Опште информације

Азијски бизонски живот

Pin
Send
Share
Send
Send


А бизон (Латински назив "Бовидае") је разноликост дивљих бикова, карактерисана великом, кратком и дебелом главом, широко дивергентним, помало хоризонтално стиснутим и савијеним роговима, увијек висећим ушима, ријетком косом, као и дивљином, силом и злом, непокорним темпераментом . Међутим, ове врсте не формирају систематски затворену групу.

Како изгледа

Прави или азијски дивљи бизон достиже 2,6 - 3 метра и до 2 метра висок гребен. Дужина репа је 50-60 центиметара. Просечна телесна тежина је 900–1000 килограма, неки примерци теже преко 1200 килограма. Његово тело је прекривено фином и ријетком косом, тако да је видљива наборана кожа. Боја јој је обично тамно браон или црнкаста, рјеђе беличаста. Глава је дебела и широка, са кратком њушком и великим, истакнутим чело. Нос је широк и гол, црн. На горњој усни су дуге и тврде длаке.

Рогови азијског бизона су спљоштени и наборани на бази, затим су заобљени-троугласти и савијени назад, окрећући се од средине. Њихови врхови су усмјерени напријед и према ван. Дужина рогова азијског бизона достиже 2 метра. Уши су дуге и широке, извана прекривене кратком, унутар дуге косе. Налази се на странама главе хоризонтално. Очи су мале. Врат је кратак и широк. Реп је прилично дугачак, готово гол, на крају са дугачком кићанком. Ноге су средње дужине, врло јаке.

Азијски бизони у дивљини живе у Индији, Непалу, Бутану и Тајланду.

Азијски дивљи бизони су веома дивље животиње које могу напасти људе чак и без видљивог разлога. Особа треба да се приближи бизону, тако да је он већ на опрезу и спреман за напад. Највећу опасност представљају дво-метарски рогови бизона, са којима се баца непријатељ. Ове животиње увек нападају трчећим стартом и ударају својим “оружјем” покушавајући да убаце тело. Понекад је један ударац животиње довољан да особа изгуби живот. Када је бизон срушио свог непријатеља, почео га је газити копитима.

Изглед

Азијски бизон је зарадио титулу једног од највећих бикова свијета из доброг разлога. Са дужином тела од 3 м, има висину од 1,80 - 2 м и масу од 800 до 1200 кг. На глави животиње красе величанствени спљоштени рогови у облику полумјесеца - понос животиње. Размак између крајева рогова досеже 1,90 м - 2 м, расту до стране и усмјеравају се уназад.

Трубе њихових женки нису тако велике, равне, понекад нису уопште.

Удови дивљих јединки су високи и јаки, реп је дуг око 90 цм, тело је покривено грубом, ретком, црном косом са смеђом нијансом.

Иако припитомљена верзија овог бизона не изгледа толико застрашујуће, она је много мања од дивљег рођака, а рогови су јој сечени ради сигурности својих власника.

И мали представници врсте - Тамарау и Аноа. Први се подиже на 106 цм и тежи до 300 кг, а други расте до 80 цм односно 300 кг.

Темперамент и навике

Тајност оправдава карактер: водени бизон је жесток. Савршено се бори, храбро говорећи против предатора, у борби може мирно да се супротстави чак и тигру. Булови су посебно опасни у стаду.

Агресију карактеришу веома стари биволи који су напустили крдо. Они имају тенденцију да преусмеравају удомаћене женке, ау случају прогона почињу да нападају, укљ. анд ман.

Стока је мирнија и послушнија.

За водене бизоне одлазе у стадо. Обично је мало на броју:

  • адулт булл
  • пар младих бизона
  • крава с теладима.

Најмањи се налазе у средини, испред оних који су старији, иза њих су млади бикови. У крду нема строгог поднеска. Његов најстарији члан може чак и лутати у близини: враћа оне који су заостали.

Интересантно је понашање ових животиња у случају опасности: све заједно, бизон се крије у шикари или прави полукруг, да би потом уловио звер која је напала стазу коју су напустили.

Чудно, али бизони се спријатељују са носорозима, али мрзе тигра.

Где живи

Водени бизон живи у Непалу, Тајланду, Индији, Лаосу, Камбоџи, на Фр. Цејлон и Бутан. Али било је времена када је ова животиња живјела у другим дијеловима наше Земље: Сјеверној Африци, Средњој Кини, Мезопотамији.

Домаћи бизони су, наравно, чешћи широм света, њихова станишта - Аустралија, Јапан, Америка (јужна и централна), Источна Африка, Трансцауцасиа, итд.

Друго име за "азијски" - водени бизон - у потпуности описује његове преференције у вези локација. У близини мора бити широка језера (ријеке и мочваре, укључујући и она) која су потребна за псећа живца, не само за пиће, већ и за свакодневно купање. Такође захтевају равнице које су густо обрасле травом.

Дневна рутина

Дакле, водени бизон углавном живи у близини воде (одакле потиче друго име) са умереним током. За њега је то неопходно, он је одличан пливач, може ронити или отићи под воду, остављајући само главу са предивним роговима на површини.

Тако појединци лако толеришу високе температуре карактеристичне за њихова станишта.

Они такође воле да испадају у прљавштини која се, држећи се за цело тело, суши директно на њима. Али то раде не зато што су прљави, већ због врућине и инсеката. Мухе, гадфлиес и друге крвопије су дуго прилагођавани да организују на свом телу, у ушима, носницама, гениталијама, итд., За полагање јаја.

Водени кукци и птице такође им помажу да се ослободе штеточина: вуку са собом, чапље итд.

Ови дивови једу траву, укљ. разне подводне и приобалне вегетације. У мраку пасе, а поподне, задовољни, урањају у воду.

Хот иссуес

Због тога што дивљи азијски бизон настањује просторе који су од интереса за људе, они једноставно преживе. Развој степа и шума од стране човечанства води ка чињеници да водени бизон, тамарау, итд. Једноставно нестаје. Данас је стока под заштитом, на законодавном нивоу, лов је забрањен, организована су посебна станишта (Пабха, Казиранга, итд.).

Али, не само људски фактор је утицао на смањење броја гобија. Чињеница је да дивљи појединци имају тенденцију да се паре са припитомљеним. Потомство након таквог удруживања више се не може назвати истинским дивљим "азијским".

Опште карактеристике животиње

Буфало је велика животиња, чија тежина може достићи више од 1000 кг, али немају све такве масе. Говорећи о расту, у просеку, ова цифра се креће од 1 до 1,5 м, док су удови бизона дуги, али моћни. Наравно, одступања од просека су прихватљива, у зависности од расе и станишта животиње.

Занимљива чињеницашто је старији бизон, то је већа тежина. Мужјаци су традиционално масивнији, тежи од женки, што им омогућава да се боре за себе и своје стадо. Женка тежи, у просеку, до 600 кг, иако неке ендемске врсте, као што је анона, једва достижу тежину од 300 кг.

Карактеристична одлика бивола је присуство рогова. У најчешћој пасмини - афричком бизону - рогови нису превелики, али су и усмјерени у различитим правцима и имају завоје. Споља, место настанка рогова са лобањом подсећа на кацигу. Постоје и такве животињске врсте, као што су водени бизони, чији рогови досежу рекордне нивое: око 2 м дужине. У исто време, нису усмерене према горе, већ и расту у страну, окрећући се на крају. Постоје и напаљене животиње, али то је прилично ријетка појава.

Где живе бизони

Буфало је животиња која припада роду бикова, али са посебношћу: њихови рогови су шупљи. Вриједи рећи да је у Русији или Украјини да се сретне једна особа, а још више породица бизона, ријеткост. То се објашњава чињеницом да је природно станиште рогате животиње земља са врућом климом, гдје нема тако озбиљних зима.

Тренутно се разликују четири подврсте ове животиње:

  • Тамаро.
  • Ендемски аноа или патуљак (мали, мали).
  • Азијска (друго име Индијанац), уобичајена на острвима Сулавеси.
  • Афрички бизон (живи у Африци и најчешћи је).

Наравно, станишта ће утицати на дивљу животињу, она ће бити највише прилагођена изворној клими.

Међутим, тренутно је животиња заштићена законом многих држава, јер се њихов број масовно смањује. Неке врсте, као што је аноа, присилно су стављене у Црвену књигу, јер је врста на ивици изумирања. Неки људи ово повезују са глобалним загријавањем, нетко види разлог због којег лови за тим животињама, криволов.

Африцан буффало

Афрички бивол, или црни бивол (лат. Синцерус цаффер) - врста бикова, распрострањена у Африци. Као типични представник подфамиле бикова, афрички бизон је, међутим, прилично необичан и издваја се у посебном роду Синцерус са једном врстом (то је уједно и једини бик из потфамилије бикова који живи у Африци).

Станиште и начин живота

Већ из имена животиња јасно је да живе на афричком континенту. Али немогуће је јасно дефинисати територију коју преферирају афрички бикови. Они могу једнако добро живе у шумама, саванама и планинама. Главни услов за то подручје је близина воде. У саванама витезови Кафира, Сенегала и Нила преферирају да остану.

У дивљини, велике колоније афричких бивола могу се наћи само у заштићеним подручјима која су далеко од људи. Животиње им не вјерују много и покушавају их избјећи у сваком погледу, као и свака друга пријетња. У томе им у великој мери помаже диван мирис и слух, који се не може рећи за визију, што се тешко може назвати идеалним. Женке са младим потомством понашају се посебно пажљиво.

Организација стада и његова хијерархија заслужују посебну пажњу. При најмањој опасности, телад се креће дубоко у крдо, а већина одраслих и искусних их покривају, формирајући густ штит. Они међусобно комуницирају посебним сигналима и јасно дефинишу своје будуће акције. Укупно, крдо може да броји од 20 до 30 појединаца различите старости.

Људска употреба

Упркос чињеници да афрички бизони представљају велику опасност и веома нерадо ступају у контакт са људима, овај потоњи је ипак успео да укроти дивове и успешно се користи у домаћинству. Племена користе ове животиње као вучну силу, третирајући велике површине за усеве и друге усеве.

И афрички бизони су неопходни као стока. Узгајају се за месо, и не морају увек чекати док теле не достигне максималну тежину. Женке дају млеко одличног квалитета, које садржи велику количину масти. Користи се за прављење тврдог и меког сира, попут сира, и они га само пију.

После клања афричких бивола, поред меса, остају и многе корисне ствари. На пример, кожа може да се користи као легло, декорација или да се користи за кројење. Сада је унутрашњост украшена масивним роговима, а раније су кориштени за израду примитивних алата за рад у врту. Чак и кости улазе у посао - оне се стврдњавају у пећници и мељу, користе се као ђубриво и додатак храни за друге кућне љубимце.

Становништво и пријетње

Афрички биволи нису избегавали заједничку судбину великих афричких копитара, који су због неконтролисаног гађања у КСИКС - првој половини КСКС века тешко избачени. Медјутим, популација бизона је претрпела знатно мање од, на пример, слонова - вероватно због сложености и опасности лова, бизони не представљају комерцијалну вредност (за разлику од истог слона са вредним кљовама или драгоценим рогом носорога). Због тога је број бизона остао прилично висок. Много већа девастација међу бизонима направила је епизоотију куге стоке која је крајем 19. века доведена у Африку са стоком белих насељеника. Прва епидемија ове болести међу бизонима забележена је 1890. године.

Буффало у садашње време, иако је нестао на многим местима свог бившег станишта, још увек је на многим местима бројно. Укупан број бизона свих подврста у Африци процјењује се на око милион глава. Стање становништва, према процјенама Међународне уније за очување природе, “је под малом пријетњом, али овиси о мјерама очувања” (мањи ризик, овисно о очувању).

На бројним местима у Африци, стабилне и отпорне популације бивола живе у заштићеним подручјима. Многи биволи у тако познатим резерватима као што су Серенгети и Нгоронгоро (Танзанија) и Национални парк. Кругер (Јужна Африка). Велика звијезда бизона налазе се у Замбији, у резерватима у долини ријеке Луангва.

Изван природних резервата, озбиљна опасност за бизоне је уништавање станишта. Буффало апсолутно не толерише културни пејзаж и настоји да се држи подаље од пољопривредног земљишта, тако да орање и развој земљишта, неизбежни уз константан раст афричког становништва, имају веома негативан утицај на број бивола.

Многе биволе се налазе у зоолошким вртовима широм света. Добро се репродукују у заточеништву, али је њихов садржај прилично тежак - биволи у зоолошком врту су понекад врло агресивни. Забележени су случајеви где су свађе у бизонима довеле до смрти у зоолошком врту.

Ватер буффало

Азијски бизон, или водени бизон (лат. Бубалус арнее) је копитара сродника рогова. Један од највећих бикова. Одрасли достижу више од 3 метра. Висина гребена достиже 2 м, а тежина 1000 кг, у неким случајевима до 1200, у просеку, одрасли мужјак тежи око 900 кг. Рогови достижу 2 м, усмјерени су према странама и леђима и имају полу-лунарни облик и спљоштени дио. Краве имају мале или одсутне рогове.

Опис изгледа

Упркос чињеници да врста воденог бизона обухвата најмање 6 подврста, све оне имају сличне карактеристике по изгледу. Неки од њих су рогови. Дуге, које расту мало уназад, глатко се савијају према горе и представљају озбиљно оружје, подједнако опасно за грабежљивце и људе, као и за друге животиње.

У кравама бивола, рогови нису тако изражени као бикови, разликују се по облику - нису закривљени, већ равни. Сексуални диморфизам се такође манифестује у димензионалним показатељима - женке су много мање.

Индијски бик, осим сорте патуљак, достиже висину од око 2 метра. Одрасли биволи у просјеку теже до 900 кг. Има појединаца тежине до 1200 кг. Дужина тела бачвастог облика је око 3-4 метра. У поређењу са другим бизонима, индијски бикови имају релативно високе ноге. Представници врста имају дугачак (до 90 цм), масивни реп.

Поред великих димензија тела, природа је награђивала индијске биволе са пристојним дугим животом, достижући до 26 година у природним условима.

Проблеми очувања подручја и врста

Дивљи азијски биволи живе у Индији, Непалу, Бутану, Тајланду, Лаосу и Камбоџи, као и на Цејлону. Средином 20. века у Малезији су пронађени биволи, али сада, изгледа, нема дивљих животиња. На острву Миндоро (Филипини) у посебном резервату природе Иглите живјело је посебно, патуљасто подврсто, названо тамарау (В. б. Миндоренсис). Ова подврста је очигледно изумрла.

Али историјско подручје насељавања бизона је огромно. На почетку првог миленијума н. ер водени бизон састао се на огромној територији од Мезопотамије до јужне Кине.

У већини мјеста, бизони сада живе у строго заштићеним подручјима, гдје су навикли на човјека и више нису дивљи у строгом смислу те ријечи. Индијски бизон је такође уведен у Аустралију у 19. веку и широко је насељен на северу континента.

У азијским земљама, станишта и обиље водених бизона стално се смањују. Главни разлог за то није лов, који је, по правилу, ограничен и спроводи се према строгим квотама, али уништавање станишта, орање и насељавање глувих територија. Места на којима дивљи биволи могу да живе у природном окружењу постају све мање и мање. У ствари, сада у Индији и Шри Ланки, дивље станиште бивола је потпуно везано за националне паркове (чувени Национални парк Казиранга у индијској држави Асам има више од хиљаду глава бивола). Ситуација у Непалу и Бутану није много боља.

Још један озбиљан проблем је константно прелажење дивљих буфала са домаћим, због чега дивље врсте постепено губе чистоћу крви. Али то је изузетно тешко избећи, јер скоро свуда дивљи бизони морају да живе у близини људи и, према томе, домаћи бизони задржавају слободну испашу.

Начин живота и понашање

За индијске биволе типичан је начин живота стада. Мале групе су формиране од вође - најстаријег бика, неколико младих мужјака, као и телади и крава. Када се појави претња, крдо покушава да се што пре удаљи од својих прогонитеља. Однако затем животные перегруппировываются и ожидают врагов для лобовой атаки, причем часто на своих же следах. В любой ситуации старшие животные пытаются защитить молодняк.

Индийский буйвол в природе связывает свою жизнь со стоячей водой: озерами или болотами, в крайнем случае, он соглашается на реки с медленным течением.

Водоемы играют важную роль:

  1. Являются источником питания. До 70% укупне потрошње вегетације расте у води. Остатак бивола се једе у обалној зони.
  2. Помозите индијским биковима да се носе са топлином дана. По правилу, бизони издвајају касно вече или рано ујутро да би тражили храну. Током дана, животиње не напуштају обално блато или се урањају у воду. Једини део тела који остаје у ваздуху је глава.
  3. Корњаче живе у води, ау близини је увијек много птица, посебно бијелих чапљи. Помажу воденим бизонима да се носе са паразитима. Они инсекти које не досежу константни сателити бикова, умиру у води.

Истовремено, сами индијски бикови су један од неопходних извора репродукције природних ресурса. Стајњак који створи доприноси допуњавању хранљивих материја и подржава интензиван раст зелене масе.

Мали острвски бизон

На Филипинима, тачније, на малом острву Миндоро, живи мали патуљасти бизон тамароу. Његова висина је само 110 цм, дужина тела је 2-3 метра, а тежина 180-300 кг. Изгледа да је више налик антилопи него бизону. Рогови тамароу бизона су равни, закривљени леђа, дужина сваког од њих је око 40 цм и формирају троугао у бази. Длака је танка, црна или чоколада, понекад сива.

Још пре 100-150 година, места на којима су живели тамароу биволи нису били претрпани. На острву Миндоро било је веома опасно напрезање маларије, бојао се да учи. Животиње се могу без страха шетати кроз тропске густе шљунке, јер на острву нема великих предатора, а тамароу је највећа врста. Али они су научили како се борити против маларије, оток се почео активно насељавати, што је довело до наглог смањења становништва. Сада у свету нема више од 100-200 јединки ове врсте, он је уврштен у Црвену књигу.

Још један мали бизон живи на острву Сулавеси. Зове се аноа, чак и мање величине од тамароу. Аноа раст је само 80 цм, а дужина тела је 160 цм. Женке теже око 150 кг, мужјаци достижу 300 кг. Готово да нема вуне на телу, њихова кожа је црна. Телад се рађају готово црвено. Постоје две врсте овог бизона: планински и обичан бивол. У равници су ано-равне рогове са троугластим резом дужине око 25 цм, у планинској анои су увијене и округле.

Мали буфало на острву има очекивани животни век од око 20 година, што је знатно дуже од живота других врста. Аноа је сада изузетно ретка. Упркос чињеници да су заштићене у Индонезији, животиње често постају жртве криволоваца. Свугдје, гдје се особа појављује, почиње активан развој територије.

Сулавеси је један од најгушће насељених острва, јер је све мање простора за Аноа, што нема најбољи ефекат на становништво. Можда се ускоро овај поглед може видјети само на фотографији и видеу.

Азијски или водени бизон

Тренутно, ситуација у којој се азијски бизон нашао изгледа прилично жалосан. Чињеница је да је он на ивици изумирања, углавном због чињенице да дивљи појединци активно паре са домаћим. Као резултат, крв се меша и водени бизон дегенерише као врста. Али није касно да се исправи ситуација, јер има доста резерви, где су „Азијци“ вештачки узгојени. Да, иу неким земљама постоје сигурна места у природним условима.

Сазнајте више

Тоур - изумрли предак домаћих крава

Дивљи бикови: који потомци ових древних животиња постоје у природи?

Иакут Буренка је јединствена коврчава животиња пореклом из Јакутије.

Азијски, водени бизон. Карактеристике

То је један од највећих представника те врсте. Одрасли бикови могу расти око 3 метра, око 2 метра високо у гребену. У просеку, бик тежи 900-950 кг, али било је таквих случајева да је тежина трупа достигла 11.200 кг. Мушкарац ове врсте има велике црне рогове, дугачке око 2 метра. Дешава се да и женке имају рогове, али обично су мале у поређењу са мужјаком. Тело животиње је прекривено крутом црном косом.

Водени бизон је најчешћи као кућни љубимац, све мање и мање дивљи. Сваки самопоштовани ловац жели да у својој кући објеси рогове овог воденог бизона. Лов на великог мушког бикова је стваран награда за ловца. Пошто нема толико дивљих примерака, лов за њима је забрањен, али има таквих земаља - Аустралије, где се лови са ограничењима, али је дозвољено. У таквој земљи, ова животиња је предаторска, агресивна, моћна звер, ако упоредимо ову огромну предаторску животињу у борби са тигром, онда можемо безбедно да убедимо да ће бик победити.

Период гестације краве траје у просеку од 300 до 330 дана, након чега почиње порођај и женка је у стању да роди само једно теле. У телу, период храњења је око 6 до 9 месеци.

Буффало хабитат

Највише раширена Станиште животиње је Јужна Азија, у земљама као што су:

  1. Индиа
  2. Лаос
  3. Бутан
  4. Непал
  5. Тајланд
  6. Камбоџа
  7. Цеилон

Експлоатација ових огромних бикова је углавном у домаћинству. Од давнина знамо да су људи често користили животињу у домаћинству. У овом тренутку, те животиње су биле достављено у различитим земљама да служе човјечанству:

  1. Јапан
  2. Централ Америца
  3. Јужна Америка
  4. Судан
  5. Африка
  6. Мадагаскар Исланд
  7. Соутхерн еуропе
  8. Трансцауцасиа
  9. Украјина (региони Западне и Западне)

То их чини мање дивљим, да живе на заштићеним земљама, где се навикавају на људе. За такву животињу су веома важни услови његовог боравка. Дакле, у овој фази времена, њихов број се смањује, а лов нема везе с тим, све се дешава због неконзистентности окружења за њихово постојање.

Азијски Буффало у домаћинству

Можемо разликовати домаћег бизона од дивљег по градњи, кратких рогова и меког карактера. Дивљи мужјак има више тонуса него домаћи. Корисност ових животиња је да су добре. сила вуче. Често се користе у пољима за наводњавање или било којем другом третману. тако да се из бајки или цртаних филмова сећате како су Козаци транспортовали со у врећама уз помоћ таквих бикова. Ходали су полако, али чврсто и могли су ходати на велике удаљености. Због тога се ове животиње вреднују у тропима.

Буффало милк

Ове животиње су корисне не само за рад на пољопривредном земљишту, већ иу прехрамбеној индустрији. Буффало се односи на млијечне стоке. Иако је продуктивност млијека неколико пута мања него код крава. Размишља се о млеку бафала егзотично. Има висок проценат масти, веома висок у калоријама, око 110 кцал. такође је хранљива, има високу нутритивну вредност у поређењу са крављим млеком. Има пријатан укус, има белу боју и карактеристичан мирис.

Хемијски састав млека у облику бафала личи на женско мајчино млеко. Буффало млеко је веома популарно у земљама јужне Азије. Пошто је у Индији крава света животиња, популација бивола прелази краве. Ту се налази и највећа фарма ових животиња.

Као што смо већ писали из овог млијека, они не само хигх куалити сир, али се користи иу целом облику, додаје се у чај или кафу и чак прави маслац, чији рок трајања прелази сав рок трајања маслаца из крављег млека.

И данас су распрострањене забаве, које укључују борбе домаћих бизона. Много пре такмичења, биволи се тове и припремају за борбу. Сваки власник води свог бика у арену и оставља га тамо. Бикови почињу да гурају док једна особа не побегне са поља или лежи на копитама као знак пораза. Обично такав вид организује за туристе.

Ко је већи: водени бизон или Африканац

Још један велики и јак бик је Африканац, који није много лошији од свог азијског конгенера:

  • нешто краћи - 180 цм у гребену,
  • тежина - до 1300 кг
  • обим рогова је 190 цм.
Ипак, у издржљивости и дивљој природи, они су веома слични и могу да се боре за себе, не гасећи се ни пред великим предаторима, као што су лавови и тигрови, или пре човека.

Подручје дистрибуције и станишта

Назив "индијски" и "азијски" даје територијалну припадност бизона. Ови велики сисари се налазе у следећим областима:

  • на Цејлону,
  • у неким регионима Индије,
  • у Тајланду,
  • Бутан
  • Индонезија,
  • Непал,
  • Камбоџа
  • Лаос.

Бикови се налазе и на европском и аустралијском континенту. Удомаћене особе су чешће и добро се размножавају у заточеништву због изолације од дивљих услова.

Начин живота, темперамент и навике

Упркос својој снази и снази, бизони су опрезни и опрезни животиње и избегавају непотребан контакт са људима. Ако су људска насеља близу, бикови мијењају свој начин живота у ноћни живот. Име "водени бизон" говори о њиховом станишту. Ево неких њихових навика:

  1. Већину свог живота бик проводи у водама, које су његов родни елемент: у ријекама, мочварама, језерима, рибњацима. Животиња воли да се потпуно урони у воду, остављајући само главу са својим величанственим роговима на површини. Ово је добар начин да се избегне врућина и паразити.
  2. На копну преферира да буде у листопадним и зимзеленим шумама са оскудним штандом, без густих шикара, гдје се водена тијела налазе у близини.
  3. На отвореним просторима, животиње се ретко појављују, само у потрази за храном.
  4. У планинском терену, бизони могу да се попну на висину од преко 2500 метара.
  5. Животиње живе у стадима од 10 до 12 грла: 1–2 мужјака, 4-6 женки са младунцима и одрасли. Такође је могуће комбиновати породичне стада у великим групама.
  6. Глава стада је најчешће најстарији и најискуснији бизон: током кретања може бити испред себе као вођа или затворити повлачење.
  7. Женска лидер упозорава стадо на пријетњу продорног фркања, након чега би њени штићеници требали стати и стајати мирно.
  8. Након што се утврди опасност, биволи ће заузети борбени ред, али они никада неће напасти први: према другим животињама мирно и не воле да улазе у сукобе, већ више воле да се тихо повуку у шуму шуме.
  9. Ако се сукоб не може избјећи, бик може напасти непозваног госта на посебан начин: ударањем једног рога, он је у стању да врати непријатеља на знатну удаљеност.
  10. Старији бизони обично живе као пустињаци због чињенице да се њихов карактер у старијој доби значајно погоршава и постају агресивнији од младих. Понекад је било случајева да су старији усамљени биволи нападали људе.

Шта бизони једу у дивљини?

Осим тога, резервоари воде помажу биволима да издрже високе температуре, они су и извор хране за њих: до 70% хране бивола је у води, а остатак на обали. Буффало дијета укључује:

  • трава ливада и поља
  • биљни листови
  • млади избојци
  • бамбус клице,
  • грмље
  • алге
  • марсх грассес.

Бреединг

У наставку дајемо информације везане за принципе репродукције азијског бизона:

  1. Индијски бик у свом природном станишту нема специфичну сезону за кољење и тељење. Али најчешће се јавља од краја јесени до средине пролећа (новембар - април). То је због чињенице да животиње живе у топлим климатским условима и да могу да зачну у различито доба године.
  2. Полна зрелост животиња јавља се за две до три године.
  3. Током периода трљања, млади самци формирају привремено стадо. Мушкарац прави гласан звук звона, сличан грму јелена, који се чује у радијусу од једног до два километра.
  4. Мужјаци организују борбе, током којих показују своју снагу, али не изазивају озбиљне повреде једна другој.
  5. Женка спремна за парење шири посебан мирис који привлачи мушкарце и даје им сигнал за парење. Након тога, импрегнира га мушкарац који је постигао локацију.
  6. Трудноћа воденог бизона се јавља 9–10 месеци.
  7. Са почетком рада, бизон се повлачи у грмље, а њих двоје се већ враћају у крдо са бебом.
  8. Женка обично има једну пахуљасто теле са црвеном бојом и тежином од 40 до 50 кг, коју мајка пажљиво лиже и подиже на ноге.
  9. Теле је код мајке 6–9 месеци, док се храни својим млеком. На крају овог периода, беба се делимично пребацује на самостално храњење, иако га мајка наставља да храни до једне године.
  10. Током трогодишњег периода, телад се држи у родитељском стаду, а након тога оснивају породична јата. Женке остају у родитељском јату за живот.
  11. Свака жена је смјештена сваке двије године.

Становништво и статус очувања

Данас, углавном, биволи се налазе у заштићеним подручјима. У Индији, станишта дивљих бикова потпуно су везана за паркове од националног значаја (нпр. Национални парк Казиранга у Ассаму), где је лов строго регулисан. Иста ситуација се развила на острву Цејлон. У земљама Бутана и Непала, број и домет индијског бика се стално смањује. Разлог за то - смањење површине природног станишта услед људске активности. Још једна озбиљна пријетња постојању воденог бизона је њихово стално прелажење са домаћим колегама, што доводи до губитка чистоће генетског фонда. У закључку истичемо да је данас популација ових величанствених животиња сачувана захваљујући њиховој успјешној репродукцији и напорима очувања људи.

Погледајте видео: Echo: Secret of the Lost Cavern Chapter 5 Unicorn, Ceremonial Dance and Database (Октобар 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send