубрење мушкараца. Данас, разлог оваквог понашања научници приписују тактици комуникације на овај начин са сродницима који су летели заједно са јатом од зимовања. Птице се насељавају на удаљености до педесет метара, иако у условима велике гужве могу градити гнезда на удаљености од само двадесет метара.

Период сексуалне активности завршава код птица на крају љета, што доприноси постављању максималне тежине.

Људска интервенција у животу птица

Голуб је ред љубави према створењу и тишина. Чини се да урбанизација доводи до смањења броја сеоског становништва, што може довести до шутње шума. Међутим, развој планинарења и аутомобилског туризма на даљину чини голубове својим уобичајеним стаништима. Приградске шуме, које посјећују сакупљачи гљива готово цијело љето (од раног прољећа до касне јесени), готово су престале бити уобичајена станишта дивљих голубова.

Број вихиреи почео је да опада од касних четрдесетих година прошлог века, разлог је била велика употреба пестицида у пољопривреди.

У овом тренутку, лов на дивље птице ловцима на коцкање утиче на ограничавање повећања стоке. Голуб голуба лако одлети чак и након пада у њега, ловац не може увијек наћи мртву птицу, што узрокује да лови даље, убија све више и више.

Природни неповољни фактори

Природни непријатељи дивљег голуба су птице грабљивице - сиви сокол и сокол. Они лове и одрасле и бебе.

Мање птице - свраке, јаис, сиве вране - уништавају гнезда голубова током полагања и излегања. Протеини се бере на исти начин. Према прорачунима орнитолога на овај начин, до четрдесет посто положених јаја може бити уништено.

На број годишњих квачила утичу неповољни услови температуре и влажности: касно хладно пролеће приморава птице да пређу на почетак првог квачила до маја, што не оставља времена за следећу репродукцију ове године.

Погледајте видео: Vrabac, golub, lasta, sjenica, roda (Април 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send