Опште информације

Моунтаин схееп

Pin
Send
Share
Send
Send


Величина овна је од 1,4 до 1,8 метара. У зависности од врсте, тежина овна се креће од 25 до 220 кг, а висина у гребену је од 65 до 125 цм.

Карактеристична карактеристика која је својствена роду овнова су масивно закривљени спирално рогови са малим попречним урезима усмерени на стране и седећи на малој издуженој глави. Рогови овна могу досећи 180 цм, иако постоје врсте са малим роговима или без њих. Прилично високе и снажне ноге савршено су прикладне за ходање и на равним пољима и на планинским падинама. Реп овна има дужину од 7 до 15 цм.

Због латералног положаја очију са хоризонталним зенама, овнови имају способност да виде околину иза њих без окретања главе. Зоолози предлажу да очи овна могу да виде слику у боји. То, заједно са развијеним осећајем мириса и слуха, помаже овци да пронађу храну или се сакрију од непријатеља.

Женски ован је овца. Полне разлике између мужјака и женки се манифестују у величини тела (овнови су скоро 2 пута већи од оваца) и роговима (код мушкараца су рогови много боље развијени него код жена). Међутим, боја крзна не зависи од полних карактеристика. За све појединце унутар врсте, боја је готово идентична. Боја овце и овце је браонкасто-браон, жуто-смеђа, сиво-црвена, бијела, свијетло сива, тамно смеђа, па чак и црна. Готово сви типови рамова имају трбух и доње ноге светле, готово беле боје. Сви чланови рода, осим домаћих врста, имају сезонско маљење.

Лева овца, десна овца

Ован је животиња која води живот стада. Чланови стада међусобно комуницирају блеатинг или осебујним фрктањем. Глас овна је блејајући, другачији по висини. Често се чланови стада разликују по гласу.

Просечан живот овце у природним условима креће се од 7 до 12 година, иако неки појединци живе до 15 година. У заробљеништву овце живе 10-15 година, а уз добру бригу могу живјети и до 20 година.

Врсте оваца, имена и фотографије.

Не постоји општа класификација коју би прихватили сви научници. Неки аутори предлажу да се врсте раздвајају према морфолошким критеријумима, на пример, према облику овчјих рогова. Други преферирају да их изолују на основу броја хромозома и структуре ДНК. Међутим, већина истраживача је склона вјеровању да се цијели род оваца може подијелити на 7 врста:

  • Овчја кућа (лат. Овис ариес)чији изглед зависи од расе. Дужина одраслих варира од 0,6 до 1,1 м, висина гребена је око 1 метар, а тежина овце (овна) може досећи 45-100 кг (код жена) и 70-160 кг (код мушкараца). Ноге животиње су добро развијене, средње дужине, мада постоје пасмине оваца са веома кратким ногама (на пример, естонски беле главе). Поред карактеристичних спирално уплетених рогова код мужјака, карактеристична карактеристика домаћих оваца је и торзија крзнених покривача, која није присутна код неукупљених врста. Већина женки домаћих оваца су комом (без рогова). У доњем делу цјевчице овце су благо зашиљене, а неке пасмине имају препознатљив профил кука. Овчја вуна може бити бијела, беж, кремаста и црна. Домаће овце су уобичајене у многим земљама света. Најпознатије пасмине домаћих оваца:
    • Совиет мериногајен за вуну и месо,
    • Каракул бреедчија вуна се користи за производњу тепиха, а кожа јагњади за добијање астракханског крзна, која иде на шивање врхунских крзнених одећа и зимских шешира.
    • Бордер леистергаји се за вуну и месо. Карактеристична особина ове пасмине су дуге усправне уши, сличне зецу.

  • Муфлон (латински Овис ориенталис) - врста дивљих оваца, од којих је настала већина домаћих оваца. Најпознатији од његових подврста су:

Европски муфлон (лат. Овис ориенталис мусимон) - дивље овце са дужином тијела до 125 цм и тежине до 50 кг. Боја оваца ове врсте зависи од годишњег доба. У љето - црвена са смеђим нијансама, зими - кестењасти са смеђим треперењем, а боја трбуха је бела у било које доба године. Рогови мушког овна су добро развијени, достижу дужину од 0,65 м и имају троугласти облик у пресјеку. Женски рогови су практично одсутни. Дивљи европски муфлон обитава на високим планинама Корзике и Сардиније, као иу јужној Европи.

Азијски муфлон (Арменски муфлон) (лат. Овис ориенталис гмелини) - дивље овце дужине 150 цм, висине 92 цм у гребену и тежине до 80 кг. Велики троугласти рогови овна су се завојили у спиралу за један окрет. Њихов обим у подножју може бити већи од 25-29 цм, а рогови женки овна су много мање величине, ласкају и не увијене. Крзно азијског овна има црвенкасто-браон или жуто-црвену нијансу. Зими добија тамно браон боју. Карактеристична карактеристика ове подврсте овна је тамна пруга која се протеже дуж гребена и црно-смеђа грива са белом заштитном косом. Дивљи азијски муфлон се дистрибуира из Кавказа и јужних дијелова Туркменистана и Таџикистана до Средоземног мора и сјеверозападног дијела Индије. Живи у земљама као што су Иран, Индија, Арменија, Азербејџан.

Кипарска муфлон (латински Овис ориенталис опхион) - дивље овце, које су готово истријебљене у 20. стољећу. 1997. године било је само 1.200 особа. У 2016. години овај број је порастао на 3000 појединаца. Ова врста оваца живи на Кипру.

  • Уриал (лат. Овис вигнеи) - дивље овце, чија је величина око 1 метар висине са дужином тијела око 145 цм, тежина овна достиже 87 кг. Мушки ован има велике увијене рогове до 1 метра дужине и промјера на бази до 30,5 цм, а коса оваца је смеђа, зими тамнија. Генерално, карактеристична особина мужјака ове врсте овнова је црна боја грудног коша и предњи део врата, али то зависи од подврста (има укупно 6 подврста уриалса). Уријал се налази у централној Азији - у југозападном делу Казахстана, Узбекистана, Туркменистана, Таџикистана, Авганистана, Пакистана, Ирана и Индије.

  • Аргали аргали или планинска овца (лат. Овис амон) - највећа дивља овца овог рода. Постоји неколико врста планинских оваца: Алтаи, Казахстан, Тибетан, Тиен Шан, Памири, Гоби, Каратау, Сјеверна Кина, Кизилкум планинска овца. Дужина тела одраслих мужјака може да достигне 120-200 цм, висина гребена 90-120 цм, а тежина 65-180 кг. И овнови и овце су власници масивних рогова налик спирали, који достижу дужину од 190 цм (код мушкараца). У зависности од подврсте, крзно овна може варирати од светлог песка до тамно сиве боје са смеђом нијансом. Боја трбуха и доњи део страница, дуж којих пролазе тамносмеђе пруге, много је лакша. Врат мушке планинске овце је украшен лаким крзненим прстеном, а врат је украшен дугом косом. Пропада 2 пута годишње. Дивље планинске овце живе у централној и централној Азији, као иу јужном Сибиру. Вукови, рисови, рогови и сњежни леопарди лови планинске овце. Аркхар је уврштен у Црвену књигу Руске Федерације.

  • Снежна овца (лат. Овис нивицола) - прилично велика дивља животиња са кратким и дебелим вратом. Дужина одраслих мужјака креће се од 1,4 до 1,88 м, а висина гребена до 1,1 м. Тежина овна је 56-150 кг. Дужина женских оваца је 1,26-1,79 м, висина гребена је од 76 до 100 цм, а тежина оваца је 33-68 кг. Рогови бигхорн оваца достижу један метар дужине и снажно су намотани у прстен. Типично за врсту попречних удубљења. Срнасти рогови женки оваца бикова су тање и краће. Тамно смеђа боја тела се веома разликује од светлог стомака и унутрашњих делова задњих ногу. Сњежни ован живи у Источном Сибиру.

  • Бигхорн схееп или тупи ован (лат. Овис цанаденсис) достиже дужину од 110 цм и тежи 73-143 кг. Висина у гребену не прелази 115 цм, а женка тешког косе овна тежи 53-91 кг. Куглице које обитавају у пустињи су мање од њихових планинских колега. Маса овна пустињске пустиње је 58-86 кг код мушкараца и 34-52 кг код женки. Велики рогови мужјака дужине до 110 цм су увијени у њежну спиралу. Глава "декорација" код женки има полу-полумјесецни облик. Рогови великог овна теже око 14 килограма. Вуна дебеле овце обојена је жуто-смеђа или смеђе-смеђа, па чак и црна. Боја трбуха и задње стране бутина су лакши. Живи у планинама западне Сјеверне Америке од Канаде до Калифорнијског полуострва.

  • Рам далла или овце танке ноге (лат. Овис далли) - животиња средње величине са дужином тијела од 160-180 цм, тежина овна достиже 140 кг. Дуги, танки, спирално закривљени рогови овна нарасту до дужине 110 цм, а станиште Даллах овна протеже се од јужне Аљаске до Британске Колумбије. Постоје 2 подврсте оваца:

Овис далли даллиКарактеристика ове врсте је снежно-бела боја покривача крзна. Дивље овце са увијеним роговима су уобичајене, углавном на Аљасци, као иу северозападној Колумбији у Сједињеним Државама.

Овис далли стонеи - сиви рам с бијелим пјегама на репу. Живи у северозападној Америци.

Где овнови живе у природи?

Дивље овце живе само у земљама сјеверне хемисфере и обитавају у подножју и планинским предјелима Грчке и Турске, Сјеверне Африке и Шпаније, Крима и Казахстана, Пакистана, Афганистана, Русије и Индије. Неке врсте оваца са високим садржајем масти живе у пустињама. Већина евроазијских врста може се наћи на Кавказу, Памиру, Тиен Шану и Алтају. Поред тога, планинске овце су широко распрострањене на Камчатки, у Трансбаикалији и источном Сибиру, као иу планинама Тибета и Хималаја. На северноамеричком континенту природни распон рода везан је за уску траку пацифичке обале, која се протеже од Мексика до Аљаске.

Станиште домаћих оваца су практично сви континенти, са изузетком Антарктика и тропских подручја са високом влажношћу. Данас се овце и овце узгајају у свим земљама Европе и Азије, у Сјеверној и Јужној Америци, Новом Зеланду и Аустралији.

Животиње које живе у природним условима су везане за одређено подручје и никада га не напуштају. Током године, дивље овце остварују сезонске миграцијске пријелазе, подижући се на висине у љетним мјесецима и спуштајући се у долине током зимске хладноће. У љето, јато оваца има у просјеку 30 грла, а са почетком зиме, неке заједнице могу достићи око 1 000 глава. Обично се женски ован са младим стоком држи одвојено од расутих група мужјака. Особитост комуникативног понашања стада је стална контрола околине. Алармни сигнал примљен од било којег члана стада оваца је водич за акцију за цијелу заједницу.

Код домаћих оваца, за разлику од дивљих сродника, стада су мјешовитог типа, а инстинкт стада је веома добро развијен, што захтијева присуство најмање једног члана стада. Овца која је остала сама у изолацији је под великим стресом.

Шта једу овце?

Храњење оваца директно зависи од станишта и доба године. Они имају способност да се лако прилагоде условима околине и потпуно су скромни за храну. У прољеће и љето овце једу боровницу, пустињску шашу, лук гуске, перо, траву, траву, махунарке. Поред тога, различита бобичасто воће, лишће и зелени избојци храста, граба, јавора, као и других грмова и дрвећа укључени су у оброк оваца. С почетком хладног времена, након што је сњежни покривач пао, овнови се хране пелином, суха зрна извучена испод снијега, гране, маховине и лишајеви руже бадема и паса.

Код куће се овце храни сијеном, што се додаје 25% сламе. Као концентрирани адитив у исхрани домаћих оваца и оваца користе зоб или јечам.

Узгој оваца.

Ован који живи у природном окружењу постаје сексуално зрео на 2-3 године. Домаће овце сазревају много раније, а до првог парења женке су дозвољене у доби од једне и по године.

У зависности од врсте, сезона парења за овце које живе у јужним регионима почиње крајем јула, а за становнике хладнијих подручја у октобру и новембру и може се завршити у децембру. За право на посједовање женског пола обично се тврди неколико мушких овнова. Они организују насилне битке које могу потрајати дуго. Након парења, овце напуштају оплођену женку и почињу да траже другу женку. У просјеку, трудноћа оваца траје око 5 мјесеци.

Неколико дана пре рођења јагњади, женски ован оставља стадо и повлачи се на скровито место, где се одвија тељење. Овце од новорођенчета теже од 3 до 5 кг. Обично се роди 1-2 јагњетине, али зрелија овца може донети три.

Првих неколико дана новорођенче јагње и мајка су у склоништу. Након што се јагње привикну на мајку, враћају се у крдо. Млада овца се храни млеком до 3-4 месеца, упркос чињеници да од првог месеца може јести биљну храну. После само шест месеци, потомство постаје потпуно независно.

Узгој и одржавање оваца код куће.

Од давнина, укроћене овце живе поред људи. Они нису агресивни, лако се могу управљати, а држање оваца код куће не представља никакве тешкоће. У подручјима са топлом климом и благим зимама, могу се пашити током цијеле године и чак не захтијевају посебне просторије за склониште. Они су прилично једноставна надстрешница од кише. У регионима са оштрим зимским мјесецима, већ је потребна изградња пространих овчара (просторија за чување оваца) изграђених од дрвета или опеке. Дрвени под, подигнут на 20-30 цм изнад земље, посут сламом или пиљевином, замијењен њиховом влагом и загађењем. За женке, овнове и јагњад свакако треба организовати специјално одељење које се може загрејати током јаких мраза.

У летњим месецима домаћа овца се храни пашњацима. На мјестима гдје се пасу краве или коњи можете користити, јер чак и након њиховог ходања овце ће пронаћи нешто од чега ће профитирати. Зими се овце хрању сијеном и концентрираном храном.

Предности домаћих оваца.

Користи од домаћих оваца не изазивају никакву сумњу. Израђује се овчја вуна, тканине и теписи, овчја кожа се користи за шивање крзнених капута и овчјих капута. Потребне су нам овце за месо и млеко, од којих праве сир. Дебеле репне овце се узгајају посебно за масноћу. Лови се неке врсте дивљих оваца. Убијају планинске овце због меса и рогова, које се користе за прављење накита или као ловачки трофеј.

Узгој дивљих оваца.

Од свих врста дивљих оваца, само муфлон и аргали се могу укротити и држати у условима зоолошког врта или приватног имања. За њихово одржавање неопходно је организовати посебне простране оловке са високим, чврстим баријерама и малу просторију са хранилицом и коритом, у којој се животиње могу сакрити од врућине или хладноће. Остали дивљи представници рода оваца врло брзо умиру у заточеништву. Да би се обновиле врсте, стварају се заштићена подручја у којима је лов забрањен.

Моунтаин схееп

Планинска овца је уобичајено име за неколико врста дивљих оваца, које се обично налазе у брдима. Они припадају групи артиодактила и фамилији говеда.

Њихова посебност су масивни, спирално увијени рогови, чија дужина може достићи 190 цм, а просјечна дужина овна, у зависности од врсте, је 1,4–1,8 м, а висина му је од 65 до 125 цм. до 225 кг.

Због чињенице да су им очи смјештене са стране, а орјентација зјеница је хоризонтална, овце могу видјети иза њих без окретања. Они такође имају добро развијен слух и мирис. Мушки и женски појединци разликују се по величини торза и рогова. Код жена, неке врсте рогова су потпуно одсутне.

Овце се хране углавном травнатим биљкама, али њихова исхрана укључује бобице и лишће дрвећа. У зимском периоду, суве житарице и пелин се извлаче из снежних наноса, као и дивље руже, маховина и лишајеви се једу.

Планинске овце настањују територију сјеверне хемисфере. Они живе у планинама и подножју, а налазе се иу пустињама Евроазије и Северне Америке. Типична станишта планинских оваца су Кавказ, Тибет, Хималаји, Памири, Тиен Шан.

До сада, научници нису утврдили тачан број врста дивљих оваца. Размотрите 5 најчешћих.

Муфлон (европски)

Муфлон - једини представник дивљих оваца у Европи. Живи на отвореним површинама, углавном на благим падинама планине. Његова длака је глатка и кратка, мало дуже на грудима. Црвено-смеђа коса на леђима постаје кестен до зиме, бела на грудима.

Дужина тела мужјака, заједно са репом (око 10 цм), достиже 1,25 м, висина гребена је 70 цм, рогови мужјака су дуги око 65 цм, добро развијени и имају трокутасти попречни пресек. Рогови су изузетно ретки код жена. Тежина овна је 40–50 кг. Величина женки је мања од мужјака, имају лакшу боју длаке.

Муфлон, как и все бараны, стадное животное. Иногда сбиваются в крупные стада до 100 особей. На протяжении года самки и самцы живут отдельно, объединяясь лишь зимой, в период спаривания.

В брачный период (поздняя осень) самцы устраивают между собой поединки. Длительность жизни составляет от 12 до 17 лет.

Архар (степной муфлон)

Архары были повсеместно распространены на Тянь-Шане и Южном Алтае. Међутим, последњих година њихов број је значајно опао због људске активности, у Алтају су потпуно нестали.

Аргали живе у брдима и воде седећи начин живота. Ако дуго времена на једном месту можете наћи храну и нико није узнемирен овнова, они не лутају.

Код мушкараца, рогови су снажни, спирално увијени. Трубе женки су танке и много краће, готово не закривљене. Боја тела, по правилу, је браонкасто-браон са стране и на леђима, а стомак и врат су снежно-бели.

Снежни (Велики зид, Чубук)

Тијело бигхорн оваца је мало, али мишићаво, са малом главом, на којој се налазе јединствени рогови у изгледу. Карактеристичне су како за мужјаке, тако и за женке, у дужини од 110 цм.

Бигхорн овце се називају и "бизон" или "чубук". Ноге су кратке и снажне. Тело је прекривено дебелом кратком косом која их штити од мраза. Боја животиња је претежно смеђе-смеђа, на телу се налазе беле тачке, углавном на глави.

Дужина торза мужјака је од 1.40 до 1.88 м, висина гребена је 76-112 цм, а тежина је од 56 до 150 кг. Женке су мање величине, дужина њихових тела је 126–179 цм, висина - 76–100 цм, тежина тела - од 33 до 68 кг. Живе у малим стадима у неколико јединки, у јесен се окупљају у веће групе, али не прелазе 30 грла.

Далла (тонкорогии)

Даллах се налази у Сјеверној Америци (у западном дијелу Канаде иу планинским регијама Аљаске). Ова врста се разликује по сњежнобијелој коси, а понекад се захваћају и појединци са црним репом и сивим мрљама на леђима и странама. Одрасли имају дужину тела од 1,3–1,8 м.

Мужјаци теже од 70 до 110 кг, женке - до 50 кг. Мужјаци имају спиралне рогове који се све више и више окрећу са годинама. Рогови женки су много мањи и тањи. Они живе у просеку 12 година.

Далини овнови су веома друштвени, а не непријатељски настројени према суседним групама. Мужјаци и женке живе у одвојеним стадима и уједињују се за вријеме колосијека.

Међу мушкарцима постоји строга хијерархија, која се одређује величином рогова. Мушкарци организују такмичења међу собом, али захваљујући јакој лобањи, повреде су ретке.

Уриал (туркменска планина)

Ово је једна од најмањих врста дивљих оваца, честа је у Централној Азији. Његова тежина не прелази 80 кг, а висина у гребену је до 75 цм.

На сапима је бела мрља, а код мужјака коса на врату и грудима је црна. Мужјаци рогова су масивни, дуљине до 1 метра, са конвексном вањском површином и финим попречним борама.

Живе на обронцима планина и платоа на којима се налазе отворени пашњаци, без клисуре и хриди. Као и друге врсте, женке и мужјаци уријала живе у одвојеним стадима и уједињују се за сезону парења. Трудноћа траје пола године, као резултат тога настаје једно јагње. Туркменске планинске овце живе око 12 година.

Карактеристике животног циклуса

Овце постижу полну зрелост за 2-3 године. Мужјаци и женке свих врста живе у одвојеним стадима и стварају мешовите групе само за период парења, који почиње са доласком хладног времена.

Такве групе се распадају до пролећа. Мужјаци организују битке за право да имају женку. Трудноћа женке траје од 5 до 6 мјесеци. Прије порода се повлачи из стада на скровито мјесто. Обично се роди једно или два јагњад, њихова тежина је од три до пет кг. У природним условима овце не живе дуже од 15 година.

Карактеристике и станиште планинских оваца

Планинске овце су група артиодактила - чланова породице бовида, који су, по неким карактеристикама, слични једни другима, домаћим овцама, мошусном волу и планинским козама.

Могуће је разликовати од посљедњих планинских оваца углавном наметање рогова, заобљеног облика у попречном пресјеку, као и масивније, густе градње, кратких удова и одсуства браде.

Дивље планинске овце, у поређењу са домаћим овцама, виткији су и рогови су већи. Плави и гњевни овнови су слични овим животињама, што је посредни облик између обичних овнова и планинских коза.

Планинске овце се одликују средњом и великом величином. У основи, њихове највеће врсте, које знанственици броје око седам, систематизиране су и међусобно се разликују.

Најмањи представник ове групе је муфлон. Ове животиње имају висину од око 75 цм, досежући тежину од 25 до 46 кг. Лидер међу врстама је аргали - највећи представник ове групе. Такви становници планине понекад теже и до 100, мужјаци до 220 кг, достижући висину већу од метра.

Као што видите фотографија планине овце, безусловни понос и украс таквих животиња су њихови рогови, искривљени на оригиналан начин у спиралу, попречно пругасто и усмјерено у различитим правцима.

Власник је највећих и најтежих рогова (тежине до 35 кг) Алтаи моунтаин схеепто је највећи представник таквих животиња (у средњим јединицама има масу од око 180 кг).

Међутим, ово је врло ријетка врста, чија популација је, према процјенама, само око 700 јединки. С обзиром на овакво стање ствари, у Русији су ови становници планине уписани у Црвену књигу.

Бојање животиња је, по правилу, патронизирајуће, то су сивкасто-црвене или смеђе нијансе, али дио ногу, леђа и трбуха, у већини случајева, је обојен у бијело.

Међутим, изузеци су довољни. На пример, танко-овске овце се разликују монокроматске светло сиве или беле боје, а манед изглед одликује жућкасто-црвена нијанса.

Планинске овце се успјешно насељавају у готово свим планинским подручјима сјеверне хемисфере, посебно су заступљене у Азији, али се налазе у бројним планинама у Европи, као иу Сјеверној Африци и Америци, преферирајући да настањују релативно ниске висине, за разлику од планинских коза. Једна од ових врста животиња: оваца дебелоких ногу налази се иу пустињама које се налазе у подножју планина.

Природа и начин живота планинских оваца

Дивље овце обично не напуштају насељена мјеста, али овисно о годишњем добу праве мале сезонске покрете, љети се уздижу на врхове стрмих планина и падају у стадо неколико десетака глава.

Зими се спуштају до подножја планина, формирајући велике групе до 1000 грла. Појединци мушког пола и женке са својим потомством обично се раздвајају и формирају изолована стада. Често се дешава да велики, јаки, самопоуздани мужјаци буду сами.

Када комуницирају, ове животиње не показују агресивност једна према другој. Да би упозорили сроднике на опасност, брзопотезне и опрезне планинске овце могу дати звучне сигнале. Блатање животиња према њиховом тоналитету је сирово и ниско.

Када се суоче са непријатељем, ова планинска створења су у стању да прикажу практичан ум, нађу излаз из ситуације и на време побегну од опасности. На чистим површинама, они се крећу слабо, али су у могућности да савршено скоче са литице на литицу. Моунтаин схееп могу да се попну на висину која прелази своју висину, а дужином скоче 3-5 метара.

Предаторске птице као што су златни орлови и орлови, као и велике животиње као што су пуме, сњежни леопарди и вукови, те у неким дијеловима свијета којоти, гепарди и леопарди могу представљати пријетњу овим планинским животињама.

Планинска овца није тако лако победити, тако да многи грабежљивци покушавају само да сруше животиње, присиљавајући их да падну у провалију, а онда ухвате рањене или мртве и једу.

Од незаборавних времена, опасност за планинску овцу представља и човек који води ацтиниа на животиње за вађење масти и меса, прављење величанствених трофеја и сувенира из својих дивних рогова и глава.

Као резултат таквих акција, као и кроћење одређених врста оваца и ширење сточарства, становништво планинских оваца често је претрпјело значајна оштећења.

Становништво планинских оваца и људске цивилизације се окупило од памтивијека. Ове животиње, распоређене широм света, често су постајале хероји древних култова.

А рогови овна међу народима Азије сматрани су магичним артефактом. Удомаћене животиње се савршено аклиматизују и узгајају без проблема, а такође се и крижају са овцама, због чега се појављују хибриди.

Дивље овце су биљоједи, због чега користе разноврсну, углавном биљну вегетацију планинског подручја у којем постоје, али животиње преферирају житарице за све друге врсте хране.

Међутим, они су врло непретенциозни, тако да могу бити задовољни грубим врстама хране. Планинске овце са задовољством могу јести гране дрвећа, на примјер храст или клен, као и широк избор грмља. Проналазећи наслаге солонета, они жељно лизу сол из њих, задовољавајући потребу тела за минералима.

Овим животињама су такође потребни обилни извори чисте воде, али овце које живе у пустињи често имају акутни недостатак таквих потреба. Животињски организам се зими припрема унапред, скупља резерве масти.

Репродукција и дуговечност

Мужјак из планинског овна се лако разликује по изгледу од женке. Величина тела је већа у једном и по, понекад и два пута. Штавише, рогови женки су обично благо савијени и краће величине. Њихова дужина није већа од 35 цм, док мушкарци моунтаин схееп, рогови могу имати вредности метра.

На фотографији су младе планинске овце

Сезона парења код животиња почиње крајем јесени, обично у новембру. За ово време карактеристичне су ритуалне борбе мушкараца који се такмиче за женке. У овом случају, два супротстављена појединца, стоје једни против других, распршују се и сударају са својим челима.

Њихове снажне фронталне кости су прилично способне да издрже моћ тако великог удара. Док се брину за своје изабране, овце узбуђују њихова осећања, гурају своје језике и праве чудне покрете са њима.

Након парења, јединке женке носе своје младунце, што је у правилу један или два, у просјеку, око 160 дана. Јагњад се обично рађају у пролеће, ау време порођаја мајке напуштају своја стада, враћају се тек после недељу дана са младунцима.

По завршетку периода исхране млека, до јесени млади јањад већ могу самостално да задовоље своје потребе за храном и чистом водом.

Јагњета су активна и покретна, скакају и играју се веома добро, али су рањива и потребна им је стална пажња и заштита. Животни век планинских оваца зависи од врсте животиња и услова у којима оне постоје, у просеку око 10-12 година.

Алтаи овце: опис

Историјски, планинска овца на Алтају има много имена. Зову се Алтаи овце, а аргали и Алтаи аргали. Међу свим именима ове чврсте животиње постоји чак и "Тиен Схан рам".

Као што је већ споменуто, Алтаи ован је највећи ован. Раст код одраслог појединца може достићи 125 центиметара, а дужина од два метра. То су јаке биљоједи са одговарајућим роговима. Они су шупљи на Алтајевом овну, врло широки и овијени тако да рубови стрше напријед. Главни дио рога је рогова петља, окренута према стражњој страни животиње.

Рогови играју велику улогу у улози овна. Уз њих, животиња није само заштићена од природних непријатеља, већ учествује иу широко распрострањеним биткама током сезоне парења.

Као и сви чланови породице ован, планински ован у Алтају је биљојед. Основа њене исхране су разне житарице, шаш, хељда и друга биља. Зими, у недостатку адекватне хране, животиње спроводе миграције. Нарочито се спуштају са планина и пасе се на равницама. У потрази за погодним пашњацима, планинска овца на Алтају може путовати до 50 километара.

Хабитат

Данас постоје само три тачке на планети где можете видети планински јарац Алтаи:

  • У области Чулшмана.
  • У подручју планинског масива Саилугем,
  • У подручју између Монголије и Кине.

Подразумева се да су места на којима живе овце пажљиво чувана и заштићена.

Планинска коза је омиљено место. Истовремено, није им потребна обилна вегетација - за њих ће бити сасвим довољно мало жбуња из округлих листова.

У врућој сезони, планинске овце могу јести два или три пута, али што се тиче мјеста за наводњавање, тачно је супротно - оне напуњују залихе воде у својим тијелима свака три дана.

Нумбер оф

Почетком 20. века, број планинских оваца Алтаја достигао је 600 јединки. Нешто касније, њихов број је нагло опао - на 245. Кроз заштитне мјере и пресељење одраслих особа у заштићена подручја, број је незнатно повећан - на 320 особа, укључујући и младе и већ одрасле припаднике ове расе.

Покушали су да се узгајају у вештачким условима - у зоолошким вртовима Немачке и Америке, али, нажалост, покушаји нису били окруњени успехом. У већини случајева животиње су умрле у року од неколико седмица. Једини преживјели био је планинска овца, која је узгајана у Биолошком институту Русије - живио је шест година. Очигледно је да је за ову пасмину потребно држати само у природним условима или, барем, у најсличнијим.

Новосибирски зоолошки врт се бави спасавањем врсте, као и озбиљним покушајима да се повећа број становника. Ова установа је једина у свијету на којој алтаи могу видјети било кога. Још једна занимљива чињеница је да овце које се овде чувају безбедно рађају потомство.

Истраживачи у зоолошком врту направили су план за узгој и отпуштање младих јагњади. У оквиру ове активности, у септембру 2018. године, четири мушкарца су пуштена у њихово природно станиште, које су одвојено узгајане у посебној волијери. Догађај је био успјешан, а животиње су отишле у шуму. Према калкулацијама специјалиста, они би требали да се састану и постану део великог стада дивљих оваца у региону ослобађања.

Опис планинских оваца

Дужина одрасле планинске овце је од 120 до 200 цм, висина гребена је 90-120 цм, тежина је од 65 до 180 кг. Различите подврсте се разликују по величини и боји. Дакле, највећи представник је Памир аргали. Боја животиња варира од светлог пијеска до тамно сиво-смеђе. Доњи део тела је увек лакши. Са стране су траке смеђе боје, које раздвајају врх тела од дна. Њушка и плашт су светли. Мужјак планинске овце се одликује присуством карактеристичног прстена лаке вуне у врату и издужене косе на потиљку. Расипање се догађа неколико пута годишње, зимска вуна је дужа и лакша од љета. Удови високи и витки.

И мужјаци и женке планинских оваца имају дуге рогове. Код мужјака су њихове величине импресивније, од 180 до 190 цм, увијене су спиралама, са врховима окренутим према горе.

Значајке исхране планинских оваца

Дивља планинска овца је биљојед, на чијој је основи исхрана разноврсна травната вегетација. Аргали је посебно склон житарицама. Све подврсте у исхрани у целини су непретенциозне, могу јести шашу и шмокљан.

Животиња може дуже вријеме без воде за пиће и задовољити се влагом која долази из биљака. Ако је потребно, можете попити и слану воду.

Планинска овца се шири

Планинске овце су уобичајене у подножју и планинама централне и централне Азије, гдје се уздижу на надморску висину од 1000 до 6000 метара надморске висине. Појављују се у Хималаји, Памиру и Тибету, на Алтају и Монголији. Претходно је подручје било шире и обухватало је запад и исток Сибира, као и југозападно од Јакутије.

Специфична станишта су различита за различите подврсте:

  • субспециес Овис амон амон живи у Гобију и Монголском Алтају, на истоку Казахстана, југоисточно од Алтаја, југозападно од Туве и Монголије,
  • подврста Овис амон калијума је уобичајена у Казахстану и на Алтају,
  • подврста Овис аммон ходгсонии - становник Тибета, Хималаја, Непала, Индије,
  • подврста Овис амон карелини се посматра на територији Казахстана, Киргистана и Кине,
  • подврста Овис амонн ролии настањује Таџикистан, Киргистан, Кина, Афганистан,
  • подврста Овис аммон јубата живи у Тибету,
  • подврста Овис аммон севертози пронађена у западном Казахстану и Узбекистану.

Планинске овце преферирају отворене просторе, степске планинске падине и пиедмонтске стјеновите предјеле, травнате алпске ливаде обрасле лиснатим грмљем. Посебност свих подврста је сезонска вертикална миграција. У љето, планинске овце одлазе у алпски појас, богат травном вегетацијом, а зими се спуштају до сњежних пашњака.

Заједничке подврсте планинских оваца

Врсте планинских оваца укључују сљедеће подврсте, које се разликују по својим стаништима и величинама:

  • Анатолијски муфлон (Овис амон анатолиса),

  • Бухара (Овис аммон босхаренсис),

  • Казахстански аргали (Овис аммон сине),

  • Гансу Аргали (Овис амон далаиматае)
  • Тибетански планински ован (Овис амон хоггсонии),

  • Нортх Цхина моунтаин схееп (Овис амон јубата)
  • Тиен Схан планинска овца (Овис амон карелини),

  • Аргали Козлова (Овис амон козлови),

  • каратауский горный баран (Оvis аmmоn nigrimоntаnа),
  • кипрский горный баран (Оvis аmmоn орhiоn),

  • горный баран Марко Поло (Оvis аmmоn роlii),

  • кызылкумский горный баран (Оvis аmmоn sеvеrtzоvi),

  • урмийские муфлоны (Оvis аmmоn urmiаnа).

Поведение горного барана

Горные бараны ведут преимущественно оседлый образ жизни. Зимой и летом они совершают вертикальные миграции. Љети животиње формирају мале групе, до тридесет јединки, а зими се ове групе уједињују и укључују до неколико стотина глава.

Стадо планинских оваца је или женка са младим или момачким групама. Зрели мужјаци често пасу одвојено од свих. Унутар стада, овнови су увијек толерантни и пријатељски расположени, иако не журе да помажу једни другима, али ако један ован изда алармни сигнал, онда се мобилизира цијела група. Сигнал опасности код одраслих фрка, у младом - блејање.

Дивља планинска овца - животиња изузетно опрезна и интелигентна, способна да стално прати околину. У случају опасности, одмах проналази уточиште у правцима који су тешки за предаторе. Способност пењања на стене планинска овца се може поредити са планинском козом. Просечна висина скока - до 2 метра, дужина - око 5 метара.

Планинске овце су најактивније ујутро, у поподневним сатима се одмарају и пасу ујутро и увече.

Просечан животни век ове врсте је 10-12 година.

Узгој планинских оваца

Прије почетка сезоне парења, планинска овца ствара групе до 15 јединки. Женке постају сексуално зреле у доби од 2 године, као и мужјаци, али они улазе у игру парења чак и након 2-3 године у доби од 5 година. Прије тога, они су старији рођаци отјерани од жена.

Услови сезоне парења варирају у зависности од станишта подврсте. У овом тренутку, одрасли овни за себе стварају "хареме", који укључују 8-25 жена. Млади мушкарци се окупљају у момачким групама.

Мужјаци у том периоду су увек веома узбуђени, активно се баве сексуално зрелим женкама, а мање опрезни него што је то уобичајено од грабљиваца и ловаца. Борбе се одвијају и између мужјака, током којих животиње почињу да туку челима и роговима. Гласни звукови који се јављају на овај начин могу се чути чак иу планинама на великим удаљеностима. После рута, мужјаци напуштају женке и одлазе у планине.

Трудноћа траје 5-6 месеци, након чега се рађају пролећна јагњад. Порођај се обично јавља у удаљеним стеновитим мјестима или густим подручјима гдје се женке удаљавају од свог стада. У леглу, обично 1-2 младунаца, тројке су ретке. Просечна тежина новорођенчета је 3,5-4,5 кг. У првим данима живота бебе су веома слабе и потпуно беспомоћне. Скривају се и скривају између великог камења или у грмљу. После неколико дана њихова активност се повећава и они могу да прате своју мајку. Женке са теладима поново формирају групе, које су се касније придружиле младима прошле године. Око шест месеци се наставља млијеко јагњади. Почињу конзумирати зелену крму у старости од неколико седмица, а на јесен прелазе на самостално храњење.

Раст у планинској овци се одвија споро и дуго времена, што је посебно уочљиво код мушкараца, који постепено расту готово цијели живот.

Природни непријатељи планинских оваца

Главни природни непријатељи планинских оваца су вукови. Ови предатори изазивају велике популације артиодактила, због чињенице да се планинске овце држе на равним и отвореним, добро прегледаним подручјима.

Поред тога, број аргала и таквих природних непријатеља као што су сњежни леопарди, леопарди, којоти, гепарди, орлови и златни орлови имају негативан ефекат. И људи лове ове животиње. Вађење ове врсте је повезано са производњом меса, кожа и скупих рогова.

Занимљивости о планинској овци

  • Планинске овце су највећи представници дивљих оваца. Латинско специфично име "амон" се враћа на име Бога Амона. Према митовима, због снажног страха од Тифона, небески су се претворили у разне животиње, а Амон се претворио у овна. Према древној традицији, овај бог је чак приказан као човек са великим и увијеним роговима.
  • То је због рогова које су планинске овце ловиле од давнина. Раније су у кинеској традиционалној медицини од њих припремали разне напитке. Сада цена рогова ове врсте достиже десетине хиљада долара.
  • Планинске овце са пашњака често истискују стоку, након чега су поља потпуно непогодна за исхрану ових дивљих животиња. На величину становништва негативно утичу климатске промјене, врло тешке и сњежне зиме. Али генерално, стање броја животиња је тешко пратити због њиховог начина живота у планинама.
  • Планинске овце су уврштене у Црвену књигу Русије, лов је забрањен. Врло је лако укротити ове животиње, држе се у заробљеништву у пространим оловкама са високим и јаким оградама, те у просторијама са посудама и хранилицама. Да би се обновио број врста угрожених животиња смештају се у зоолошким вртовима и резерватима.

Подврсте планинских оваца

Врсте аргала или планинских оваца укључују неколико добро проучених подврста које се разликују по својим вањским карактеристикама:

  • Алтаи овце или Овис амон амон,
  • Анатолијска муфлон или Овис амон анатолиса,
  • Букхара рам или Овис аммон Босханес,
  • Казахстански аргали или Овис мононијум,
  • Гансу Аргали или Овис аммон далаиматае,
  • Тибетанска планинска овца или Овис амон хогсонии,
  • Сјеверна Кина планинска овца или Овис амон јубата,
  • Тиен Схан планинска овца или Овис амон карелини,
  • Аргали Козлова или Овис аммон козлови,
  • Каратау планинска овца или Овис аммон нигримоне,
  • Кипарски рам или Овис амон орион,
  • рам планине Марцо Поло или Овис аммони ролии,
  • Кизилкум рам моунтаин или Овис аммон севец,
  • Уммски муфлон или Овис аммон урмана.

Од посебног значаја су подврсте аргала - алтаи или планинска овца на Тиен Схану. Овај артиодактилни сисар који припада породици рогатих овнова има најјаче и веома тешке рогове. Просечна тежина, коју рогови одраслог мушкарца имају, често достиже 33-35 кг. Висина зрелог мужјака у гребену може варирати између 70-125 цм, дуљине тијела до два метра и масе унутар 70-180 кг.

Дужина репа је 13-14 цм, а за све представнике подврсте О. амон амон карактеристично је присуство прилично чучавог тела, танких, али веома јаких екстремитета. Крај животињског лица има светлију боју од главе и леђа. Популацију планинских оваца Алтаја могу представљати двије главне групе: женке са младим појединцима и зрели мужјаци.

Ништа мање интересантни су планински Кизилкум рам или аргали Севертсов. Ова ендемска територија Казахстана тренутно је под претњом изумирања, а број ових подврста не прелази стотину јединки. Овис амон севертзо је уврштен у Црвену књигу која послује на територији Казахстана.

Појава аргала

Дужина тела одраслих аргала је 120-200 цм, са висином у гребену од 90-120 цм и тежином у распону од 65-180 кг. У зависности од подврста, разликују се не само по величини, већ и по боји каросерије, али данас је највећи Памирски аргали, или планински ован Марка Пола, који је добио име у част познатог путника, који је дао први опис овог сисара.

Мужјаци и женке ове подврсте карактеришу веома дуги рогови. Мужјак планинске овце има веће, импресивне величине рогова, чија је тежина често скоро 13% од укупне телесне тежине животиње. Рогови, дуљине до 180-190 цм, спирално увијени, са завршецима окренутим према ван и према горе.

Ово је занимљиво! Дуги низ година, рогови планинских оваца су веома популарни код ловаца, тако да је њихов трошак често неколико хиљада долара.

Бојење тела рогатог копитара може значајно да варира, што је последица карактеристика подврсте. Најчешће је боја представљена веома широким распоном од свијетлих пјешчаних нијанси до тамносиве сиво-смеђе боје.

За доњи део тела се карактерише светлија боја. На бочним странама тијела планинског овна налазе се тамносмеђе пруге, које врло јасно визуално одвајају тамнији горњи дио тијела од лаког доњег дијела. Подручје њушке и брда увијек има боју у јарким бојама.

Карактеристична особина боје мушке планинске овце је присуство веома карактеристичног прстена, који је представљен светлом вуном и који се налази око врата животиње, као и присуство издужене косе у пределу врата. Такав високо-квалитетни артиодактички сисар баца се неколико пута годишње, а зимско крзно има светлију боју и максималну дужину у односу на летњи покривач. Ноге планинских оваца су прилично високе и врло витке, што је, заједно са спиралним роговима, главна разлика међу врстама од планинске козе (Сара).

Важно је! Када постоји опасност од живота, одрасла животиња почиње да њушка веома активно и гласно, а млади људи блеје као јагањци домаћих оваца.

Начин живота и понашање

Планинске овце спадају у категорију животиња које карактерише седећи начин живота. У зимском и летњем периоду тзв. Вертикалне миграције врше бовиди артиодакти. Са почетком љета, овце планине Аргали спајају се у релативно малим стадима, који се састоје од максимално тридесет глава, а зими такво стадо постаје много веће и способно је укључити неколико стотина животиња неравних година.

Група планинских оваца може бити представљена заједницом женки и младих животиња, као и појединачних нежења. Велики одрасли мужјаци могу пасати одвојено од читавог стада. Како пракса показује вишегодишња опажања, уједињена у једно стадо оваца понашају се прилично толерантно и прилично пријатељски.

Треба напоменути да одрасле овце обично не пружају помоћ својим рођацима, међутим, карактеристике понашања сваког члана који улази у крдо пажљиво се прате, а ако постоји алармни сигнал који издаје један ован, цијело крдо заузима положај чекања и гледања.

Дивље планинске овце су окарактерисане као веома опрезни и довољно паметни сисари, способни да готово стално прате ситуацију око њих. Када се појаве први знаци опасности, аргали се повлаче у правцу који ће бити најмање доступан за прогон непријатеља. У пењању, планинска овца је мало слабија од планинске козе.

Такав артиодактил није у стању да се креће по површинама чистог типа, а такође је у стању да мање активира и лакше прелази преко стеновитих подручја. Међутим, просјечна висина скока досеже неколико метара, а дужина може бити око пет метара. Максимална активност говеђих оваца се уочава са почетком раног јутра, а у подне животиње се масовно шаљу на одмор, где се жвакаћа жвакаћа док лежи. Аргали радије пасу у хладним јутарњим и вечерњим сатима.

Колико година живи аргали

Просечан животни век планинске овце или аргала може веома да варира у зависности од многих спољашњих фактора, укључујући и област дистрибуције. Али, у правилу, у природним, природним условима, артодактил полорог сисара може да живи не више од десет или дванаест година.

Станиште и станиште

Планински аргали живе, по правилу, у подножју и планинским предјелима централне и централне Азије, уздижући се на надморској висини од 1,3-6,1 хиљада метара надморске висине. Горски сисар настањује Хималаје, Памире и Тибет, као и Алтаи и Монголију. Релативно недавно, опсег таквих артиодона био је много шири, а планински аргали су масовно пронађени у јужном делу западног и источног Сибира, као иу југозападном делу Јакутије.

Тренутно, станиште аргала у великој мери зависи од карактеристика подврста:

  • подврста Овис амон амон налази се у планинским системима Гоби и Монголског Алтаја, као и на одређеним гребенима и масивима на подручју источног Казахстана, југоисточног Алтаја, југо-западне Туве и Монголије,
  • подврста Овис амон солиум налази се у Казахстанском горју, у сјеверном Балкхасху, Калбинском Алтају, Тарбагатаију, Монраку и Сауру,
  • подврста Овис аммон ходгсонии пронађена у Тибетанском горју и Хималаји, укључујући Непал и Индију
  • подврста Овис амон карелини налази се у Казахстану, као иу Киргистану и Кини,
  • субспециес Овис амонн ролии настањује територију Таџикистана и Киргистана, Кине и Афганистана,
  • подврста Овис аммон јубата настањује огромно тибетско горје,
  • субспециес Овис аммон супервизови настањују западни дио планинских ланаца у Казахстану, као и неке области у Узбекистану.

Планинске овце преферирају прилично отворене просторе који им омогућавају да лутају степским планинским обронцима и пијемонтским стјеновитим предјелима, као и травнатим алпским ливадама, добро обраслим лиснатим грмљем. Артиодактаридни планински сисавац се често налази у стеновитим клисурама и долинама са стеновитим висинама.. Аргали се труде да избегну места која карактеришу густе шикарице дрвене вегетације. Посебност свих подврста је сезонска вертикална миграција.

Ово је занимљиво! У љето, Аргали се уздижу на подручја алпског појаса, богата травнатом свежом вегетацијом, а зими, напротив, животиње се спуштају на подручје малих сњежних пашњака.

Дијета, оно што аргали једе

Дивље планинске овце, аргали, спадају у категорију биљоједа, због чега је основни оброк за артиодактиле представљен разноврсном, травнатом вегетацијом која је карактеристична за подручје и подручје у којем постоје подврсте. Према бројним научним опажањима, било која друга врста биљне хране, фактурисана аргали преферирају житарице.

Ово је занимљиво! Све подврсте су непретенциозне, тако да поред житарица, са великим задовољством и великим количинама, једу и шашу и шљуке.

Артиодактилни сисар се уопште не боји лошег времена и падавина, па активно једе бујну вегетацију чак иу прилично јаким кишама. Присуство воде за планинску овцу није свакодневна животна потреба, тако да таква животиња може мирно да не пије дуго времена. Ако је потребно, аргали могу пити чак и слану воду.

Репродукција и потомство

Мало прије парења, планинске овце се спајају у мала стада, која се састоје од највише петнаест глава. Сексуална зрелост женки аргали почиње у другој години живота, али се способност репродукције животиња стиче тек у доби од двије године. Мужјак планинске овце постаје сексуално зрео за двије године, али животиња активно учествује у репродукцији много касније, отприлике пет година.

До овог доба, млади мушкарци се стално удаљавају од женки од стране највеће одрасле и велике браће. Време активног колосека није исто у различитим деловима подручја планинских оваца. На пример, код особа које живе на територији Киргистана, сезона рутине се обично посматра у новембру или децембру. Карактеристична особина одраслих мушких овнова је способност да за себе створе такозване "хареме", који се састоје од осам или више женки. Максималан број женки на једног одраслог мужјака планинске овце је око двадесет пет јединки.

Заједно са женкама, неколико незрелих животиња може бити укључено у такво крдо. Сексуално зрели, али још недовољно снажни, млади мужјаци таквих бовидих промуклих носова, који женама нису признали најјачи и најнапреднији ривали, током периода трке најчешће се комбинују у одвојене мале групе које лутају у близини креираних "харема".

За време парења, мужјаци аргала одликују се снажним узбуђењем и веома активно гањају сексуално зреле жене, због чега постају мање опрезне. Током тог периода, ловци и грабежљивци нису могли да се приближе артиодактилима на опасној удаљености. Бројне турнирске борбе одвијају се између одраслих и мужјака спремних за парење у сезони трка, при чему се животиње распршују и поново се окупљају, ударајући главом и роговима невјеројатном силом током другог круга.

Ово је занимљиво! Гласни звуци који прате такве штрајкове могу се чути у планинама чак и на удаљености од неколико километара. По завршетку сезоне рута, мужјаци аргали се поново одвајају од свих женки и, спајајући се у малим групама, одлазе у планине.

Трајање трудноће женке аргале је приближно пет или шест мјесеци, након чега се, с почетком прољетне врућине, појављују јањци. Пре почетка јагњивања, женке планинских оваца се удаљавају од главног стада и траже најглаве камене или густе жбунасте површине за јагњад. Као резултат јагњања, по правилу се рађа једно или два јагњад, али постоје и познати случајеви појаве тројки.

Просечна тежина новорођених јагњади директно зависи од њиховог броја, али чешће не прелази 3,5-4,5 кг. Знаци сексуалног диморфизма, у смислу тежине, при рођењу су веома слаби. Новорожденные самки могут быть незначительно меньше самцов. В самые первые дни жизни новорожденные ягнята бывают достаточно слабыми и абсолютно беспомощными. Они затаиваются между крупных камней или в кустарнике. Примерно на третий или четвертый день ягнята становятся более активными и следуют за своей матерью.

Ако у првим данима све околне женке планинских оваца више воле да остану саме, онда након пар недеља, након што се потомство мало јаче, почну да ферментишу и да се уједине у малим групама. Прошлогодишњи младићи се касније придружују и таквим малим женама. Мајчино млеко се користи као главна храна за јагњад планинских оваца све до средине јесени. Овај користан и веома хранљив производ у свом хемијском саставу и карактеристикама укуса нема значајних разлика у односу на млеко домаћих оваца.

Зелена сточна храна почиње да се конзумира штедљиво од јагњади неколико недеља након рођења, а са почетком јесењег периода, велики део младих хране се самостално. Женке, како расту и развијају се, значајно заостају за мужјацима у величини.

Ово је занимљиво! Планински аргали расту прилично споро и дуго времена, а спори раст је посебно уочљив код мушкараца, који се постепено могу повећавати практично током цијелог живота.

Становништво и заштита врста

Локални ловци масовно испаљују планинске овце за своје рогове, које кинеска традиционална медицина широко користи за припрему различитих напитака. Скоро све подврсте ове копитаре животиње живе у прилично неприступачним подручјима, па је немогуће прецизно контролисати њихове бројеве.

Аргали се често замењују са сточарских пашњака, након чега поља постају потпуно неприкладна за храњење планинских оваца.. Климатске промјене, прејаке или врло сњежне зиме, такођер имају веома негативан учинак на смањење броја становника.

Аргали или планинска овца је уврштена у Црвену књигу Руске Федерације, што омогућава привођење правди оних који воде илегални лов за угроженим. Као што пракса показује, аргали се могу добро укротити, а за удобно држање у заточеништву оваца говеда је довољно да се издвоји пространа оловка са високом и јаком оградом, као и просторија са пијанцима и хранилицама. Да би се обновио број врста, угрожене животиње се такође налазе у посебним заштићеним подручјима и чувају се у зоолошким вртовима.

Погледајте видео: Epic DIY Idaho Bighorn Sheep hunt (Август 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send