Опште информације

Муте сванс

Pin
Send
Share
Send
Send


Сњегуљни згодни, истакнути представник патке. Такав је нијеми лабуд - становник европских језера. Које особине има ова грациозна пера, навике и начин живота? Фотографије и детаљи у чланку.

Изглед гдје борави

Главна места насељавања тихих лабудова су европски делови језера са трстиком или трстиком. Налази се у Азији, Великој Британији и јужној Африци. Птица је прилично термофилна, јер зима лети до Црног или Средоземног мора. Иако се зими, парцеле лабуда могу посматрати на изворним сјеверним језерима, ако се не замрзну. Величине лабуда су импресивне. Велико тело може достићи 185 цм са масом до 14-15 кг.

Пажња! У Пољској је забележен случај узгоја појединаца ове врсте тежине 25 кг

На крилима су крила отворена до 2,5 метара. Широке мембране на ниским ногама омогућавају да се удобно и брзо пливате и плутате. На позадини снежно-белог перја, истиче се светли кљун од црвене цигле. Мандибула и врх су истакнути у богатим црним пругама.

Опис функције:

  • константно „уздизање“ крила, као птица у сваком другом „режиму спремности“ за лет,
  • главни звук који се прави је шиштање, отуда и име,

  • сива боја младе залихе - перје добија потпуно бијелу боју за три године.

Животни стил, храна

Схипун је пријатељски према људима, захвално прихвата храну у гладно вријеме. Птица је лако укротити, представници ове врсте се узгајају у неким зоолошким вртовима у Европи. У прошлом стољећу, нијеми лабуд је био пожељан плијен ловокрадица, био је цијењен за месо и перје. Крајем 60-их, због очигледног нестанка појединаца, птице под забраном лова, она је наведена у црвеној књизи.

Пажња! У Данској, нијеми лабуд је национално симболичан, ау Великој Британији лабудови ове врсте су краљевска имовина.

Птице највећим делом живе у води, где граде гнијезда од ризома водених биљака и трске. До краја љета, лабудови су искусили мокрење, губе способност летења скоро мјесец дана. За око четири недеље, "летећа" пера поново расте.

У исхрани лабудова - поплави делови биљака, алги, једу и мали ракови и мекушци ухваћени на биљкама. Нијеми лабудови нису рониоци, али могу “ухватити” комаде хране и испод површине воде. Захваљујући дугом врату, спуштају главе на дубину од скоро 80 ​​цм.

Сезона парења, узгој

Предиван призор је период знака лабуда у марту. Грациозни плесови око женки замењени су заједничким удварањем - лабудови нежно грицкају једни друге, елегантно испреплићући вратове. Живе у породицама, формирајући парове за живот. Номинална "вјерност лабуда" је стварно инхерентна бијелим љепотама. Чекајући своју половину, птица је тужна. Ако изгубите пар, можете умрети од депресије. Парови се формирају у доби од 4 године. Ако је несрећа последица хватања у клопку или природне смрти жене, лабуд остаје сам, понекад покушава да обесхрабри супружника из других породица. Ретко успешно - бранећи изабраног, лабуд ће се борити до смрти.

Пар пилића се излежу у великим заштићеним гнезда. У покушају да сакрију легло од знатижељних очију и опасности, женка гради стране до висине од 1 м. Младе пилиће живе под родитељским старањем до пет мјесеци живота, док не стекну способност самопоуздања и добијања хране. До тада, породица не напушта своје домове, чак ни са почетком хладног времена.

Лабудови су одличан пример прелепих породичних односа. Никада не напуштају свој клан и партнера у невољи, бранећи се међусобно својом последњом снагом. Гледање бодља је велики естетски ужитак, срећом зоолошки вртови дају ту прилику људима.

Бреединг

Птице праве дивне игре у парењу: мужјак плива око женке са крилцима, испуштајући грлене звукове, а затим га плете вратовима. Птице се паре под водом, након чега женка гради гнијездо, а мушкарац штити територију.

Материјал за изградњу гнијезда најчешће је маховина, стабљике биљке и суха трска. Пречник гнезда може бити већи од 1 м.

Просечан број јаја у квачилу је 5-8 ком. (млади представници могу имати 1-2 јаја). Излегавање женског потомства траје око 35 дана. Пилићи рођени у свијету прекривени су бијелим снопом и већ имају способност самосталног храњења и пливања.

Појава пилића подудара се са периодом млаћења родитеља, па се одрасли у потпуности посвећују подизању младих. Пилићи често уживају на леђима мајке, а већ у доби од 3-4 мјесеца већ имају способност летења.

Садржај

Многе мешавине се често могу наћи међу људима који живе изван граница града. Снежни бели пар често украшава приватни рибњак окружен вегетацијом. Понекад се људи преклапају са дијелом ријеке, а на косим обалама граде малу кућу, која служи као заклон од кише и снијега, као и гнијездилиште.

Птице лакше носе процес зимовања код куће, али је потребно стално уклањати лед.

Најбоља опција за држање лабуда је опремање станишта компресором. То ће спријечити смрзавање воде, тако да ће резервоар бити отворен чак и зими. У овом случају, лабудови ће остати на води ноћу, одбијајући да оду у земљу. Важно је контролисати количину хране. Вода у пијаници такође треба да буде свежа.

За ове птице витални услов је свакодневна посјета акумулацији, како љети тако и зими. Недостатак купања негативно утиче на водоотпорност оловке и доводи до запаљења тртичне кости. Лабуд почиње да се смочи и чешља кљунасту тачку својим кљуном.

Уобичајено је да се ове птице држе само у паровима: сам лабуд који живи сам ће патити и повриједити.

Лабуд се храни углавном алгама и подводним деловима биљака. Роњење до дубине од 80 цм, додају се бодље у исхрану малих водених бића: мекушаца, риба и ракова.

Птице и житарице се једу са пољопривредног земљишта, али на копну су прилично ретке.

Када се држе код куће, лабудови се не смију прекомјерно хранити, јер су склони претилости.

Зими, лабудови се хране кореновим поврћем: мрква, купус, репа. Поред биљне хране, птице се могу мешати у:

  • млечни производи,
  • кувана риба, која ће бити посебно корисна током периода молитве,
  • месо

Нијеми лабуд: како изгледа, гдје живи, што једе

Величанствене и грациозне птице - нијеми лабудови, често се налазе у градским парковима са великим језерцима или језерима и неизмерно уживају и диве се свим онима који их посматрају. У исто време, мало људи зна о специфичностима живота, исхране и понашања ове врсте лабудова: нудимо да их боље упознамо.

Опис и карактеристике

Муте лабудови имају врло изражајан, спектакуларан изглед, који је само наглашен великом величином птица. Име су добили због чињенице да мужјак прави специфичан звук штипањаако је он или чопор у опасности. Међутим, поред сиктања, они су способни да производе звукове сличне гунђању, звиждању, фрктању. Споља, шиљак других врста лабудова може се разликовати по грациозно закривљеном масивном врату, наранчастом кљуну, константно подигнутим крилима и црном конусу у подножју кљуна.

Димензије и очекивани животни век

Главни параметри лабудова без звука:

  • тежина мушког пола - 10-15 кг,
  • тежина жене - 8–10 кг,
  • дужина тела - 150-160 цм,
  • распон крила - 200–240 цм,
  • очекивано трајање живота је 25–28 година у дивљини, 30 година у заточеништву (међутим, птице често живе око 7-10 година).

Станиште и станиште

Ово перје има релативно велики распон: живе у Европи и Централној Азији. Захваљујући напорима човјека, шиљак се сада може наћи на југу афричког континента, у Аустралији и Новом Зеланду, у Сјеверној Америци. Важно је напоменути да је у Европи већина лабудова припитомљена или живе у полуноволама: узгајају се као украсне птице за паркове, док популације дивљих птица доминирају у Азији. Муте лабуд населио се на територијама до 500 м надморске висине. Обично они бирају морске увале, ушћа, ушћа и слатке воде у граду. Гнијезди се и на атлантској обали, обалама Балтичког мора, азијским обалама. Након узгоја, потомци мигрирају на зиму у Црно и Каспијско море. Неке птице остају током зиме на местима где се гнијезде гдје их хране људи. У таквим случајевима, могу се комбиновати у мале колоније.

Начин живота и понашање

Птице се одликују мирном, пријатељском и мирном диспозицијом. Они се повољно односе на друге животиње и птице, а случајеви агресије могући су само када се брани њихова територија. Када се појави опасност, мужјак широко шири своја крила, ојача перје на леђима, савија врат и плива према непозваном госту. Током борбе, лабудови се снажно ударају крилима и кљуновима. Зато се не препоручује показивање претераног интереса, проналажење гнијезда лабудова, јер мужјак може изазвати озбиљне повреде, бранећи квачило. Већи део времена, лабудови са шиљцима посвећују се чишћењу перја паразита и загађењу, као и подмазивању лучењем уљне жлезде. После лета до места гнежђења, почињу да митају, при чему птице губе све своје примарно перје и способност летења. Занимљиво је да женка у почетку почиње да мита, јер у то време она инкубира јаја и не може да оде. Након замене перја, молт почиње код мушкарца: траје око 5-6 недеља. Упркос великој величини и великој тежини, нијеми лабудови су одлични летачи. Током миграције, они су уједињени у сродним групама, а затим у више хиљада колонија, чиме се смањује ризик од напада предатора. Летите лепим витким кључем на малој висини. Ако неповољни временски услови не допусте да птица лети, лабудови падају на земљу, скривају кљунове и шапе испод перја и стрпљиво чекају да се време поправи.

Основа исхране тихих лабудова је биљна храна. Птице су у потрази за храном током целог дана - велики одрасли појединац може појести до 4 кг хране дневно. Због дугог флексибилног грла, птице могу извући вегетацију од дна у плитку воду коју друге птице не могу да достигну. Приликом роњења роне се до дубине од 1 м, а из воде се виде само реп и ноге. Подводне бодље могу бити и до 10 секунди, све време које једу. На земљишту птице користе биље, житарице и сточну храну. Од хране за животиње, они нису несклони да једу жабе, мале рибе, инсекте, шкољке.

Процреатион

Муте лабудови су моногамне птице и праве пар за живот. То се обично јавља у узрасту од 3-4 године. Ако један од пара умре, други након неког времена ствара нови пар. За гнијежђење, лабудови заузимају територију коју мушкарац пажљиво штити од конкурената и непријатеља.

Главне карактеристике:

  • пубертет - 2–3 године,
  • почетак гнежђења је март
  • број јаја - 5–9 ком.,
  • инкубација - 34–38 дана,
  • храњење и негу пилића - 4–5 месеци.

Сезона парења почиње у рано прољеће за оне птице које још нису нашле партнера. Да би се добила локација жене, мушкарац плива око ње уздигнута крила, напукао перје око врата, окрећући главу с једне стране на другу. Ако се жена брине о њој, она постаје у сличном положају. Матинг обично се јавља у води. Након тога, птице почињу распоред гнезда: обично је веома велик, може се налазити на води у облику плутајуће платформе или у трстици. Шипови од шаше, рогоза, трске и алги служе као грађевински материјал. Обично их сакупља мужјак, док се женка директно бави изградњом, повезујући стабљике у грудве блата. Резултат је гнездо пречника до 150 цм и висине до 60 цм, а на врху женка чини депресију (10–15 цм), облаже је меким биљкама и спушта. Када је гнездо спремно, женка почиње полагати јаја за један дан, а затим наставља инкубација. Може да оде само за храњење, у то време јаја загреју мушку. Када се излегне, глава породице пажљиво чува женку и квачило, а оба родитеља брину о потомству. Управо сада излегли пилићи у стању да одмах напусти гнездо и поједе оно што се нађе. Убрзо након излегања, спуштају се у воду и враћају се у родитељско гнијездо за ноћ. Понекад се мали пилићи попну до одрасле особе испод крила и тако се крећу кроз воду. Пилићи одрастају и полако сазријевају, са својим родитељима остају до годину дана. Почевши од 3 мјесеца, лабудови већ могу летјети.

Величина и статус конзервације

На пријелазу из КСИКС - КСКС вијека у цијелој Европи активно су ловили нијеми лабудови, па се њихов број нагло смањио. Године 1960. забрањен је лов на птице, због чега је њихов број почео да расте, а тренутно не постоји опасност од изумирања. До данас број ових птица достиже 500 хиљада јединки. Раније је лабуд лабиринта уврштен у Црвену књигу Републике Белорусије (тренутно искључена), Републику Башкортостан и неке регионе Руске Федерације. На територији Русије забрањено је ловити на лабудове.

Видео: Муте Сванс

Прелепе и величанствене птице које смо разматрали захтевају пажљив и пажљив став. Често се бодљике потпуно удомаћују и чувају као декоративна птица на приватним имањима са приступом резервоару. Птица мирно третира људе без изражавања страха или агресије - зато су бодље постале тако чести становници урбаних рибњака.

Опис и карактеристике лабуда лабиринта

Муте лабуд - птица са веома светлим, снежно-белим оделом: на сунцу буквално заслепљује. С правом се може сматрати највећим представником лабудове породице - дужина одрасле птице може бити више од једног и по метра, а распон крила досеже готово два и по метра! Женке су мање и лакше од мужјака.

Није га тешко разликовати од других врста лабудова, замишљен муте ​​лабуд може се видети да је њен дуги врат закривљен у облику слова С, његова крила су често подигнута према горе, као једра.

Распон крила нијемог лабуда може досећи 2 метра.

Друга карактеристична особина ове птице је да када се појави опасност и када је потомство заштићено, лабуд отвара своја крила, лучи врат и прави гласно сиктање. Иако енглеска верзија њеног имена у преводу звучи као „Муте Сван“ - то не одражава баш стварност. Поред сикања, може да звижде, звижди и фркне.

Као и неке друге врсте лабудова, шиљак изнад кљуна има тамно стожасти раст - а мужјаци имају више од женки.

Ова особина се манифестује само код одраслих одраслих особа. Кљун је наранџасто-црвен, на врху, дуж контуре и врх кљуна је црн. Такође у црно обојеним шапама заједно са мембранама.

Некада је лов на нијемог лабуда био популарна трговина, што је негативно утицало на популацију ових птица. Средином прошлог века званично је забрањена.

Међутим, до данас је то прилично ретка птица којој је потребна посебна заштита. Загађење водних тијела услед цурења нафте и ложивог уља у великој мјери оштећује птице. Они умиру, падају у базене нафте и ложивог уља.

Муте сван доне ин Ред Боокс неким земљама и одређеним регионима Русије. У Европи су лабудови често намамљени, навикавају се на људе и постају готово питоми.

Занимљиве чињенице о Муте Свану

- Да би ова птица летела, потребно јој је довољно простора за трчање. Са земље, они не знају како да узму.

- Постоје легенде о верности лабуда: ако женка умре, онда мужјак одлази на велику висину, пада као камен и разбија се. Међутим, то није сасвим тачно: лабудови формирају стабилне породице које трају цијели живот - не мијењају партнере. Али ипак, ако један од њих умре, други партнер ствара нову породицу, они не живе сами.

- У Британији, лабуд има посебан статус: сва стока ових птица припада краљици лично и под њеном је посебном заштитом. У Данској је препозната као национална птица, један од њених симбола.

Муте Сван Лифестилес анд Хабитат

Муте лабуд живи у водним тијелима централне Европе, Велике Британије, неких земаља сјеверне Европе, Балтика, а налази се иу азијским земљама.

У Русији се мали број гнијезди готово свуда, укључујући неке дијелове сјеверног дијела земље - Лењинград, Псков и Далеки исток.

За зимовање, лабудови шиљака лете до Црног, Каспијског, Медитеранског, језера Средње Азије. Међутим, са првим одмрзнутим фластерима, жури се да се врати у своје станиште. Летите и зими, уједињени у јата. Током лета можете чути звиждук крила.

Нијеми лабуд већину свог живота проводи на води, само повремено излазећи на копно. Ночью прячется в заросли тростника или водных растений. Часто селятся парами, на большом расстоянии друг от друга. Реже их можно встретить группой.

Лебедь-шипун — птица довольно агрессивная, чутко охраняет свою территорию от других птиц. Имеет сильные крылья и мощный клюв, который использует для обороны — известны случаи, когда лебедь наносил серьезные травмы даже человеку.

Питание лебедя-шипуна

Једите углавном подводне биљне делове, алге и младе избојке, као и мале ракове и мекушце. За храну од плијена, они често потапају главе дубоко испод воде, нагињући се у усправан положај. На копну, готово да нема хране, само у случају лоших временских услова - олуја или поплава.

Никада немојте намамити лабуда са хлебом - то је штетно за његово здравље, па чак и за живот. Најбоље је дати као мамац мјешавину житарица, сочно поврће - комаде купуса и мркве.

Опис лабудова

Лабудови су крупне, величанствене водене птице из породице патака, које заузврат припадају редовима Ансериформес.. Тренутно је познато седам врста живих лабудова и десет врста изумрлих врста и могуће је да нису изумрле без људске интервенције. Код свих врста лабудова перје може имати само акроматске боје - црну, сиву или бијелу.

Карактер и начин живота

Лабудови већину свог живота проводе у води. Они величанствено, церемонијално и мјерљиво плутају, сијеку воду, а њихови покрети истодобно су испуњени поносом и спорошћу. Када лабуд увуче главу и врат у воду у потрази за храном, њен торзо се над њима надмашује, тако да се само на задњем делу тијела, налик на мали јастук са малим репом, појављује на видику. Лабудови дивљих животиња су веома опрезни, не верују ни људима ни другим животињама, и воле да се држе подаље од обале, где могу бити у опасности.

Ако над њима надвлада стварна, а не имагинарна пријетња, птице воле да пливају далеко од непријатеља у води, и само ако је немогуће избјећи прогон, распршити се по води, ударати по површини шипкама и понекад лупати по површини би вингс. Ако то не помогне бекству од грабежљивца који их напада, тек онда лабудови невољко излазе у зрак. Када из неког разлога лабуд не може да лети, рони под водом и покушава да избегне опасност.

Птице које живе у парковима и зоолошким вртовима брзо се навикавају на чињеницу да је пажња посјетитеља стално на њима. Они постају лаковјерни људима и повољно се слажу да узму храну од њих. Лабудови су веома поносни, не толеришу присуство суседа и, још више, конкурената. Већ успостављени пар ће очајнички бранити своју територију, не пуштајући никога у њихово власништво.

Ове птице могу бити агресивне у случају да неко прекрши мир и уђе на њихову територију. Лабудови су веома јаки иу борби са човеком један на један, лако могу сломити руку својим непријатељима са ударцем крила, а њихов снажан и снажан кљун чини их још опаснијим противницима. Ако се населе у близини особе, на пример, у баштама или парковима, то значи да птице потпуно верују људима и дозвољавају им да приступе себи у замену за заштиту и храњење. Само у овом случају, могу се помирити са присуством сусједа.

Ово је занимљиво! Научници који су проучавали ове птице приметили су да се црни лабудови разликују по својој мирној и мирној диспозицији. Међутим, беле бодље, напротив, могу бити врло самоувјерене и агресивне.

Све врсте лабуда су птице селице. На јесен, они напуштају своје домове како би зимовали на топлим јужним морима или језерима без леда на обали, и враћали се у прољеће. Јато летећих лабудова, испред којих лети лидер, зове се клин.

Колико лабудова живи

Лабудови се сматрају дуговјечним птицама, и заиста могу живјети од 20 до 25 година у природним увјетима и до 30 година у заточеништву. Међутим, легенда, која каже да ове птице могу да живе до 150 година, нажалост, је изум који не одговара стварном животу ових невероватних и заиста дивних створења.

Врсте лабудова

Тренутно у свијету постоји седам врста лабудова:

  • вхоопер сван
  • нијеми лабуд,
  • трумпет сван
  • мали лабуд
  • америцан сван
  • блацк сван
  • лабуд црни врат.

Једна од најчешћих врста лабудова. Ове птице гнијезде у сјеверном дијелу Еуроазије, од Исланда до Сахалина, а на југу се њихов распон протеже до монголских степа и сјеверног дијела Јапана. Разликује се од осталих рођака по цеву за лете, која се преноси на велике удаљености. Боја перја богате бичевима је снијежно-бијела. Кљун је лимунасто жуте боје са црним врхом. Друга спољна карактеристика ових птица је да на води не савијају врат, као и други лабудови, али га држе строго вертикално.

За разлику од трагача, који изгледа слично њему, он савија врат у облику латиничног слова С, док му је глава нагнута на површину воде. Због чињенице да је нијеми као цјелини већи и тежи од Вхоопер-а, његов врат визуално изгледа дебљи и изгледа краћи на удаљености него што заправо јесте. Када лети, нијеми лабуд не емитује цевчасте кликове, али звук његових великих и снажних крила који се пробијају кроз ваздух, праћен карактеристичним шкрипањем широких и дугих крила перја, може се чути издалека.

Ово је занимљиво! Ова птица је тако названа зато што, изражавајући своје незадовољство, емитује зли шум.

Спине живе у средњим и јужним регионима Азије и Европе. Њихов распон се протеже од југа Шведске, Данске и Пољске на западу до Кине и Монголије на истоку. Међутим, чак и тамо, ови лабудови се могу сусрести ријетко, јер су врло опрезни и невјерни.

Трумпетер Сван

Вањски сличан пуццу, али, за разлику од жуто-црног кљуна потоњег, кљун му је потпуно црн. Трубачи су велике птице чија тежина достиже 12,5 кг, а дужина тела је 150-180 цм, живе у северноамеричкој тундри, њихова омиљена места за гнежђење су велика језера и широке реке које полако теку.

Литтле Сван

Ова врста, која се гнијезди у евроазијској тундри, од полуотока Кола на западу до Колиме на истоку, назива се и тундра. Од осталих се разликује по томе што је мали лабуд много мањи од њих по величини. Дужина тела је 115-127 цм, а тежина му је око 5-6 кг. Глас тундре лабуда је сличан гласу певача, али је у исто време нешто тиши и нижи. Кљун је углавном црн, само горњи део има жуту боју. Мали лабуд воли да се насели у отвореним водама, а шумске резервоаре, напротив, покушава да избегне.

Амерички лабуд

Изгледа као мали, само што може бити нешто већи од последњег (до 146 цм), а врат је нешто краћи и тањи. Боја кљуна је скоро потпуно црна, осим пар малих светло жутих тачака у горњем делу, које се налазе са стране.

Ово је занимљиво! Образац на кљуновима америчких лабудова је индивидуалан и јединствен, баш као и отисци прстију људи.

Пре ове врсте је била широко распрострањена и живела је у северноамеричкој тундри. Али у садашње време није уобичајена појава. Преферира зиму дуж пацифичке обале до Калифорније на југу и Атлантског океана до Флориде. Налази се иу Русији: на Анадиру, Чукотки и Командантским острвима.

Црни лабуд

Ова птица се одликује готово црним перјем, само пера на крилима су бијела. Многе црне лабудове имају појединачно перје које се узима одвојено, а такође и беле. Они сијају кроз горња, црна пера, тако да укупни тон са даљине може изгледати тамно сив, и изблиза, ако погледате пажљиво, можете уочити концентричне бијеле пруге, које се дивергирају дуж главне црне боје. Чак су и ноге ове врсте црне боје, потпуно исте као и горња пера. Кљун је веома светло црвен, са белим прстеном на предњој страни.

Црни лабудови су нешто мањи од бодљаца: њихова висина варира од 110 до 140 цм, а њихова тежина је од четири до осам килограма. Има веома дуг врат, који се састоји од 32 грлића материце, тако да птица може да се бави подводним ловом у дубљим водама. За разлику од немог лабуда, црни лабуд може да звучи трубу, назива своје рођаке или изражава незадовољство. Живе у Аустралији и Тасманији. Међутим, у Европи, као иу Сјеверној Америци, црни лабудови су, међутим, пронађени и као полу-дивље птице које живе у парковима и резерватима.

Црни лабуд

Од осталих рођака разликује се необичном двобојном бојом перја: глава и врат су обојени у црно, док остатак тела има снежно-белу нијансу. Око очију је уско бело уоквирено у облику траке. Кљун ових птица је тамно сиве боје, са великим светло црвеним растом у основи. Ноге лабудова са црним вратом су светло розе боје. Ове птице живе у Јужној Америци, од Чилеа на северу до Тиерра дел Фуего на југу, и лети за Парагвај и Бразил за зиму.

Хабитат

Већина врста лабудова живи у умереним зонама и само неколико њих може да живи у тропима. Ове птице живе у Европи, у неким земљама Азије, Америци и Аустралији. Лабудови не живе у тропској Азији, на северу Јужне Америке иу Африци. На територији Русије, налазе се у тундра зонама и, много ређе, у шумској зони. На југу, њихов домет се протеже од полуострва Кола до Крима и од полуострва Камчатка до централне Азије.

Ово је занимљиво! Неке врсте лабуда су проглашене националним благом. На пример, пјевач у Финској и лабав лабуд у Данској. Осим тога, ово друго се у Великој Британији сматра личном имовином краљице, а само чланови краљевске породице могу јести месо тих птица.

Омиљена станишта лабудова су велика језера, обрасла трском и друга водена вегетација уз обалу. Понекад се могу населити на обали мора ако се у близини налазе трске. Ако људи третирају ове птице с поштовањем и не превише досадно, могу се населити у рибњацима у близини насеља. Уз неке изузетке, лабудови су птице селице. Али понекад могу да остану на својим местима за гнежђење. На пример, кукавице понекад хибернирају на непрозирним тјеснацима Белог и Балтичког мора.

Сванс ратион

У основи, лабудови се хране биљном храном - коријењем, стабљикама и изданцима биљака, након чега роне, потапају свој дуги врат у воду. Мале животиње, као што су жабе, црви, шкољке и мале рибе, такође су често њихова храна. На тлу, ове птице могу да купе траву, као, на пример, њихове далеке рођаке - гуске.

Ово је занимљиво! Бели лабудови су посебно прождрљиви. Дневна количина хране коју једу је до једне четвртине тежине птице.

Проналажење хране за лабудове обично није тешко. Међутим, у њиховим животима може бити периода када морате ићи на строгу дијету, што се дешава, на примјер, у случају дужег лошег времена или када се ниво воде снажно диже и птица не може доћи до биљака које расту на дну. У овом случају, они могу бити веома мршави и слаби. Али чак и присилни штрајк глађу није у стању присилити ове птице да напусте своја уобичајена мјеста и крену у потрагу за другим, више обећавајућим у погледу хране.

Природни непријатељи

Одрасли лабудови имају неколико природних непријатеља, јер су довољно јаки да одведу скоро сваког грабежљивца. Што се тиче пилића, у Евразији, њихови природни непријатељи су обично лисице и птице грабљивице, као што су оспреи или орао, као и скуас и скуас. Смеђи медвједи и вукови такође могу продрети у гнијездо или на легло лабуда. За птице које живе у тундри, лисице могу бити опасне.

Ово је занимљиво! Медвједи и вукови су једини предатори који могу бити опасни не само за пилиће, већ и за одрасле лабудове.

За врсте које живе у Сјеверној Америци, гавран, вука, видра, ракун, пума, рис, јастреб, сова су такођер природни непријатељи, чак и једна од корњача које живе у Америци може ловити гњурце. И лабудови који живе у Аустралији, поред птица грабљивица, такође би требало да се чувају дивљих динго паса - једине грабежљиве животиње које су се населиле на овом континенту.

Становништво и статус врста

Тренутно су све врсте лабудова, изузев малих, које су уврштене у Црвену књигу Русије са статусом обновљене врсте, широко распрострањене и њихов статус заштите означен је као "који изазива најмање бриге". Међутим, поред поменутог малог или тундарског лабуда, у Руску црвену књигу спада и амерички, који је у нашој земљи добио редак статус.

Па, у закључку, желео бих да кажем неколико речи о неколико не баш познатих легенди и традиција везаних за ове дивне птице. Дакле, Аину људи су имали традицију да су људи еволуирали од лабудова. Монголи су у давна времена вјеровали да су све људе створили богови лабудових шапа. Али народи Сибира били су увјерени да лабудови нису одлетјели на југ за зимовање, већ су се претворили у снијег и након почетка прољећа опет постају птице. Све ове легенде указују да су лабудови одавно привукли пажњу људи и фасцинирали их својом милошћу и мистеријом. А наш главни задатак је да сачувамо ове дивне птице како би их њихови потомци могли видјети у дивљини и дивити се њиховој грациозној и величанственој љепоти.

Хабитатс

Муте лабуд је једна од највећих птица у Русији. Његова тежина износи 14 кг. Воли стајаће рибњаке са великим шикарама полу-водене вегетације - рогоза, језерска трска, трска, шаш. Забиљежене су чињенице о његовом гнијежђењу у акумулацији Чебоксари, Волговим језерима. Распрострањена је од јужне Скандинавије и Централне Европе до Уссурске долине, на југу до Мале Азије, Афганистана и Ирана. Зими мигрира на подручја Каспијског и Медитеранског мора. Појединци који живе на југу не одлазе зими. Ова врста је регистрована у седамдесет земаља.

Мут лабуд: опис

Велика птица припада породици патака. Мут лабуд (гуска) заштићен је у многим земљама. Просечна дужина тела птице је сто шездесет центиметара (укључујући врат), а распон крила достиже двеста четрдесет центиметара. Бело перје, на врату и глави је лагани окер. Одрасли појединци имају јарко црвени кљун, узде и баршунасту квргу испод кљуна. Ноге су обојене у дебелу црну боју.

Млади лабуд има светло сиво перје са смеђим нијансама. Кљун му је сиво-љубичаст. Боја перја се мијења за око три године. Ове птице имају дебљи врат од осталих белих лабудова. Држе га на површини у облику слова "С", ефектно подижу крила и застрашујуће сикћу злокобно (отуда и име). За разлику од њихових северних колега, не могу да праве гласне звуке трубе.

Станиште и храна

Муте лабуд преферира да створи пар у којем стално живи. Птице гнијезде на зараслим језерима. Узимајући мало воде, пар не дозвољава другим птицама да уђу на њену територију. Гнезда се стварају у трском. Они су велика структура маховине, трске и траве. За изградњу птица користите прошлогодишњу трску, којој се додаје велика количина другог биљног материјала. Дно гнијезда прекривено је њежним и меканим трстиком.

Муте лабуд проводи много времена у уређењу свог дома. Шта храни ову моћну птицу? То су углавном плодови, зелени дијелови и коријени биљака које расту у рибњаку и на његовим обалама. Поред тога, то су шкољке, мали ракови, црви. Понекад, љети, птице одлазе у степу на гозбу.

Опис пасмине

Муте лабудови су велике птице. Тежина мужјака може да достигне 13 кг, тежина женке је 9 кг. Дужина тела је 1,5 м. Распон крила је 1,5 м. Женке су нешто мање од мужјака. Удови птица су кратки. На копну је тешко кретати се. Могу се полетјети искључиво са површине воде. Они могу истовремено да додирују два шапа или да врше покретање удова. Схипун је једна од највећих јединки међу типовима гусака. Птице привлаче својом грациозношћу и светлим белим перјем. Могу се наћи не само у дивљини, већ и на вештачким језерима на приватним имањима, иу резервоарима паркова:

  • лабудови имају дугачки масивни врат, који се састоји од 32 пршљена. Увек га држе у облику слова "С". Кљун нагнут према води. Врсте других врста лабуда држе свој кљун паралелно са површином воде. Муте лабуд је приказан на најромантичнијим фотографијама. Мушки и женски су један насупрот другоме, главе му се додирују, стварајући срце,
  • кљун птица је масиван, наранџаст. У бази је рожнат раст. Облога црне маске,
  • тамни удови и тарсус. Мембране на ногама су шире од оних других водених птица,
  • реп има дуге, благо уздигнуте репове. Крила, чак и на миру, увијек су усмјерена према горе,
  • Леђина леђа су широка. Може да прими све потомке. Да би спријечили пилиће да падну у воду, њихови родитељи их држе с крилима,
  • пубертет у бодљама, као иу већини лабуда, јавља се након 4 године. Птице се увек држе у јатима, али током сезоне парења проналазе партнере за себе. Ожењени парови се чувају за живот. Ако одлетите у топле земље, птице ће се поново окупити у стаду. Стока може да броји до 100 јединки,
  • выбирая себе самку, самец начинает свой брачный танец. Он показывает своей избраннице всю прелесть оперения, обвивает её своей шеей,

  • после спаривания самка начинает строить гнездо. Оно большое, в диаметре более 1 м. Для гнезда используют ветки наземных растений, стебли водорослей, мох. На дно укладывается пух: его самка выщипывает со своего тела,
  • кладка состоит из 3-7 яиц. Скорлупа твёрдая. Коричневого цвета с небольшими тёмными вкраплениями. Яйца созревают 35 дней. Птенцы появляются со светло-коричневым пухом. Њихова тежина није већа од 30 г. Њихова одрасла перја расте само за 2 године,
  • јаја за јаја су увек женска. Мушкарац јој доноси храну и штити је од опасности
  • птице се хране алгама, малом рибом и раковима. Понекад долазе на обалу ради испаше. Они једу зелену сочну траву, која им служи као витамински додатак,
  • њихов животни век у дивљини је 25 година. Код куће живе дуже, до 31 године,
  • птице су увек на води. Овде чекају лоше време и падавине. Лабудови се окупљају у јатима, чврсто се држе један за другог, скривају главе испод крила. Гнијезда су увијек у средини прстена који чине одрасли.

Муте лабудови су птице селице. Хладну сезону проводе у слатким водама у близини Црног, Каспијског и Средоземног мора. Неки појединци зиме у Индији. Током дана паковање може прећи 1,5 хиљада километара. У лету, јато формира врх троугла. Што су јачи појединци у предњим редовима, млади се налазе иза њих. Одрасле птице преузимају проток ваздуха, раздвајајући га својим телима. Младим лабудовима ће бити лакше да превазиђу ваздушни простор. Пилићи су спремни за лет за 4,5 месеца.

Муте лабудови имају благи темперамент. Они штите само територију на којој се налазе њихова гнијезда. Остатак рибњака је заједнички за све водене птице. Они могу нормално коегзистирати са дивљим паткама и гускама. Људски лабудови се не боје. Они су спремни да позирају испред камера. Само осећајући опасност, почињу да вуку врат, сиктање и жубор. Боље је не улазити у борбу са лабудом на води. Има снажне летеће мишиће, јака крила. Мушкарац туче непријатеља крилима и кљуном, покушавајући да га удави.

Шта хранити бодље?

Лабудови за своје станиште бирају мала језерца. Често могу доћи до дна са својим дугим вратом. Руше алге, хватају малу рибу, извлаче ракове из својих гнезда. Да би дошао до дна, птица зарони, постављајући своје тело вертикално. Може сакупљати храну на дубини од 1 м. У дивљини, 1 појединац може појести до 4 кг хране.

Постоје ситуације када не могу све птице да лете до топлих ивица. Људи их воде на своје имање. Поставља се питање, шта да их нахрани, шта једу ти лабудови. Њихова исхрана код куће се не разликује много од патке и гуске. Дају им корење, поврће, мешавину житарица:

Ако су пилићи из неког разлога остали без родитеља, или су се узгајали у парку, у дворишту, морају их научити да једу. Шта треба да једу муте ​​лабудице, тако да не само да имају добро здравље, већ и да развијају природне инстинкте? Будући да су на резервоару, родитељи уче своје потомке да скупљају алге или рибу, док изражавају воду. Већина хране за пилиће се не даје у течном облику, већ у дробљеној. Храна мора да плива у води. Задатак младих је ухватити, узети кљун и прелити вишак течности. За пилиће је приказана нешто другачија дијета:

  • Првих 5 дана лабудима се дају 250 г водене леће, 150 г листова зелене салате, 100 г купуса, 40 г глиста. Сви производи су дробљени и бачени у базен са куваном топлом водом. Одвојено направите кашу. Може да садржи 10 г куваних јаја, 3 г млека у праху, 30 г крмне смеше за пачиће, 30 г здробљеног кукуруза, 0,2 г коштаног брашна. Храњење се врши 5 пута дневно. Посуда са водом и храном се уклања након 30-40 минута. након храњења, тако да се у њему не развије патолошка микрофлора,
  • до 10 дана, 500 водених листова, 250 г листова зелене салате, 100 г купуса, 10 г шаргарепе, 50 г крвних црва баца се у посуду са водом. У каши је 10 г куваних јаја, 50 г комбиноване хране, 10 г просоја, 30 г кукуруза. Суво млеко се разблажује у топлој води и додаје у храну као течност,
  • 11-20 дана повећава количину купуса на 300 грама, листове салате до 400 грама, мркву до 25 грама, крвавице до 40 грама. 20 г, коштано брашно 0,4 г. Наставите са исхраном пилића јајима и млеком у праху,
  • 21-30 дана - доведите број водене леће до 1 кг. Базен са водом напуњен је листовима зелене салате 600 г, купусом 400 г, мрквом 40 г, мољцем 40г. Зрна дају 20 г. Број храњења 3 пута дневно,
  • 31-60 дана - водена лећа даје 500 г, храни се додаје 15 г траве. За 850 г пилића поставили зелену салату и купус. 60 грама шаргарепе се додаје салати. Мешавина се припрема од 200 г хране, просо и просо по 40 г, а количина млевене рибе повећава се на 15 г, коштано брашно на 1 г. Износ подношења - 2 пута дневно.

Корисно је додати ферментисане млечне производе у кашу. Садрже велику количину лактобацила, које су неопходне за асимилацију хране. Минерали који се налазе у сирутки, јогурту, сиру доприносе правилном развоју скелета лабудова и нормалном расту мишићног система.

Сезона парења

Као што је већ поменуто, нијеми лабуд ствара пар за живот. У сезони парења, која почиње у рано прољеће, разговарају птице које још нису пронашле свог партнера. Желећи да освоји срце изабраног, мушкарац плива око ње, подижући крила, окрећући главу с једне стране на другу. Ако жена одговори на удварање, заузима исти положај. Током периода гнијежђења, пар заузима површину од око 100 хектара. Након изградње гнијезда, лабудови се спајају. То се обично дешава у води.

Муте Сван: Црвена књига

Упркос чињеници да тренутно стање врсте не изазива забринутост, дивна птица треба заштиту. Неопходно је заштитити га од ловокрадица, посматрати периоде тишине у водама у мају и јуну. У овом тренутку, стекните потомство лабуда. Црвена књига Русије, Татарстана, Бјелорусије и Саратовске регије има ову љепоту на својим пописима.

Погледајте видео: День Рождения КОШЕЧКИ Мурки Новые ПИТОМЦЫ Кати и Макса Шарики и подарки на cat's birthday (Април 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send