Опште информације

Карактеристике бијеле гуске

Pin
Send
Share
Send
Send


Бела гуска је једна од омиљених птица ловаца. Лов на гуске (други, старији назив) је званично дозвољен због велике популације која се не смањује од неколико десетина убијених птица ове врсте. Одличан укус меса, лакоћа припреме чине птицу достојном главног јела на столу током породичног одмора.

Опис изгледа

Бела гуска изгледа као сива гуска, али је мало мања. Када се роди бела фронта, тешко је разликовати од сивог конгенера. Само до четврте године могу се видети карактеристике које разликују ову расу од других.

Опис сорте је следећи:

  • бела абдоминална површина има попречне црне тачке,
  • кљун за одрасле је ружичаст
  • фронтални део главе је бели (отуда и име ове гуске врсте).

Највише доминира смеђа боја, која се на неким мјестима мијеша с бијелим перјем. Нестлања до годину дана имају жуте шапе са наранџастом нијансом. Одрасли - засићени наранџасти, ближи црвеној. На фотографији бијеле гуске из разних интернетских извора, можете јасно видјети значајке и разлике од других птица.

Мушка бела гуска тежи од 2 до 3,5 кг у одраслој доби. Женке теже од 2 до 3 кг. Одвојите га издалека од сивих гусака летењем. Наравно, почетницима ће бити тешко да то ураде, али искусни ловац ће приметити да гуске беле фронте лете много глаткије. Њихови покрети су грациознији. Искусни ловац препознаје глас ове птице вишим тоном од сивих гусака.

Локација и начин живота

Уточиште за ове птице је тундра. У тундри, бела гуска тамо се осећа безбедно, због специфичности климе, влажности, флоре, гнијезде се на овом подручју. Европске бијеле гуске зими преко Медитерана, Каспијског и Црног мора. Јата белих фронта гусака лете у једном потоку са сивим, али мало касније, око средине пролећа. За вријеме лета важно је да постоји вода у облику језера и ријека, као и ливада, оточића, гдје постоји барем мала вегетација за храњење.

Бела гуска може провести ноћ не само на копну, већ и на води. Ово је ретко, само када је далеко до обале. Када снег почне да се одмрзава у тундри, гуска белоглаве стене лети до гнезда. То се обично дешава крајем пролећа - почетком лета. Када се прољеће одгоди, јато крилатих живи на плићацима и травнатим отоцима, гдје чекају вријеме, погодно за излегавање пилића.

Од око 2 године, парови се формирају у јату који се држе један за другог током летова. Тада се неке од њих гнијезде, а неке лете у тундру много касније, не желећи још да саграде гнијездо.

Нестинг

Станиште гуске је већину времена у тундри. Практично било које место у овим деловима је погодно за пилиће. Главни услови - присуство слатководног језера или реке, просечна количина траве. Гнездо се може налазити на отвореном простору на ниском грму. На поду мјешавине длаке, суха и свјежа трава су јаја. Подне облоге служе не само за очување јаја од повреда, ако леже на чврстом поду. Женка Бела гуска такођер користи као заштиту од могућих вањских непријатеља. Покрива је од пода јајета, пре него што оде на храну за плијен.

Број јаја у једном гнезду варира од 1 до 7 комада. Боја је бела, понекад са кремастом нијансом. Величина средњег јајета је око 5 к 8 цм, док женка инкубира јаја, мушки чувари у близини. Када нападне арктичка лисица, пар добија испред гнезда и покушава да престраши грабежљивца далеко са широким крилима. Нажалост, постоје случајеви смрти гусака.

Ако се особа појави на хоризонту, пар чека на приближавање отприлике 30 м и истовремено полети. Птице не могу да лете далеко од гнезда, тако да круже одозго све док особа не напусти ово место. Скоро месец дана - време ваљења јаја. Процес излегања младунчета траје око 48 сати.

Храна и зимовање

Бијеле гуске су биљоједи. Њихова исхрана се састоји од алги, траве, ризома, коњица, итд. Зими птице више воле бобице. У јулу млада гуска. Долазе у тундру, сигурна места, са травом и водом. Обично је то обала Арктика, гдје постоји плитко језеро и више или мање травната мјеста. Одрасли нежења такође лете заједно са младима, али се касније јављају код старих белих гусака.

Порекло и дистрибуција

Што се тиче прве појаве бијеле гуске на подручју бивше Руске империје, треба напоменути да она датира из далеке 1895. године. Тада су те птице виђене у близини сада украјинског Павлограда - зими, у фебруару месецу. Неки истраживачи сугеришу да су тамо излетјеле бијеле гуске из Каспијског мора. Успут речено, на подручју потоњих, ове птице сада зимају - иу прилично пристојној количини.

Такође је вредно напоменути да је гуска са белом фронтом веома честа птица за хладне географске ширине - иу Евразији иу Северној Америци. Конкретно, љети живи на сљедећим територијама:

  • северни региони Евроазије,
  • отприлике исте географске ширине у Канади и Сједињеним Државама,
  • неке области Гренланда.

Уопштено говорећи, гнезда бијеле фронте у сјеверној тундри - подручја која се не могу "похвалити" присуством благог озрачја већину календарске године. Управо из тог разлога, са почетком тешке хладноће, он креће за зиму у топлије крајеве, и то:

  • на обали Црног, Азовског и Каспијског мора,
  • земљама Медитерана,
  • државама источне Азије.

Осим тога, зимски распон гусака бијелих фронта погађа далеку Индију, земље централне Азије и неке друге топле регије. Па, са почетком хладног северног лета, бело-фронтиране гуске поново лете у тундру, где се задржавају до следећег сезонског хлађења.

Изглед и друге карактеристике

Говорећи о белим фронтама гусака, немогуће је не обратити пажњу на њихов опис - онај без којег би прича о овим птицама била врло непотпуна. Дакле, врсте птица које се посматрају по свом изгледу прилично су блиске сивим гускама, које су само мало мање по величини. Доказ за то су бројне фотографије белих фронта гусака, представљене на огромној светској мрежи. Ако истакнемо најзначајније карактеристике које омогућавају идентификацију бијеле гуске, онда је њихова листа сљедећа:

  • смеђа боја тела
  • максимална тежина одраслог појединца је око 3,0-3,2 кг,
  • мале црне тачке присутне у подручју беличастог абдомена,
  • ружичасти кљун, који се јасно заснива на белој тачки (за коју је, у ствари, ова гуска добила име),
  • јарко наранџасте шапе (бледе су у младости),
  • присуство приметне беле траке на репу,
  • Глас на много начина личи на крик сиве гуске, који се разликује од њега у већој оштрини и високом тону.

Такође је важно напоменути да бела пера гусака која се разматрају у овом материјалу могу бити на крилима - не у потпуности, већ се појављују релативно често. Поред тога, вреди додати да млади појединци имају “чело”, а желудац је тамнији - када су птице старе две године.

Начин живота

Према бројним запажањима, гуска са белом фронтом је углавном копнена птица. Он лети у резервоаре првенствено како би угасио жеђ, као и током љета који се јавља у његово љето. У исто време, ове бело-фронтиране птице с правом се сматрају одличним пливачима и рониоцима, које у пракси редовно потврђују - у правилу, у време опасности које им прете. Имајући у виду горе наведене тачке, може се рећи да је у свом начину живота бела фронтална гуска на много начина слична пасуљној гуски, још једном познатом представнику патке.

Што се тиче гнезда белих гусака, оне се налазе недалеко од воде - на примјер, језеро, ријека или мочвара. Такође треба напоменути да у тундри ова птица преферира да изгради гнездо на месту где расте максимална количина траве. Осим тога, често се на овим узвишењима могу видјети и домови ових птица - брдо или брежуљак. Ако обратите пажњу на гнијездо гуске бијеле фронте, она није у стању да се похвали великом сложеношћу: женка једноставно ископава рупу праве величине, гдје накнадно ставља “легло” траве и длаке.

Дневна рутина таквих птица такође није оригинална. Већину времена проводе на истом мјесту гдје једу, полећући с мјеста за наводњавање или у случају опасности. Ако територија на којој живе гуске из белог фронта из неког разлога постане неугодна за њих, онда ће летети на ново место. Важно је напоменути да ове птице осећају претњу сасвим суптилно и зато покушавају да нађу “сигурно уточиште” унапред.

Исхрана и репродукција

Основу исхране гуске са белом фронтом чине разне зељасте биљке. Поред тога, током демисије ове птице могу јести неке алге и бобице. Генерално, гуске са белим фронтама не могу се назвати избирљивим пернатим птицама: у случају дефицита у храни, они чак не одустају од ризома. Па, током периода када јато лети на велике удаљености, његови представници се могу хранити остацима житарица које леже на пољима након жетве.

Репродукција бело-фронтираних гусака почиње на споју јуна и јула - са почетком топлог времена у тундри. У просеку, женка инкубира 5-6 јаја, док мушки штити територију “додељену” породици. Оба родитеља брину о пилићима, а млади почињу летјети до краја љета. Истовремено, птице које се разматрају у овом материјалу сакупљају се у великим јатима, а затим шаљу на зимовање - у регионима са блажом климом.

Опис и фотографија

Одрасле особе имају смеђкасто-сиву боју, која је много лакша на стомаку и дојци него на леђима, а перје на ивицама беле боје. На стомаку се налазе мрље од црног перја, које на крају постају много шире и светлије. Код одраслих, кљун је ружичасте боје са малом белом тачком на бази, што је овој врсти дало име. Шапе у младунцима су жућкасто-наранџасте, код одраслих гусака - наранџасто-црвене.

Места гнежђења где су животи белоглавих гусака прилично опсежни. То су углавном тундре Северне Америке, Евроазије и Гренланда. У јужнијим регионима ова птица се не гнијезди, само зими, преферира травнате или мочварне земље за живот, ближе ријекама или другим слатким водама. Током лета, гуске се могу наћи на западу Украјине, Русије и неких европских земаља.

Животни циклус

Гуске су одлични пливачи и у тренуцима опасности могу ронити за кратко време. Упркос чињеници да се ради о врстама водених птица које углавном гнијезде у близини водених тијела, птице већину времена проводе на копну, испашу у пољу и враћају се у воду у вечерњим сатима. У животном циклусу постоји неколико фаза карактеристичних за миграторне врсте птица:

  • полагање и излегавање јаја - обично почиње средином лета, ваљање траје око месец дана,
  • вожња легла - легло расте и око месец дана, а до тренутка миграције у јужне регионе, пилићи су потпуно спремни да лете на велике удаљености,
  • мољити,
  • пре миграционе масти - док пилићи одрастају, јато се једе за зимски лет,
  • миграција и зимовање - ова врста мигрира прилично рано, крајем августа - почетком септембра, прве школе почињу да служе, бирајући обалу Црног, као и Каспијско и Медитеранско море за зимовање,
  • пролећне масти - пролећна јата такође активно апсорбују храну пре лета,
  • повратна миграција
  • храњење пре гнездења,

Бијела гуска је биљојед пернат, углавном преферирајући биљке обогаћене протеинима и алгама. У периоду када постоје бобице, ове птице их вољно поједу, а под посебним условима могу чак и јести ризоме неких биљака.

Значајке узгоја

Женке граде гнијезда у близини ниског грмља или на брдима направљеним од пашњака, богато обложених властитим длачицама, које се вуку за себе и скупљају за вријеме пролијевања. Женка полаже у просјеку 4 до 7 јаја и инкубира их 25-30 дана док мужјак штити територију. Ако гуска треба да устане, истеже ноге и поједе, покрива јаја са слојем своје длаке. Када се излегу пилића, брига и одгој раздијели између мушког и женског. Младим животињама је потребно око 3 недеље да постану јаче за лет, а пилићи се хране истим као и одрасли.

Због преваленције у белој боји гуске, сезонски лов је дозвољен у земљама бившег СССР-а. Такође, ова птица је жељно узгајана у пољопривредним условима, као и свака друга врста патка породице.

Опис пасмине

Патке гуске које припадају породици патака имају спољну сличност са сивом гуском, међутим, тело првих је знатно мање. Боја гуске горњег торза је углавном браон, а доња је светла. Код одраслих се појављују црне тачке на стомаку и доњем делу дојке, чија се величина повећава с годинама. Сиво смеђе перје прекрива лопатице, врат и стране груди. Карактеристике бојења одраслих представника појављују се код младих животиња у другој и трећој години живота.

Гуске се одликују необичним бојањем главе: врхом тамне боје, а дио чела покрива велику белу тачку. Димензије су му око 26 мм.

Кљун одраслих гусака је неравномерно обојен: има боју боје меса са ружичастим пјегама, млади појединци имају сиве ознаке на кљуну. Шапе пилића карактерише жуто-наранџаста нијанса, која након годину дана постаје наранџасто-црвена.

У поређењу са мужјацима, женке су мање величине: прва дужина тела је 64–78 цм, а друга 62–77 цм, а телесна тежина птица је од 2 до 3 кг.

Сиво перје је својствено оба пола. Коначно бојење пернатог перја настаје тек након четврте линије.

Упркос чињеници да гуске већину времена проводе на копну, оне пливају и добро роне.

У дивљини, птице имају животни вијек од 17 до 20 година, а у заточеништву птице трају дуже - око 30 година.

Хабитат

Гнездилишта птица су прилично опсежна. Гуске са белим фронтама углавном живе у тундри Евроазије и Северне Америке, као и на западној обали Гренланда, где се осећају прилично удобно.

Европска популација зими у Медитерану и Црном мору. Други део лети на југоисток или централну Азију. Сјеверноамеричка популација птица зими на југу континента.

Избор места зимовања не зависи директно од присуства резервоара.

Где станује

Бијела гуска изабрала је тундру у Евроазији као своје пребивалиште. Он такође воли да гнијезди у Сјеверној Америци.

Када дођу сурови хладни зимски дани, такве птице више воле да лете обалама Медитерана, Каспијског мора и Црног мора. Често се на води може видјети јато дивљих птица ове врсте, гдје оне праве залијевање. Али још чешће, ове птице више воле да остану на копну, где брзо не само да ходају, већ и трче.

Љети, односно у јулу, представници ове прекрасне врсте лете до језера. Стручњаци то називају сезонским молтингом. Овај важан процес код птица завршава се у августу. Ако говоримо о мјестима гдје се такве гуске гнијезде, то је најчешће недалеко од ријека, у мочварама, али иу подручјима тундре, гдје постоји довољна количина травног покривача. У тундри таквих птица вребају опасност у облику лисица и других четвороножних предатора. Такође, представници ове расе често пате од ловокрадица.

Репродукција и начин живота

Након што гуске стигну на место гнежђења, оне, пошто већ имају пар, почињу важан процес оплемењивања. Што се тиче гусака без пара и младих, они и даље лутају кроз тундру. Пар гусака ове врсте прави гнезда на подијуму. Јата прије заласка сунца иду на мјеста гдје има хране, а након вечере одлазе на мјесто за залијевање и мјесто за спавање. Ујутро чопор почиње да једе. Када гуске стигну до места зимовања, њихова свакодневна рутина постаје нешто другачија.

Скоро цео дан и ноћ остају на месту где једу храну. Али они морају да посете место за заливање. Остатак гусака ове врсте преферира близу мјеста храњења. Зато што је веома погодно, јер можете ходати по храни целог дана. Али овај начин рада је релевантан само под условом да тренутно нема лова на гуске. Ако птице осете опасност и приступ ловаца, оне могу почети да мењају место свог распоређивања и да то чине више пута.

Што се тиче јаја за насад, женка, наравно, то ради. У једном полагању може бити негдје 4 - 7 јаја. Они обладают характерным сливовым цветом, а несколько позже приобретают желтоватый оттенок. Процесс высиживания будущего потомства продолжается примерно 27 дней. Самец не должен в это время быть близко около гнезда, он занят своими делами – защитой.

Птенцы, которые только что появились на свет, практически постоянно пребывают неподалеку от самок. В том случае, когда существует опасность обстрела охотниками, стая пускается в бега. Прво се спашавају одрасли представници врста, а њихова деца једва стижу. Ако говоримо о исхрани гуске од белог фронта, он преферира алге, као и бобице. То се односи на јесен и прољеће. За остатак године, коњски реп, трава и корење ће то учинити за њега.

Гуски изглед

Бела гуска има прилично скромне величине у поређењу са сивом. Птица одрасла особа тежи око 2-3 кг и има распон крила од 125-165 цм, а дужина тела гуске варира од 62 до 78 цм. Али глас гуске је оштрији, гласнији и има виши тоналитет.

Изглед овога птице су прилично светле и приметно. Одрасла гуска има бело перје са црним ознакама у абдомену. Наранџасто-црвене шапе и ружичасти кљун блиставо се и хармонично уклапају у главну боју. У подножју кљуна код одраслих птица видљива је бела мрља, за коју је гуска добила име. Младе гуске се разликују од одраслих у одсуству ове ознаке иу лакшој боји шапа.

Иоунг два пута годишње. У другој половини љета долази до потпуног ливања, а током јесени и током децембра - парцијално молтинг. Одраслим птицама недостаје један годишњи поступак.

Гуљење у стриктно одређеном реду:

Птице су се прво бациле не достиже пубертет. Придружују им се они који још нису успели да нађу партнера. Онда покупите палице мушкараца који већ имају породицу. Пре почетка мита, све ове птице једног јата почињу да обављају релативно дуг лет. У том случају, као дестинација се бирају најнеповољније и најудаљенија мјеста.

На крају, женке које расту своје легло почињу да митају. Крај овог процеса је еквивалентан тренутку када млади могу летјети. Чим се легло уздигне на крило и када се млаћење женки заврши, породице гусака се раздвајају у одвојена јата и припремају се за лет.

Галерија: Бела фронта гуска (25 фотографија)

Бреед овервиев

Бела-гуска гуска, такође названа Бела-гуска гуска, одлично се осећа у Евроазији (тундра) и Северној Америци. Током зимских месеци, ове птице одлазе из Европе у Црно, Каспијско или Средоземно море. Птице са посебном ознаком на кљуну као да се крећу по земљи, брзо трче.

Ако видите птице на води, онда са готово 100% сигурношћу можемо рећи да је јато одлетело на место за заливање. У другим временима, птице преферирају суво. Упркос томе, такве гуске су добри пливачи и рониоци.

У јулу, птице лете до језера због молтинга. Овај процес ће трајати до средине августа. Гуске радије гнијезде у вијцима, недалеко од ријека, као травнате површине у тундри. За зимовање ове птице лете у великим јатима, које се састоје од родитеља и младих. Док лете од места до места, стално постају жртве ловаца, јер бела гуска није веома опрезна птица.

Репродукција и исхрана

Птице почињу да се остварују средином лета Гнездо ове врсте патака је изграђено на брду. У једном полагању може бити од 4 до 7 јаја. Јаја имају кремасту нијансу која се временом мења и постаје жућкаста. У гнијезду, јаја троше око 25-28 дана, а све то вријеме женка их инкубира, не остављајући своје будуће потомство ни минуту.

Мушкарац у овом тренутку штити оближњу територију. Након рођења пилића, брига о младима се дијели између два родитеља. Крајем лета пилићи су толико развијени да могу летети зими.

Што се тиче исхране, она се састоји од зељастих биљака. Бела гуска такође воли да једе алге и бобице (у јесен и пролеће). Остатак времена може јести траву, коњски реп, па чак и ризоме.

Сазнајте више

Главна и најчешћа врста дивљих гусака

Каква птичја гуска: све најзанимљивије чињенице

Гусеви као бизнис: основне препоруке

Погледајте видео: Uzgoj pataka u Francuskoj - U nasem ataru (Октобар 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send