Опште информације

Острицх специес

Pin
Send
Share
Send
Send


Тип нојевих обичних стручњака односи се на породицу нојева. Некада је знаност била позната 5 врста ових птица. Сиријски нојеви званично проглашени изумрлим 1966. Преживјели припадају обичним, масајским, сомалијским и јужним. Птице ових врста се лако разликују по боји перја и боји врата. Суперордеру птица које не плове, припадају и нандообразние - северни нанду и дуговјечни, као и касуар - обичан цазуар, мурука и ему.

Заједнички ној је највећи од свих постојећих птица, достиже висину од 270 цм и може тежити око 156 кг.

Од природе, обичан ној добија добро развијено густо тијело, прилично дуг врат и мали, благо раван облик главе. Има велике очи, а бројне трепавице се налазе на горњем капку. Кљун је равномеран, на мандибули постоји рожнат раст - канџа. Ако га додирнете, биће мекано. Ноја нема кобилицу, грудни кош је слабо развијен, ау структури скелета само кости бутина су пнеуматске. Неразвијеност је такође карактеристична за крила - пар прстију завршава у оструга. Удови су не само дугачки, већ и моћни. Током трчања, један од прстију служи као поуздани ослонац за птицу, на чијем се крају налази копито рога.

Нојска перја су лабава и увијена. Расту на телу скоро равномерно. Нема перја у глави, врату и бутинама. На грудима се налази и голог пукотина - птица лежи на њој када је потребно заузети хоризонтални положај. Одрасли мужјак има бела репна пера и крила, а његово тијело је обојено у црно. Женка нема тако велико тијело, а перје је сиво-смеђе боје. У подручју репа и крила одликују се прљавом бијелом нијансом. Перје има високу топлотну изолацију, тако да ној нормално подноси температурне промјене. У репу је око 60 перја, на крилима - 16 примарних и 25 секундарних.

Током трчања, птица може да достигне брзине до 75 км на сат. Али непријатељу је тешко изненадити - ноја има осетљиво уво и одличан вид. Он примећује предатора када се приближи удаљености од око 5 км и упозорава на опасност својих рођака. Дужина корака птице је 3–5 метара.

Већ у првој години у мјесецу додаје се месо нојева на висину од 25 цм, а када напуни 1, жива тежина је 45 кг.

Некада су заједнички нојеви живели широм Африке, Азије и Блиског истока. Људи нису допустили да птице мирно постоје - уништавале су их ради меса и лепог перја. Многе птице су погинуле у 19. веку, када је мода красила перје хаљинама. Да би се зауставила смрт нојева, 1838. године на копну Јужне Африке створена је прва фарма нојева. Такве фарме су помогле очувању популације дивљих птица. Подручје у којем сада живи ној ограничено је на територије националних паркова у источној и јужној Африци.

Данас, представници врста живе на најтоплијем континенту планете, могу се наћи на обје стране екватора. Нојеви често живе у дивљини са антилопама и зебрама.

Бреединг

Ној је полигамни мушкарац. Ако остатак времена птице постоје у јатима, онда у сезони парења, млади људи који су достигли пубертет формирају одвојена јата. Приликом стварања гнијезда мужјак осваја огромну површину од око 10 четворних метара од конкурената. км На супарницима мужјаци звиждукају па чак и тупо урлају. Они су у стању да интересују женке са карактеристичним ознакама, а врат и стране током периода парења имају шарену боју.

Птице достижу полну зрелост за 2-4 године. Код жена, пубертет се јавља пола године раније. Трајање парења је од марта до априла до септембра. Мушкарац се обично бави са 5 - 7 женки, али само један изабере касније да се инкубира.

Гнијездо је рупа у земљи, продубљена за 50 цм, ау квачилу се налази 15 до 60 јаја добивених из различитих нојева. У средишту квачила налазе се јаја женке, које мушкарац бира за накнадну инкубацију. Нојска јаја могу тежити до 2 кг и достижу дужину од 20 цм, а дебљина њихових шкољки је до 6 мм. Боје су тамно жуте боје.

Излежавање се одвија дуго времена - до 40 дана. Ово је тежак период у животу нојева. Јаја која се налазе близу ивице могу бити без пилића. Деца самостално ломе љуску. Свака новорођенчад тежи око 1 кг. Јаја без хранидбе често су плен хијена и шакала, чистача. Лешинари бацају камен на кљун на јаја док се не разбије.

Након неколико месеци, тело постаје прекривено перјем. Они се крећу скоро брзином од одраслих. Отац и мајка узгајају потомство када наврше 2 године. Понекад бебе ухвате лавови. Али они се плаше одраслих птица, јер један ној може повредити, па чак и убити животињу једним ударцем. У нојевим породицама нема напуштених беба. Ако се различите породице сударају на истој парцели, онда свака покушава да привуче странце у њу.

У природним условима животни вијек птица је 40 до 45 година, ау заточеништву често живи до 60 година.

Обични нојеви једу биљну храну:

Ако се укаже прилика, храните се инсектима, као што су скакавци, као и гмизавци и глодари. Немојте презирати ове велике птице и остатке гозбе грабљивица. Младе животиње традиционално конзумирају храну животињског порекла.

Ако одлучите да започнете нојеве у својој фирми, знајте да ће им требати око 3,5 кг хране дневно.

Нојеви су лишени зуба, тако да се нормализују пробавни процес, гутају каменчићи и други мали предмети - нокти, комадићи жељеза, пластике и дрва. Они су способни да дуго живе нормално без воде, апсорбујући потребну влагу из биљака. Када преживе у условима суше, они могу да изгубе и до 25% телесне тежине, јер је тело дехидрирано. Али када се укаже прилика, пију и купају се са задовољством.

Занимљиве чињенице

Љубитељи нојева ће бити задовољни занимљивим чињеницама о животу и понашању највећих птица:

  • Нојеви немају зубе, па гутају камење и друге ситне предмете који се налазе у храни.
  • Они воле да се купају у прашини и тако се брзо ослободе кожних паразита и заштите крила од влаге.
  • Они имају јаке удове, могу да повреде или убију непријатеља који нападају.
  • Приче су познати случајеви напада птица на људе.
  • У време старог Египта били су симболи правде, а њихова пера украшена на главама великих богова.
  • Имају највеће очи свих врста копнених животиња.
  • Величина сваког ока је већа од мозга птице.
  • Вођа чопора увијек упозорава друге на приближавање опасности, правећи звук попут лава.
  • У изузетним случајевима, у одсуству слатке воде може се пити слано.
  • Љуска од јаја је веома издржљива - некада у Европи коришћена је за прављење чаша изузетне лепоте из ње и древних племена која су чувала воду.
  • Они се углавном хране биљном храном, понекад користе инсекте, глодавце и гмизавце. Мали нојеви једу само храну за животиње.
  • Ако су бебе у опасности, одрасла птица се претвара да је рањена, покушавајући да омести непријатеље и одведе их од стада. Након тога, она бежи, а пилићи су већ под заштитом других нојева.
  • Породице живих нојева.
  • Ноћу, неки чланови стада држе сат, након чега долази до промене страже.
  • Јаја обичног ноја тежине до 1,5 кг, имају дужину до 15 цм.
  • Птице не скривају главе у песку када се опасност приближи, то је мит. Падају на земљу, притискају вратове и праве се да су мртви.
  • Они увек спавају са својим вратовима. Глава је постављена на земљу само ако сте уморни.
  • Понекад од преједања постану дебели, скоро не трче и чак се тешко крећу.

Видео "Узгајање нојева у селу"

Видите како нојеви живе у руској дивљини и какав посао на јајима и масноћама њиховог власника има.

Каква птица?

Верује се да су се ове птице појавиле на планети пре 12 милиона година. Апсолутно све врсте нојева припадају поткласи ратита (птице које не лете), зову се и бежећи. Нојеви живе у топлим земљама Аустралије и Африке, преферирајући полу-пустињска подручја и саване.

Ове посебне птице су потпуно другачије у понашању од својих ближњих. Интересантна је чињеница да у преводу са грчког језика реч "ној" значи ништа више од "врабац-камила". Зар то није смешно поређење за тако велику птицу? Како исто биће може бити као двије потпуно различите особе у исто вријеме? Вероватно не због тога што се људи који се крију од проблема називају нојеви. Уосталом, постоји и тако популаран израз: "Сакриј главу у песак, као ној." Да ли се птице понашају на овај начин и зашто су заслужиле такво непријатно поређење?

Испада да у стварном животу нојеви не скривају своје главе. У тренутку опасности, женка може трљати главу о тло да буде мање видљива. Покушава спасити своје потомство. Са стране може се чинити да птица гура главу у песак, али то апсолутно није случај. Животиње у дивљини имају много непријатеља: лавове, шакале, орлове, хијене, змије, грабљивице, рисове.

Изглед

Ниједна друга птица на земљи не може се похвалити тако великом величином. Ној је несумњиво највећа птица на планети. Али у исто време, тако снажно и велико створење не зна да лети. То, у принципу, није толико изненађујуће. Тежина ноја достигла је 150 килограма, а висина му је 2,5 метра.

У почетку се може чинити да је птица прилично неугодна и неприкладна. Али то уопште није случај. Само избацује различитост овог створења од свих других птица. Нојеви имају велико тело, малу главу, али истовремено и дугачак врат. Птице имају веома необичне очи које се издвајају на глави и омеђене су дебелим трепавицама. Ножеви су дуги и снажни.

Тело птице је покривено благо коврчавим и лабавим перјем. Њихова боја може бити браон са белом, црном са белим узорцима (углавном код мушкараца). Оно што разликује све врсте нојева од осталих птица је потпуно одсуство такозване кобилице.

Острицх специес

Орнитолози класифицирају нојеве као птице које бјеже, што укључује четири породице: три прста, два прста лова, и казуара, као и киви (мали без крила).

Можда се најважнија врста може сматрати афричким нојем. Његови научници се позивају на ној. Само име нам даје предоџбу о томе гдје живи ној. Птице су поријеклом из Сјеверне и Источне Африке, Сомалије и Кеније.

Тренутно се издваја неколико подврста афричке птице: Массаи, Бербер, Малаи и Сомали. Све ове врсте нојева и данас постоје.

Али на Земљи су некада живеле још две врсте, али сада се приписују изумрлом: јужноафричком и арапском. Сви афрички представници су импресивни. Тешко је наћи другу птицу са таквим параметрима. Тежина ноја може да достигне цент и по један (то важи за мушкарце), али женке имају скромније димензије.

Такође је вредно памћења нандообразних. Ово је друга врста, која се често назива нојеви. Укључује два представника: Дарвин Нанду и Велику Нанду. Ове птице живе у Амазону и на висоравнима и равницама јужноамеричких планина.

Представници треће стране (цасуариформ) живе у Новој Гвинеји и сјеверној Аустралији. Њима припадају две породице: цасуар (цазуар мурука и обичан цазуар) и ему.

Али последња врста укључује киви. Они живе на Новом Зеланду и чак су и његов симбол. Киви имају веома скромну величину у поређењу са другим птицама.

Африцан Острицхес

Афрички ној, иако највећа птица на земљи, лишен је могућности да лети. Али природа га је обдарила невероватном способношћу да ради невероватно брзо.

Птица има још једну особину коју смо споменули - то је мала глава која је говорила о чињеници да нојеви имају врло лоше менталне способности.

На ногама афричког ноја постоје само два прста. Овај феномен не може се наћи у другим представницима птичјег свијета. Занимљиво је да су ова два прста веома различита. Велики изгледа више као копито, мањи је много мање развијен. Међутим, то не омета брзо трчање. Уопштено, ноја је јака птица, не треба јој се превише приближавати, јер може ударити снажном шапом. Одрасли појединци могу лако носити особу. Животиња се може приписати и дуговјечним, јер може живјети и до 60-70 година.

Начин живота

Ној је полигамна животиња. У природи, током сезоне парења, мужјаци су окружени цијелим харемом женки, међу којима је најважнији. Овај период траје од марта до октобра. За целу сезону, женка може да стави 40 до 80 јаја. Нојско јаје има веома велику величину. Љуска са спољне стране је веома бела, чини се да је направљена од порцелана. Поред тога, такође је издржљив. Нојска јаја теже од 1100 до 1800 грама.

Занимљива је чињеница да све женке једног ноја полажу јаја у једно гнездо. Отац породице инкубира своје потомство са женком коју изабере. Нојска риба је рођена видна и тешка око килограма. Добро се креће и након једног дана почиње самостално да набавља своју храну.

Бирдс Феатурес

Птице имају добар вид и изглед. То је због специфичности њихове структуре. Флексибилни дуги врат и посебан положај очију омогућавају посматрање великих простора. Птице су у стању да се фокусирају на објекте на великим удаљеностима. То им даје могућност и другим животињама да избјегну опасност на пашњаку.

Поред тога, птица може да ради савршено, док развија брзину до 80 километара на сат. У оним областима у којима живи ној, у дивљини је окружен невероватним бројем предатора. И због доброг вида и способности брзог трчања - то су одличне особине које помажу да се избегну канџе непријатеља.

Шта једе ној?

Пошто животиње живе у врелој клими, оне не могу увек у потпуности јести. И зато што су свеједи. Наравно, главна храна је биљка. Али нојеви могу појести остатке предатора, инсеката, гмизаваца. Што се хране тиче, они су потпуно непретенциозни и веома постојано издржавају глад.

У планинама Јужне Америке борави. Ова птица изгледа као ној, али има скромније величине. Животиња тежи око четрдесет килограма, а висина не прелази сто тридесет центиметара. Споља, Нанду није лепа. Његово перје је потпуно неатрактивно и ретко (једва покрива тело), ​​а на крилима перје није превише бујно. Нанда има снажне ноге са три прста. Животиње се углавном хране биљкама, изданцима дрвећа, сјеменкама.

Током сезоне парења, женке су лежале од 13 до 30 јаја, од којих свака тежи не више од 700 грама. Мушкарац припрема рупу за јаја, а он их све инкубира и брине о потомству у будућности.

У природи постоје два типа нанду: обичан и сјеверни. Почетком двадесетог века ове животиње су биле прилично бројне, али су се убрзо нашле на рубу уништења због масовног истребљења. И разлог за то - укусна колекција меса и јаја. У природним условима, реа се може видети само у најудаљенијим местима. Само су тамо успјели преживјети. Али нанду је журно узгајан на фармама и чуван у зоолошким вртовима.

Ему изгледа помало као казуар. Дужина птице достиже 150-190 центиметара, а тежина се креће од 30-50 килограма. Животиња је способна за брзину од око 50 километара на сат. Ово је олакшано присуством дугих ногу, што омогућава птицама да предузму кораке до 280 центиметара.

Ему нема апсолутно никаквих зуба, па је храна у желуцу сломљена, птице гутају камење, чаше, па чак и комаде метала. Животиње имају не само веома снажне и развијене ноге, већ и одличан вид и слух, што им омогућава да открију предаторе раније него што успију да нападну.

Ему феатурес

Емус може имати другачије перје у зависности од тога где живе. Перје животиње има веома посебну структуру која их спречава да се прегреју. То омогућава птицама да воде активан живот чак иу веома врућим периодима. Ему генерално савршено толерише температурне разлике од –5 до +45 степени. Споља, жене и мушкарци немају посебне разлике, али звукови које емитују су различити. Женке обично вриште гласније од мужјака. У дивљини птице живе од 10 до 20 година.

Емус има мала крила, дуги светло плави врат са сиво-смеђим перјем који штити кожу од ултраљубичастог зрачења. Очи птица покривају мембране које штите од крхотина и прашине у ветровитим и сушним пустињама.

Емуси се дистрибуирају готово широм Аустралије, као и на острву Тасманија. Изузетак су густе шуме, сушна подручја и велики градови.

Животиње се хране биљном храном, то су плодови грмља и дрвећа, листови биљака, трава, корење. Кормятся они обычно в утреннее время. Часто они заходят на поля и поедают посевы зерновых культур. Еще эму могут употреблять насекомых. А вот пьют животные достаточно редко (раз в сутки). Если же рядом имеется большое количество воды, то пить они могут и несколько раз в день.

Эму нередко становятся жертвами животных и птиц: лис, собак динго, ястребов и орлов. Лисы воруют яйца, а хищные птицы норовят убить.

Из истории…

Верује се да су се нојеви појавили на планети пре 12 милиона година. А трговина перјем ових животиња датира још из раних египатских цивилизација и стара је три хиљаде година. У неким логорима, чак и прије почетка наше ере, животиње су држане у заточеништву. У древном Египту, племените жене су ишле у ношама на свечане церемоније. Највећа потражња је била употреба перја животиња у раном деветнаестом веку, што је довело до значајног смањења броја птица. Средином века почео је период наглог развоја гајења нојева. Прва фарма у Африци појавила се 1838. године. Животиње су узгајане искључиво у сврху добијања вриједних пера. На пример, у Јужној Африци у то време извоз перо је био на четвртом месту након извоза злата, вуне и дијаманата.

Постепено су нојеви узгајани у заточеништву у другим земљама и на другим континентима: у САД, Алжиру, Египту, Аустралији, Италији, Аргентини, Новом Зеланду. Међутим, у периоду два свјетска рата, ова врста бизниса је скоро престала постојати, а број фарми се значајно смањио.

Уместо епилога

Афрички нојеви, реја и емуси у зоолошкој литератури класификовани су као подред птица које бјеже. Међутим, као што смо већ поменули, само је афрички ној, који се с правом сматра највећом птицом, могуће приписати нојевом облику.

Свет око нас је пун необичних и чудних животиња. И један од њих се може сматрати нојевима. Ова слатка и шармантна бића са великим очима једноставно се не свиђају. Данас, чак иу нашим географским ширинама, нојеви се узгајају у домаћинствима за добијање вредног меса, јаја, перја и једноставно егзотичних кућних љубимаца.

Порекло птице

Научници примећују сличност нојева са диносаурусима. Открили су да је однос са њима на нивоу гена. У њиховој ДНК, они су близу тираносаура. Животиње су имале 4 екстремитета. Фронт је био слабо развијен. Служили су за храну. Стражњи удови су били јаки. Животиње су трчале брзо. Тираносаури су имали дугачак реп, што је за њих био неопходан баланс. Мала равна глава, дуги врат, издужено, стегнуто тело древне животиње - све ово личи на ноја.

Узимајући у обзир сродство са тиранозарима, научници су још увек дошли до закључка да су, упркос сродности гена, модерни нојеви дошли од птица. Летели су, њихови задњи удови нису били тако снажно развијени, њихова тежина и величина тијела били су мали. Претпоставља се да су због климатских промјена директни непријатељи птице изумрли. Више не мора да лети. Узела је храну са дрвећа захваљујући свом дугом врату. Појединац је почео да добија на тежини, повећавао се по величини, крила и костур су се мењали, стражњи удови су постајали све развијенији. Она се постепено претворила у ној.

Птице не могу да лете. Забележени су следећи разлози за овај феномен:

  • птице немају кобилицу,
  • мишићи који су коришћени за лет били су атрофирани,
  • структура крила и локација перја нису погодни за лет,
  • велика појединачна тежина
  • кости нису довољно шупље.

Мало ко зна шта значи реч "ној". Реч је грчки. Људи су у птици видели сличност камиле и врапца. Значење речи спарров цамел. Шта заједнички ној има са малом птицом и великом животињом?

Опис птице

Сличности са врапцем у ноју су мале, само што једна и друге птице имају перје, на глави је кљун. Али са камилама постоје сличне карактеристике:

  • велике величине, масивно тело,
  • развијене двокрилне удове,
  • лонг нецк
  • велике очи са добро развијеним дугим трепавицама,
  • присуство песта,
  • способност да живи у топлим климама,
  • птице могу бити без воде дуго времена.

Висина мужјака може да достигне 2,7 м. У просеку тежи 50-80 кг, али има и великих јединки чија маса може достићи и до 160 кг. Распон крила је 2 м. Перје је лијепо, није чудо да су птице и циљ ловаца. Перје краси шешире и хаљине, навијачи. Узорци имају 60 великих перја репа, 16 првих пера и 20 секунди примарног перја.

Боја перја код мужјака је црна, са белим мрљама на репу. Женке имају сивкасто перје. Није толико богата као мушкарци. Крила се користе када се трчи за баланс. Нојеви су одлични тркачи. Могу достићи брзине преко 70 км / х. У овом режиму, они стоје доста дуго. Ако нема могућности да се избегне опасност, онда шире крила, што им даје борбени изглед. Мужјаци користе крила да привуку женке у сезони парења.

Ноге птица су мишићаве, јаке. Удови се завршавају са 2 прста, на једном је мали раст у облику велике канџе. Ово је копито. Он служи као подршка током брзог кретања. Ноге се могу борити. Сила ударца је велика, упоредива са утицајем копитара коња. Да би ној потонуо на земљу, мора да почива на нечему. Он служи као прсни кош. Ово објашњава изглед кукуруза на грудима. Слетање на земљу у појединцима је исто као и код камиле.

Нојеви, као пилићи, једу све што им се даје, али по природи су биљоједи. Они једу траву, лишће, младе избојке дрвећа. Осим зеленила, могу јести мале инсекте. Понекад ухвате скакавце. Једног дана појединци једу до 3 кг хране. Појединци немају зубе, немају ни гушу. За мљевење хране потребно је јести ситно камење.

Пробавни систем је јединствен. Прилагођен је за раздвајање грубих влакана. Не постоји гушавост, али постоји предњи стомак у коме се може сакупити нека храна. У желуцу се налазе песак и камење мале величине, отпушта се желучани сок. Овде је примарна дигестија хране. Затим, квржица хране прелази у танко црево. Његова дужина је 5 м. Главни распад грубих влакана јавља се у дебелом цреву. Дужина му је 8 м.

Режиму пилића непретенциозан. Пуно пију, али не често. Током дана, једна особа може попити до 13 литара воде. Посебно много течности које конзумирају у врућем времену. Птице су у стању да узимају воду из сочних листова биљака, тако да могу да раде без пића дуже време.

Нојеви живе у породицама. Састоје се од 5 женки и 1 мушкарца. Породица такође укључује потомство. Када млади одрасту. Он ће раздвојити стада. Број младих стокова може досећи 100 грла. Породица може да има до 30 особа. Стадо може бити на истој територији са зебрама и антилопама. За животиње, овај крај је повољан. Нојеви имају веома добар вид. Могу приметити опасност за неколико километара. Птице почињу да се брину, а суседне животиње схватају да је неопходно спасити се.

Многи не знају гдје живе нојеви. Одговори су различити, у Африци, Аустралији, Азији. Научници су одговорили недвосмислено - нојеви живе у Африци. На преосталим територијама живе појединци врста налик цасуарима: аустралијски ему и казуар. Постоје нандообразние појединци: они укључују нанду, који су по изгледу врло слични нојевима.

Главно станиште полу-пустиње и ливада са добром вегетацијом. У екваторијалним шумама не иду. Постоје многе опасности од којих је тешко сакрити се или побјећи. У просеку, птица може да живи у дивљини до 75 година.

Основне подврсте

У Африци постоје 4 главне подврсте нојева: заједничка или северноафричка, јужноафричка, сомалијска и масајска. Појединци сваке врсте имају своје особине. Највећи припадају северноафричкој подврсти: названи су по региону у коме живе појединци. Они живе у Чаду, Камеруну, Сенегалу, у Централноафричкој Републици.

Где живе нојеви?

Где живе нојеви и какав је њихов начин живота? Ове птице живе у Африци. Птице покушавају да избегну влажне шуме и преферирају отворене травнате површине или полу-пустиње које се налазе северно и јужно од екваторијалних шума.

Животиње, по правилу, живе организовањем породичних група које се састоје од зрелог мушкарца, 4-5 женки, као и њиховог потомства. Често број једне групе достиже 30 особа.. Млади, који живе на југу ареала, живе у групама до 100 птица.

Често афрички нојеви дијеле пашњаке са стадима антилопа или зебри, а животиње и птице се међусобно мирно повезују. Заједно путују врелим саванама. Због високог раста и одличног вида, птице одмах уочавају прилаз предатора и брзо бјеже. Дужина једног корака у овом случају је 4 м. Брзина нојева досеже 70 км / х. Ове животиње могу драматично да промене смер кретања, без смањења брзине. Млади пилићи практично нису нижи по брзини од својих родитеља. У доби од мјесец дана могу достићи брзине до 50 км / х.

Главни типови нојева

У време плеистоцена и плиоцена, на планети која је насељавала фронт и централну Азију, у Индији и јужним регионима источне Европе било је неколико варијанти ових јединки. Недостатак контроле над истребљењем нојева изазвао је оштар пад њихове популације. Тренутно једина врста укључује 4 подврсте које живе само у Африци. Ове преживеле подврсте укључују следеће:

  • Ординари. Ова подврста има другачију ћелаву главу. То је највећа подврста, чији раст достиже 2,7 м, а тежак је до 156 кг. Удови и врат овог ноја су обојени јарко црвеном бојом. Љуска јаја птица је покривена танким зракама пора које формирају узорак налик звезди. Некада су обични нојеви насељавали територију од Етиопије и Уганде до Алжира и Египта. У овом тренутку, ове подврсте се могу наћи само у неколико афричких земаља: Камерун, Чад, Сенегал и Централноафричка Република,
  • Масаи. Ова подврста настањује источну Африку. Током сезоне парења, врат и екстремитети животиње добијају светло црвену боју. У уобичајено време, перје на овим деловима тела има ружичасти тон,
  • Сомали. Ова подврста се понекад сматра посебном врстом. Мужјаци ове врсте имају исту ћелавост на глави, као и појединци из обичних подврста. Врат и удови се разликују по сиво-плавој боји. Женке имају светло смеђе перје. Ова врста живи у јужним дијеловима Етиопије, у сјевероисточној Кенији иу Сомалији. Ова врста преферира да живи сама или у паровима,
  • Соутхерн. Ова подврста се одликује сивкастим нијансама перја на врату и удовима. Птице живе у југозападној Африци. Подврсте се могу наћи у Намибији, Замбији, Зимбабвеу, Анголи, Боцвани.

Многи сматрају да се користи могу добити само од продаје меса, али заправо је то најјефтинији производ. Највише се цени кожа од које се израђују кожни производи, има одличне чврстоће и задовољава захтеве најзахтевнијих купаца. Један квадратни метар коже ће бити најмање $ 350, тако да што је већа птица, то ће имати више профита.

Веома је исплативо продавати јаја, јер један кошта око 400-500 рубаља, у зависности од његове тежине и места где ћете га узети. Најпрофитабилније се могу реализовати у ресторанима, као и за сувенире. Направљене су од лампе, декоративних елемената, ваза, посуђа.

Јетра има посебну вредност. Њена цена није мања од 2000 рубаља по килограму у ресторану, сматра се деликатесом. 1 појединац даје до 2-2,5 кг јетре, што је веома корисно. Уз успешну имплементацију, можете добити +5000 рубаља од једног ноја.

Кљун, нокти купују фармацеутске компаније за производњу лекова против кардиоваскуларних болести. Они праве скупе маске на лицу, као и креме за подизање коже. Масноћа од груди се такође користи као крема за подмлађивање.

Перје је не мање скуп производ, висококвалитетни јастуци, облоге за зимску одећу и пуњење за деке које излазе из њега. Имају хипоалергенска својства, добро задржавају топлоту и пропуштају ваздух. У таквој одећи тело непрестано дише, осећа се удобно.

Погледајте видео: Three Cheetahs Vs Ostrich. Life. BBC Earth (Јули 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send